× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συγκινητική αυλαία για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Ραντεβού ξανά το 2024

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/8/2023

Συγκινητική αυλαία για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της 19ης Αυγούστου το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, που φέτος είχε θέμα «Συμβίωση», αναδεικνύοντας τη «σημασία της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με την φύση», με ένα πρόγραμμα, που χαρακτηρίστηκε από την εξαιρετική επιλογή των συνθέσεων που ακούστηκαν, με οργανική ροή που διέτρεχε τις θεματικές ΑποξένωσηΣυνύπαρξη, Συμβίωση, Αρμονία και οι οποίες αναδείχτηκαν από την ευαισθησία των μουσικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη οι δύο εναρκτήριες συναυλίες, που εντάσσονται στο 3ο Φεστιβάλ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, “Ανθρώπων Τέχνη…. – Ειρήνης Φάροι” και συνδιοργανώνονται με την Eφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, έδωσαν το στίγμα του Φεστιβάλ, που φέτος είχε αποστολή να αναδείξει τις φυσικές ομορφιές του νησιού και να τις παντρέψει με τη μουσική. 

Η πρώτη, στις 11 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, μπροστά από το τοξωτό μεσαιωνικό Γεφύρι της Κρεμαστής, όπου ιππείς του Ομίλου «Κένταυρος» καλωσόρισαν τους περίπου 500 θεατές, οι οποίοι στη συνέχεια απόλαυσαν το "πάντρεμα" της φύσης με τη μουσική των Ράινχολντ Γκλίερ, Εζεν Υζάι, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Νικκολό Παγκανίνι. Και η δεύτερη, το Σάββατο 12 Αυγούστου, στο Άνω Κάστρο της Μυτιλήνης, έχοντας το μεσαιωνικό Πύργο της Βασίλισσας στο φόντο, όπου οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ, πιανίστριες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, συνοδευόμενες από τους νεαρούς αδελφούς Ευριπίδη και Σταύρο Σαμαρά, προσέφεραν μια πραγματική μουσική εμπειρία, ερμηνεύοντας έργα των Κλωντ Ντεμπυσσύ και Σεζάρ Φρανκ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως κάθε χρόνο, τα Molyvos Musical Moments, οι μουσικές εκπλήξεις του Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια της ημέρας, στα πιο απρόσμενα μέρη, απογείωναν τις αισθήσεις και τα αισθήματα,  υφαίνοντας τον ήχο της θάλασσας, με το τραγούδι των τζιτζικιών, σε αρμονία με τα σπουδαιότερα έργα κλασικής μουσικής, που ερμήνευαν μουσικοί που το χειμώνα έχει κανείς την ευκαιρία να απολαύσει στη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες, τη Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο, την Κρατική Φιλαρμονική της Γερμανίας, στη Συμφωνική του BBC κ.α.

Το κυρίως πρόγραμμα του τετραήμερου Φεστιβάλ (16 – 19 Αυγούστου), φέτος παρουσιάστηκε στο καταπράσινο μεσογειακό τοπίο του παραθαλάσσιου πάρκου του ξενοδοχείου «Δελφίνια»,  μέσα στα πεύκα, τις βελανιδιές και τις ελιές, που φωτισμένα αριστουργηματικά από τον Δήμο Αβδελιώδη, ενέτειναν τη μέθεξη των παρισταμένων.

Των ημερών, δύσκολα ξεχωρίζουν κάποιες στιγμές, καθώς η στάθμη ήταν και αυτή τη χρονιά, εξαιρετικά υψηλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παγκόσμια πρώτη του έργου του Δημήτρη Παπαδημητρίου "Ενδογένεση - Οντογένεση" "Το Πέταγμα του Αετού" καταχειροκροτήθηκε, ενώ ενθουσίασε η εκπληκτική ερμηνεία από τους: Ντάβιντ Ορλόφσκυ (κλαρινέτο), Νώε Ινουί (βιολί), Σταύρο Σαμαρά (βιολί), Μούριελ Ραζάβι (βιόλα), Λεχ Αντόνιο Ουσζύνσκι (βιόλα) Μπένεντικτ Κλέκνερ (βιολοντσέλο), Ευριπίδη Σαμαρά (βιολοντσέλο), Κυβέλη Ντέρκεν (πιάνο), Δανάη Ντέρκεν (πιάνο). 

Κατανυκτική ήταν η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε κατά την εκτέλεση του πρωτοποριακού έργου του John Cage, 4’:33’’, όταν οι νότες σιώπησαν και οι ακροατές κλήθηκαν μέσα στη σιγή να αφουγκραστούν τη φύση που τους περιέβαλε, τους ήχους της και μαζί με τους δικούς τους ήχους να δημιουργήσουν τη δικιά τους μελωδία.   

Ιστορική θα μείνει και η Ποιμενική συμφωνία του Μπετόβεν στη διασκευή για σεξτέτο εγχόρδων που ακούστηκε, αλλά και το Τρίο σε λα ελάσσονα (έργο 50) του Τσαϊκόφσκι, κατά το οποίο (εντυπωσιακές λεπτομέρειες που όμως χαρακτηρίζουν το Φεστιβάλ), ο Μπένεντικτ Κλέκνερ, έπαιξε σε ιταλικό τσέλο του 17ου αιώνα από την Κρεμόνα, και ο σπουδαίος Κύριλ Τρουσόφ, έπαιξε το στραντιβάρι Μπρόνστκυ, το βιολί που έπαιζε τον 19ο αιώνα ο ομώνυμος βιολονίστας και φίλος του Τσαϊκόφσκυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μουσική, η ατμόσφαιρα, οι συζητήσεις, το τοπίο, το χωριό και οι κάτοικοί του, ήταν για άλλη μια χρονιά τα συστατικά του θαύματος που συντελείται κάθε χρόνο στο Μόλυβο. 

Η αυλαία έκλεισε, ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης έδωσε ραντεβού για το 2024. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ