Μολυσμένος ο αέρας που αναπνέουμε στη Μυτιλήνη;
Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της εφημερίδας «The Guardian» η συγκέντρωση επικίνδυνων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαρα της πόλης μας και άλλων τεσσάρων πόλεων της Ελλάδας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/9/2023

Σοβαρά ερωτηματικά και έντονη ανησυχία για τον αέρα που αναπνέουμε στη Μυτιλήνη προκαλεί η έρευνα που αποκάλυψε η γνωστή και έγκυρη Αγγλική εφημερίδα «The Guardian», η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πέντε ελληνικές πόλεις ανάμεσα σε αυτές και η Μυτιλήνης στις οποίες οι συγκεντρώσεις των βλαβερών σωματιδίων είναι πολύ μεγαλύτερες των αποδεκτών ορίων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ειδικότερα, η έρευνα του Guardian αποκαλύπτει μια σκληρή πραγματικότητα από την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν με τη χρήση σύγχρονης μεθοδολογίας - συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών δορυφορικών εικόνων καθώς και μετρήσεων από περισσότερους από 1.400 επίγειους σταθμούς παρακολούθησης. Όπως αναφέρεται το 98% των ανθρώπων ζουν σε περιοχές με ιδιαίτερα επιβλαβή ρύπανση από μικροσωματίδια που υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σχεδόν τα δύο τρίτα ζουν σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα είναι υπερδιπλάσια από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ.
Δυστυχώς, το «καμπανάκι» χτυπά και για την Ελλάδα όπου στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοί τους δεν είναι καλή. Σύμφωνα με την έρευνα του Guardian, οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 στην πλειονότητα των αστικών κέντρων είναι τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με τα όρια που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε τουλάχιστον πέντε πόλεις μάλιστα, το Ηράκλειο, την Κω, τη Ρόδος, τη Μυτιλήνη και την Καστοριά, οι συγκεντρώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Η συγκεκριμένη έρευνα προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τα αίτια αυτής της δυσάρεστης κατάστασης η οποία προφανώς επιβαρύνει και την υγεία των κατοίκων της πόλης. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Επάνω Σκάλα, το οποίο ποτέ δεν μεταφέρθηκε εκτός αστικού ιστού παρά τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, έχει κάποια σχέση με αυτή την κατάσταση. Κι αυτό διότι στη Μυτιλήνη και στη Λέσβο γενικότερα δεν υπάρχουν εργοστάσια και βαριά βιομηχανία για να δικαιολογείται μια τέτοια κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται μέρος της επιβάρυνσης να προκαλείται και από τη δραστηριότητα των οχημάτων εντός του αστικού ιστού.
Συνολικά, σε επίπεδο Περιφερειών, η χειρότερη εικόνα καταγράφεται στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στην Πελοπόννησο, στην κεντρική και δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου.