× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ισχυρό μήνυμα φιλίας και συνεργασίας των λαών στις δυο ακτές του Αιγαίου

Θερμή υποδοχή του Δημάρχου Σμύρνης Τούντς Σογιέρ στη Μυτιλήνη- «Συμφωνία Ειρήνης και Φιλίας» συνυπέγραψαν οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης και Σμύρνης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 2/9/2023

Ισχυρό μήνυμα φιλίας και συνεργασίας των λαών στις δυο ακτές του Αιγαίου
Φωτογραφίες-Βίντεο:Παναγιώτης Μπαλάσκας

Θερμή ήταν η υποδοχή του δημάρχου Σμύρνης Τούντς Σογιέρ και της αντιπροσωπείας Τούρκων πολιτών, το πρωί του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου, κατά την άφιξη τους στο λιμάνι της Μυτιλήνης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δήμαρχος Στρατής Κύτελης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη και τον πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κώστα Παπαδόπουλο καλωσόρισαν στη Μυτιλήνης με κάθε επισημότητα τους τούρκους επισκέπτες. Το παρόν επίσης έδωσαν ο ιστορικός δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Πάλλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννης Μουτζούρης, η επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη καθώς η πρόεδρος της Κίνησης Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο Βήλυ-Τεντόμα Ζερβού με στελέχη της Κίνησης.Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μυτιλήνης ΑΣΠΙΔΑ χορήγησε τα εδέσματα που προσφέρθηκαν στους επισκέπτες.

Μετά την υποδοχή οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και Σμύρνης Τούντς Σογιέρ μετέβησαν στο παλιό δημαρχείο όπου υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και φιλίας.

Στην προσφώνηση του ο κ.Κύτελης απευθυνόμενος στο κ.Σογιέρ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι μεγάλη χαρά και τιμή να σας υποδεχόμαστε στην πόλη μας η επίσκεψη μας είναι σε συνέχεια της δική μας επίσκεψης στο δικό σας δήμο. Τους λαούς μας και τις πόλεις μας τους ενώνουν πολλά. Είμαστε εδώ γιατί εμείς ακούμε την φωνή των λαών και όχι των κυβερνήσεων. Είμαστε εδώ για να αναπτύξουμε την διπλωματία των πόλεων». Σε άλλο σημείο της προσφώνησης τους ο κ.Κύτελης επισήμανε ότι «οι δυο λαοί μας έζησαν επι αιώνες μαζί, συνυπήρξαν με αλληλεγγύη και φιλία και αυτή είναι η επιθυμία όλων μας το Αιγαίο να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, αλληλεγγύης, φιλίας και ανάπτυξης μεταξύ των δύο λαών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την μεριά του ο δήμαρχος Σμύρνης παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε τον δήμαρχο Μυτιλήνης για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε τονίζοντας ότι «πέρσι μετά τις μετρήσεις μας για το δρομολόγιο του πλοίου Σμύρνη-Μυτιλήνη είχαμε 1700 επιβάτες αλλά φέτος έχουμε παραπάνω από 3500 επιβάτες. Αυτό μας έδωσε το κίνητρο για να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε το δρομολόγιο του πλοίου για ακόμα μια χρονιά έτσι ώστε να αναπτύξουμε τον τουρισμό. Εμείς σαν λαοί μπορούμε να συνεχίσουμε την αγάπη και συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δυο ακτών μας».

Τι περιλαμβάνει το σύμφωνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το κοινό ντοκουμέντο το οποίο υπέγραψαν, τα δύο μέρη συμφωνούν ως προς τα εξής:
1. Ειρήνη και φιλία: Θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν και να προωθήσουν μια ειρηνική και φιλική σχέση μεταξύ των δήμων Σμύρνης και Λέσβου.
2. Πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασία: Θα υποστηρίζουν προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών, εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και κοινές κοινοτικές εκδηλώσεις που προωθούν την κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας.
3. Οικονομική συνεργασία: Θα διερευνήσουν ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία και εμπόριο, με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αντίστοιχες περιοχές τους.
4. Προώθηση του τουρισμού: Θα συνεργαστούν για την προώθηση του τουρισμού μεταξύ Σμύρνης και Λέσβου, δίνοντας έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά των περιοχών τους, ενισχύοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες και προωθώντας τη μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των τουριστών και από τις δύο κοινότητες.
5. Διαχείριση κρίσεων και ανθρωπιστική υποστήριξη: Σε περιόδους κρίσης ή έκτακτης ανάγκης, τα δύο μέρη παρέχουν ανθρωπιστική υποστήριξη και βοήθεια στις κοινότητες του άλλου μέρους, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση.
6. Τακτικές διαβουλεύσεις: Θα πραγματοποιούν περιοδικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για την αντιμετώπιση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και για την αξιολόγηση της προόδου της παρούσας συμφωνίας.
7. Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Αμφότερα τα μέρη σέβονται την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική ποικιλομορφία των κοινοτήτων του άλλου μέρους, προωθώντας μια ατμόσφαιρα συμμετοχικότητας και αποδοχής.
8. Επίλυση διαφορών: Τυχόν διαφορές που προκύπτουν από την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας, επιλύονται μέσω φιλικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών».

Τέλος στη Συμφωνία που υπογράφτηκε σήμερα σημειώνεται ότι αυτή «μπορεί να καταγγελθεί με αμοιβαία συναίνεση ή σε περίπτωση ουσιώδους παραβίασης των διατάξεών της από οποιοδήποτε μέρος».

Στις 8 το απόγευμα ο δήμαρχος Σμύρνης θα παραστεί στην προβολή της ταινίας- ντοκιμαντέρ «Osman communist», αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του ιστορικού δημάρχου του Δικελί Οσμάν Οσγκιουβέν, αγωνιστή για την Δημοκρατία και την Ειρήνη, παλιού φίλου της Μυτιλήνης. Η εκδήλωση διοργανώνεται από Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση