× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γνωρίστε 10 φορείς ΚΑΛΟ της Λέσβου

Το Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας φιλοξένησε την εκδήλωση της Ένωσης Φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας Βορείου Αιγαίου, «Συνέργεια», η οποία στηρίζει μια διαφορετική βιώσιμη μορφή οικονομίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/8/2023

Γνωρίστε 10 φορείς ΚΑΛΟ της Λέσβου

Το γραφικό χωριό της Ανεμώτιας στη Λέσβο βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επίκεντρο ενός εξαιρετικού γεγονότος - του Φεστιβάλ Αμπελουργίας, μιας εορταστικής περίοδου κατά την οποία η τοπική κοινότητα, αλλά και κάτοικοι της Λέσβου και επισκέπτες συγκεντρώνεονται κάθε καλοκαίρι για να τιμήσουν την πλούσια οινοποιητική κληρονομιά της. Το φεστιβάλ αποτελεί μια ευκαιρία για τους κατοίκους να γιορτάσουν και να μοιραστούν την αγάπη τους για το κρασί με τους επισκέπτες, με δράσεις που αναδείξαμε και με τη συναυλία, την περασμένη Παρασκευή, του Βασίλη Καζούλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια εντυπωσιακή πτυχή της Ανεμώτιας είναι η πετυχημένη ανάδειξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, χάρη στη λειτουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχειρήσης «Ηφαίστειο». Οι ξεναγοί της ΚοινΣΕπ «Παρέα» ανέλαβαν να μεταφέρουν τις ιστορίες της περιοχής, ενώ η Ένωση Φορέων ΚΑΛΟ Βορείου Αιγαίου «Συνέργεια» με μια μεγάλη εκδήλωση το απόγευμα της Παρασκευής ανέδειξε 10 φορείς της Λέσβου: συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείας και άλλους οργανισμούς ΚΑΛΟ, προωθώντας τη συνεργασία και τη βιωσιμότητα, προσφέροντας θέσεις εργασίας και μια άλλη μορφή συλλογικότητας, με σημασία στους ανθρώπους περισσότερη από ό,τι σε μερίδες ή μετοχές.

Μπορείτε εδώ να παρακολουθήσετε ΟΛΗ την εκδήλωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή με 10 φορείς είναι ένα παράδειγμα του πώς οι οργανισμοί μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με τη δουλειά της να έχει χρήσιμο αντίκτυπο στην κοινωνία. Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις; Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι; Ενα είναι σίγουρο, δεν υπάρχει μόνο ένα αντικείμενο για να ασχοληθεί κανείς με την ΚΑΛΟ (Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία).

Αρχικά μίλησε η πρόεδρος της Ενωσης, Ελίζα Κολοβού, παρουσιάζοντας και τον οργανισμό Ηλιοτρόπιο που αφορά στη δημιουργία ενεργειακώ κοινοτήτων. Τον λόγο έλαβε ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Οργανωτικός Γραμματέας της Ενωσης ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο οργάνωσης των φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας και παρουσίασε το Καλοτρόπιο που αφορά σε ΚοινΣΕΠ στήριξης των φορέων ΚΑΛΟ.

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το Visit Agiasos, η ΚΟΙΝΣΕΠ Ενημέρωση που εκδιδει το περιοδικό Πλατεία, την ηλεκτρονική εφημερίδα Στο Νησί, τη μοναδική αθλητική πύλη ενημέρωσης στη Λέσβο Sportlesvos.gr και το ραδιόφωνο στους 99 στα fm ΣτοΝησί. Η Αλληλεγγύη Λέσβου και η ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ παρουσίασαν τη συνεισφορά τους στην τοπική κοινωνία και τον προσφυγικό πληθυσμό. Ο Κωνσταντίνος Τσιομπάνος παρουσίασε το Ινστιτούτο Αναγέννησης ο Σπόρος, ο Γιώργος Συκάς, Ερευνητής του εργαστηρίου Γεωγραφία της Εργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασε την πλατφόρμα Rework Aegean, o διευθυντής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Δημήτρης Μάντζαρης παρουσίασε τη δράση του Δήμου για τα κενά κτήρια.  Παρέμβαση στήριξης στην Ενωση έκανε ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στράτος Γεωργούλας. Φυσικά δεν έλειψε από τον Μιχάλη Μαρμάρου, αντιπρόεδρο της Ενωσης η παρουσίαση της ΚοινΣΕΠ του Ηφαιστείου Ανεμώτιας. Τη συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος του «Ν», Ανθή Παζιάνου, Γραμματέας της Ενωσης Φορέων ΚΑΛΟ Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πολλαπλές πτυχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεργασίας που ανθούν στη Λέσβο αντικατοπτρίζουν το πνεύμα ενός νέου τρόπου σκέψης που ενισχύει την τοπική οικονομία και διαμορφώνει μια κοινότητα βιώσιμη και δυναμική. Η παρούσα επιτυχία αποδεικνύει ότι, παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζονται, η κοινωνική αλληλεγγύη οικονομία είναι ζωντανή και ανθούσα στη σύγχρονη εποχή.

Παρά το ενδιαφέρον της εκδήλωσης, πέρα από τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο που στήριξε την ΚοινΣεπ της Ανεμώτιας, και τον Στρατή Ζαφείρη που παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, από τους υποψήφιους, παρακολούθησε μόνο ο Παναγιώτης Χριστόφας, πρώην αντιπεριφερειάρχης που διεκδικεί με το συνδυασμό του «Μπροστά» τον Δήμο Μυτιλήνης.

Η Ανεμώτια και το Φεστιβάλ Αμπελουργίας ανέδειξαν τον πλούτο της τοπικής κουλτούρας και τη δύναμη της συνεργασίας. Είναι μια ευκαιρία για επισκέπτες να εμπλακούν σε έναν κόσμο που ξεδιπλώνεται με ιστορίες, γεύσεις και πρωτοβουλίες που προάγουν το κοινό καλό και την αειφορία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση