× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τέσσερα νεκρά παιδιά και 88... ζωντανούς μετρά η Λέσβος

Συγκλονίζουν οι μικρές ηλικίες των παιδιών που πνίγηκαν- Στροφή των αφίξεων και των διακινητών στα θαλάσσια σύνορα μετά την αυστηροποίηση στον Εβρο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/8/2023

Τέσσερα νεκρά παιδιά και 88... ζωντανούς μετρά η Λέσβος
Παναγιώτης Μπαλάσκας

Τέσσερα νεκρά παιδιά και 88 ζωντανούς μετρά στον απολογισμό της Δευτέρας 28 Αυγούστου η Λέσβος μέχρι το μεσημέρι. Το τραγικό ναυάγιο που έγινε μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα με τους ανθρώπους να εντοπίζονται στα ανοιχτά του Μανταμάδου το πρωί της Δευτέρας 28 Αυγούστου με τέσσερις νεκρούς, έφερε και άλλες δυσάρεστες ειδήσεις με τον υπουργό Ναυτιλίας να επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ μας για ανήλικα παιδιά και πιο συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ένα βρέφος 11 μηνών, δύο κορίτσια, 8 ετών και 14 ετών και ένα αγόρι 8 ετών.Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν είναι όντως συγκλονιστικές. Ένα μωρό σώθηκε από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Όμως ένα άλλο μωρό και τρία παιδιά δεν τα κατάφεραν.
Η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προσθέτει: «Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των συνανθρώπων μας. Τα άθλια δίκτυα των λαθροδιακινητών και οι συνεργοί τους σε Τουρκία και Ελλάδα, μπροστά στο κέρδος, συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή αθώων συνανθρώπων μας, ακόμα και παιδιών.
Αυτοί που σκίζουν βάρκες, πετούν τις μηχανές στη θάλασσα και εκθέτουν ακόμα και μωρά σε ακραίους κινδύνους, συλλαμβάνονται ως υπεύθυνοι για την πρόκληση ναυαγίου.
Η πρακτική αυτή είναι εγκληματική και οι διακινητές είναι δολοφόνοι. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ελληνική δικαιοσύνη».

Μέχρι τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας μετά τις 4.30 το απόγευμα της Δευτέρας, δεν είχαν γίνει γνωστές οι ηλικίες των νεκρών παιδιών και του βρέφους. Όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στους 19 διασωθέντες βρίσκονταν συγγενείς των νεκρών. Μάλιστα τρεις από τους 19 νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με υποθερμία.

Μόνο μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας εντοπίστηκαν προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια στην περιοχή της Αγριελιάς και τα Τσόνια 88 άτομα, σε διαφορετικές βάρκες, τα οποία μεταφέρθηκαν σε χώρο καραντίνας στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Ας σημειωθεί ότι ο πληθυσμός στον καταυλισμό ανέρχεται στις 3.469 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονται από τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αριθμοί προκαλούν εντύπωση, αν αναλογιστούμε ότι από τις 28 Μαϊου 2023 η Λέσβος μετρά- μέσα σε τρεις μήνες- 3.042 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε το ΚΥΤ κατόπιν ρεπορτάζ του «Ν». Αύριο, Τρίτη θα μεταφερθούν 121 άτομα στην ενδοχώρα και την Τετάρτη και την Πέμπτη, συνολικά ακόμα 300 που θα μεταβούν σε 8 δομές της ενδοχώρας (Μαλακάσα, Κυλλήνη, Βέροια).

Αν και το 2022, τα στελέχη του ΚΥΤ εκτιμούν ότι οι αφίξεις ήταν οι λιγότερες, το 2023, από τα τέλη Μαϊου και μετά άλλαξαν όλα, βλέποντας στροφή των αφίξεων στα θαλάσσια σύνορα μετά την αυστηροποίηση των μέτρων και των περιπολιών στον Έβρο και στα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι από τη Σομαλία των 17 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένονται και άλλες αφίξεις που θα πιέσουν τη Λέσβο. Προσθέτουν, επίσης ότι η πτήση από τη Σομαλία για την Κωνσταντινούπολη ή τη Σμύρνη της Τουρκίας με βίζα κοστίζει 30 ευρώ γιατί είναι επιδοτούμενη και κάνει πιο σύντομο το ταξίδι για πρόσφυγες και μετανάστες, οι διακινητές των οποίων πληρώνονται αδρά για να τους οδηγήσουν στην Ευρώπη ακόμα και νεκρούς, όπως σήμερα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη