× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επικοινωνία και Αυτισμός

Γράφει η ΑΔΡΙΑΝΗ ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ*

Δημοσίευση 26/9/2023

Επικοινωνία και Αυτισμός

Σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control) τα ποσοστά του αυτισμού έχουν αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι με βάση τις έρευνες του, που έχουν γίνει το 2020 παρουσιάστηκε 1 προς 36 γεννήσεις ήταν παιδί στο φάσμα του αυτισμού σε σχέση με το 2018 όπου ήταν 1:44, το 2016 1:54 και το 2010 1:68 (καταμετρήσεις αφορούν παιδιά ηλικίας 8 ετών).
Το μεγαλύτερο άγχος του γονέα όταν λαμβάνει τη διάγνωση του παιδιού του είναι αν αυτό θα μπορέσει να μιλήσει και να εξελιχθεί σε ένα λειτουργικό μέλος μίας κοινωνίας.
Είναι όμως η λεκτική επικοινωνία υψίστης σημασίας στο φάσμα του αυτισμού;;
Η απάντηση είναι αρνητική! Πρωταρχικός στόχος σε ένα παιδί στο φάσμα είναι να μάθει να επικοινωνεί τις δικές του προσωπικές ανάγκες και να κατανοεί (στα πλαίσια του δυνατού) την επικοινωνία που «συναντά» στο περιβάλλον που μεγαλώνει.
Η επικοινωνία λοιπόν στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα διαφοροποιείται αρκετά. Μπορεί να είναι μη λεκτική ή λεκτική και αρκετά περιορισμένη στα ειδικά τους ενδιαφέροντα και στην κάλυψη των δικών τους προσωπικών αναγκών.
Τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να αναπτύξουν την επικοινωνία τους με τη βοήθεια κάποιου συστήματος επαυξητικού και εναλλακτικού τρόπου επικοινωνίας , γλωσσικού προγράμματος ανάπτυξης επικοινωνίας ή ακόμα και ειδικές συσκευές υποστήριξης επικοινωνίας. Έτσι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά βρίσκουν μία δίοδο να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους ακόμα και τις σκέψεις τους ή τα συναισθήματα τους.
Πολλές φορές τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού έχουν αναπτύξει ομιλία που δεν χαρακτηρίζεται ως λειτουργική επικοινωνία. Επιλέγουν να ηχολαλούν ή να καταμετρούν ή να επαναλαμβάνουν λέξεις που περικλείονται στα ειδικά τους ενδιαφέροντα. Γι’ αυτό τον λόγο συχνά γεννάται το ερώτημα στους γονείς «αφού μιλάει γιατί δεν ανταποκρίνεται όταν του μιλάω» ;
Η απάντηση είναι απλή .. γιατί η ομιλία δεν είναι το παν στην ανάπτυξη της επικοινωνίας. Συχνά παιδιά στο φάσμα του αυτισμού που παρουσιάζουν ομιλία ανταποκρίνονται λειτουργικότερα με ένα σύστημα εναλλακτικής επικοινωνίας παρά με την ομιλία τους.
Σημαντικότερος λοιπόν στόχος είναι να «δώσουμε φωνή» στα παιδιά αυτά με ένα τρόπο που να είναι οικείος και αρκετά αντιληπτός στα ίδια. Η εικόνα και γενικά το οπτικό ερέθισμα στον αυτισμό θεωρείται η πιο σημαντική δίοδος επικοινωνίας.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ενταχτούμε εμείς στον κόσμο του αυτισμού και όχι τα παιδιά στο δικό μας που αν μη τι άλλο είναι αρκετά πολύπλοκός και υποκριτικός.

Η Αδριανή Χατζηεμμανουήλ είναι Λογοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Θεραπευτικής Παρέμβασης «Λέξημα»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Εκδήλωση για τη γαστρονομία και τα προϊόντα των νησιών του βορείου Αιγαίου

Επιμέλεια και παρουσίαση από τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στα πλαίσια της έκθεσης ATHENS INTERNATIONAL TOURISM & CULTURE EXPO 2023
ΓΕΥΣΗ

41 χρόνια ιστορίες γλυκές σαν μέλι

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου παράγει και τυποποιεί και διακινεί αγνό και ποιοτικό μέλι από αγριολούλουδα, ερείκη και καστανιά, με στόχο το προϊόν των 90 συνεταίρων του να φτάνει ανόθευτο στους καταναλωτές
ΓΕΥΣΗ

Εκλεκτά κρασιά και μοναδικό τσίπουρο

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» καλλιεργεί με αγρο-οικολογικές μεθόδους γηγενείς ποικιλίες οινοποιίσιμων σταφυλιών, σε ηφαιστειογενείς άνυδρους αμπελώνες στον κάμπο της Ανεμώτιας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πεζοπορία στην Συκαμνιά και ανάβαση στον Λεπέτυμνο

Με τον πεζοπορικό Σύλλογο Ορειάς την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα ξωτικά πηγαίνουν στον Παλαιόκηπο Γέρας

Για να φέρουν το πνεύμα των Χριστουγέννων
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στους «Αιολείς»

Όπως προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες
ΓΕΥΣΗ

Πάμε στου «Αντώνη»

Παράθυρο στην κουζίνα και την ομορφιά του νησιού
ΓΕΥΣΗ

Σελάχας: Πέντε γενιές… γεύσης και εμπιστοσύνης!

Η εταιρεία που τιμά την παράδοση με την εξέλιξή της
ΒΙΒΛΙΟ

«Μυστήριο» στο Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη

Μια αλλιώτικη ξενάγηση με αφορμή το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου «Πολύ αργά για τ’ Αϊδίνι»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Χριστούγεννα στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής

Εργαστήρια κοσμήματος διοργανώνει ο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Λέσβου τα Σάββατα 2 και Δεκεμβρίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Δυναμική παρουσία στον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο

Γυναίκες από την Λέσβο μίλησαν για την συμμετοχή τους στην εκπομπή ΕΥ ΖΗΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ρουά ματ από μικρούς σκακιστές της Λέσβου

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μυτιλήνης ο 7ο Εσωτερικό Σκακιστικό Τουρνουά open rapid Βενιαμίν 2023-24