× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να τηρηθεί η νομοθεσία για την προστασία των ιπποειδών στη Λέσβο»

Επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σε συνεργασία με εθελοντές του νησιού, προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση και την Ειδική Γραμματεία για τα ζώα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/8/2023

«Να τηρηθεί η νομοθεσία για την προστασία των ιπποειδών στη Λέσβο»

Με αφορμή την πρόσφατη διάσωση αλόγου που εγκαταλείφθηκε με δεμένα πόδια (παστουρωμένο) και περιφερόταν επί 6 μήνες πριν να το διασώσει το σωματείο Κιβωτος, αλλά και την διοργάνωση ιπποδρομιών που φέτος απαγορεύτηκαν μετά από καταγγελίες από το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έστειλε  επιστολή σε συνεργασία με εθελοντές του νησιού, προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση και στην Ειδική Γραμματεία για τα ζώα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επιστολή η Ομοσπονδία ζητά να γίνουν έλεγχοι στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής προκειμένου να καταγραφούν και προστατευτούν τα άλογα που ζουν εκεί.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται: 

«Ενημερωθήκαμε από αρθρογραφία του τοπικού τύπου ότι μόνο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Λέσβου διαβιούν περί τα 400 άλογα.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο του κ. Ζαφείρη Στρατή, πρώην αντιδημάρχου Δυτικής Λέσβου, πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Βιομηχανίας, αναφέρεται ότι ότι στην γενέτειρά του Αγία Παρασκευή Λέσβου υπάρχουν περίπου 400 άλογα. «Τα άλογα πρέπει και μπορούν να επιβιώσουν: Προοπτικές αξιοποίησή τους στη Λέσβο – Στρατής Ζαφείρης (stratiszafeiris.gr)».
Στην πρόσφατη απάντηση της Δ/νσης Κτηνιατρικής, στον Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Κιβωτός» Μυτιλήνης, μετά από σχετικό ερώτημα, προκύπτει ότι μόλις 121 ιπποειδή έχουν καταγραφεί στο σύνολο της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 311/62043/9-3-2021, οι ιδιοκτήτες ιπποειδών (γαϊδούρια, μουλάρια, άλογα) υποχρεούνται να προχωρήσουν μεταξύ άλλων και στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους (άρ.13,17) και στη συμπλήρωση εγγράφων αναγνώρισης ώστε να φαίνεται σε ποιον ανήκουν.

Με τον συγκεκριμένο νόμο γίνεται εφικτός ο έλεγχος, ώστε να μπει τέρμα στην κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την θανάτωση αυτών των πλασμάτων που στην Ελλάδα κακοποιούνται συστηματικά.

Επίσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ 903/Β/9-3-2021 στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ανατίθενται: (α) η απόδοση κωδικών αριθμών καταχώρισης των εκμεταλλεύσεων ιπποειδών, (β) η έκδοση του εγγράφου αναγνώρισης για τα ιπποειδή αναπαραγωγής και εκτροφής, (γ) η μέριμνα για την καταχώριση των προβλεπόμενων στοιχείων που αφορούν στα ιπποειδή αναπαραγωγής και εκτροφής στη βάση δεδομένων του άρθρου 23, (δ) η διενέργεια ελέγχων και η εισήγηση επιβολής μέτρων συμμόρφωσης και κυρώσεων στους κατόχους ιπποειδών και στους διενεργούντες την ενεργή σήμανση αυτών σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης στις διατάξεις της παρούσας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 24 και 25.

Τούτων δεδομένων, αιτούμαστε: Την διενέργεια ελέγχων και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ιπποειδών στην περιοχή Αγίας Παρασκευής Λέσβου.
Παρακαλούμε όπως μας κρατάτε ενήμερους για την πορεία των ελέγχων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο προσκύνημα των Αρχαγγέλων στον Μανταμάδο»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Ευστράτιος Δήσσος μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης γιορτής και τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την χώρα που ήδη καταφθάνουν με κάθε μέσο
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Το τριήμερα Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή