Αυξήθηκε η παραγωγή γάλακτος στο νομό Λέσβου
Αυξήθηκαν οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται σε Λέσβο και Λήμνο
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/9/2023
Αυξάνεται η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στη Λέσβο και την Λήμνο σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΕΛΓΟ Δήμητρα. Στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο έχουν παίξει η αύξηση των τιμών παραγωγού του γάλακτος αλλά και η είσοδος στην κτηνοτροφία νέων που αξιοποίησαν τα προγράμματα νέων αγροτών. Μικρή ανάπτυξη εμφανίζει και η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος αν και παραμένει εξαιρετικά μικρή σε σχέση με την παραγωγή πρόβειου γάλακτος.
Ειδικότερα στα νησιά του νομού Λέσβου το 2020 παράχθηκαν 41.640 τόνοι από 2.410 κτηνοτρόφους. Το 2021 παράχθηκαν 45.083 τόνοι από 2.525 κτηνοτρόφους, ενώ το 2022 παράχθηκαν 46.756 τόνοι από 2.614 κτηνοτρόφους.
Στα νησιά του νομού Λέσβου το 2020 παράχθηκαν 3.404 τόνοι κατσικίσιου γάλακτος από 565 κτηνοτρόφους, το 2021 παράχθηκαν 3.520 τόνοι από 576 κτηνοτρόφους και το 2022 παράχθηκαν 3.635 τόνοι από 580 κτηνοτρόφους.
Η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος είναι μικρή καθώς οι τυροκομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στα νησιά αποφεύγουν να χρησιμοποιούν κατσικίσιο γάλα για τα τυροκομικά τους προϊόντα. Η τοπική παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος θα μπορούσε να αυξηθεί αν αξιοποιούνταν για την κάλυψη των τοπικών αναγκών σε νωπό γάλα.