× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάνω από 1.000 οι νεκροί του φονικού σεισμού στο Μαρόκο

Μεγάλες οι καταστροφές στο Μαρακές και άλλες πόλεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/9/2023

Πάνω από 1.000 οι νεκροί του φονικού σεισμού στο Μαρόκο

Ωρα 8.00 το βράδυ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεικρών στο Μαρόκο από τον φονικό σεισμό. Ειδικότερα, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 1.037, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση του Μαρόκου επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την σεισμική δόνηση των 7 Ρίχτερ, το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ.

----

Τουλάχιστον 820 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε το Μαρόκο τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές και σκορπώντας τον πανικό στο Μαρακές και άλλες πόλεις, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.


Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σήμερα "την βαθιά του θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν και για την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στο Μαρόκο", σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Νέο Δελχί, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της G20.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να «εγγυηθούν ότι οι Αμερικανοί υπήκοοι στο Μαρόκο είναι ασφαλείς» και «είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια στον μαροκινό λαό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι στέκονται «στο πλευρό του (του) φίλου βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ' σε αυτή την δύσκολη στιγμή».


Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε σήμερα έτοιμο να παράσχει βοήθεια στο Μαρόκο μετά τον σεισμό.
«Οι σκέψεις μου είναι με όλους όσοι επλήγησαν από τον τρομερό σεισμό στο Μαρόκο χθες το βράδυ», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X .
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει υποστήριξη στους Μαροκινούς φίλους μας», πρόσθεσε.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να «στηρίζει τους Βρετανούς υπηκόους στην περιοχή».


Η Ισπανία πρότεινε την αποστολή σωστικών συνεργείων στο Μαρόκο μετά τον ισχυρό σεισμό, ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.
«Η Ισπανία προσφέρει στο Μαρόκο, αν το κρίνει απαραίτητο, ομάδες διάσωσης, που είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, αλλά και τη βοήθειά της για ανοικοδόμηση, μόλις περάσει αυτή η στιγμή», είπε ο υπουργός σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδία.


Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε «συλληπητήριο μήνυμα» στο Μαρόκο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.
«Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ του Μαρόκου για τον ισχυρό σεισμό» στη χώρα αυτή, σύμφωνα με το CCTV.
Την «έντονη αλληλεγγύη» του στο Μαρόκο εξέφρασε ο πάπας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού.


Ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό ανήλθε στους 820 νεκρούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο σεισμός μεγέθους 7 βαθμών, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας του Μαρόκου (CNRST), προκάλεσε επίσης τραυματίες 672, εκ των οποίων 205 σοβαρά, ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα