× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι περιοχές στο κόκκινο για πυρκαγιά και τα 40άρια που έρχονται

Ο καιρός Hot – Dry – Windy μεγιστοποιεί τον κίνδυνος για νέες δασικές πυρκαγιές

Δημοσίευση 20/8/2023

Οι περιοχές στο κόκκινο για πυρκαγιά και τα 40άρια που έρχονται

Θερμό κύμα ζέστης βρίσκεται ενόψει και ο καιρός θα είναι έτσι μέχρι και τις 25 Αυγούστου, επομένως αναμένεται επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν, δυστυχών, νέες φωτιές στα δάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει πως η σωρευτική επίδραση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμός και ξηρός καιρός) στην ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα η ευφλεκτότητα να είναι υψηλή ή πολύ υψηλή στο σύνολο σχεδόν της χώρας ήδη από το Σάββατο (19/08) του νέου θερμού κύματος που αναμένεται να μας επηρεάσει έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 25 Αυγούστου.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθημερινή αποτίμηση της πυρομετεωρολογικής επικινδυνότητας και τα οποία λαμβάνουν υπόψη τη σωρευτική επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών στα δασικά καύσιμα και την αναμενόμενη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών.

Οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν τη χώρα μας και οι οποίες θα επιμείνουν έως και την Παρασκευή (25/08), σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων και τους κατά τόπους ενισχυμένους ανέμους, αναμένεται να διαμορφώσουν ιδιαίτερα επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ικανές να δυσχεράνουν τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν. Ειδικότερα και με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας «Flame» της μονάδας Meteo/ΕΑΑ, πολύ υψηλή έως και ακραία επικινδυνότητα με καιρό τύπου Hot – Dry – Windy αναμένεται την Κυριακή και τη Δευτέρα, 20-21 Αυγούστου σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών του Β. Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή (20/08) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Θράκη, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Αν. Λέσβο, Κ. και Β. Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα και κατά τόπους σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία.

Φωτιά, Πυρκαγιά, Κίνδυνος Πυρκαγιάς, Καιρός

Για τη Δευτέρα (21/08) αναμένουμε περαιτέρω επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και έως και ακραία επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Θράκη, Αν. και Κ. Μακεδονία, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Εύβοια, Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Ηλεία και κατά τόπους σε Θεσσαλία, Αρκαδία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, και Λευκάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτιά, Πυρκαγιά, Κίνδυνος Πυρκαγιάς, Καιρός

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τα δασικά καύσιμα (π.χ. όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα, υποδεικνύουν συνέχιση του τύπου καιρού Hot – Dry – Windy έως και την Τετάρτη (23/08).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θερμό κύμα ζέστης μέχρι τις 25 Αυγούστου

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν στην χώρα κατά τις επόμενες 10 ημέρες. Αιτία θα είναι η εμμονή θερμών αερίων μαζών επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικών φαινομένων.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα δεδομένα, οι εν λόγω αέριες μάζες θα είναι από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου θερμότερες των κανονικών για την εποχή. Στην εικόνα που ακολουθεί, παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 25/08 σε ύψος περίπου 1.500 πάνω από την Αθήνα. Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με την μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου.

Ακόμα, με τη μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της περιόδου σύμφωνα με δεδομένα του διαστήματος 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, σχεδόν όλα τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών για την εποχή. Το ύψος των 1.500 μέτρων χρησιμοποιείται για τη μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας.

Επισημαίνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως, για παράδειγμα, είναι η παρουσία ή η απουσία νεφώσεων και φαινόμενων, καθώς και ο άνεμος.

καιροσ καυσωνασ, καυσωνα ποτε ερχεται, ανεβαινει θερμοκρασία, μετεο, προγνωση καιρου, ο καιρος

Οι θερμοκρασίες έως 27/08 – Τι λέει ο Σάκης Αρναούτογλου

Νέα πρόγνωση καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου για τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών έως και τις 27 Αυγούστου. Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ παρέθεσε, την Παρασκευή (18/08), έναν πίνακα με τις θερμοκρασίες ανά ημέρα και τις περιοχές.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο Facebook: «Ο καιρός στη χώρα έως και τις 27 Αυγούστου με μια μόνο ματιά, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία». Επισημαίνει, δε, ότι χρειάζεται να δείτε προσεκτικά τις λεπτομέρειες στο μετεώγραμμα.

καιροσ αρναουτογλου, προγνωση αρναουτογλου, καιρος σημερα, καιρος αυριο, θερμοκρασία

Ο καιρός σήμερα (20/08) από την ΕΜΥ

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και την Κυριακή (20/08), με τον υδράργυρο να δείχνει ακόμα και 38 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους. Ο καιρός φυσικά θα είναι γενικά καλός και οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν με ένταση 6-7 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις στα βόρεια. Μάλιστα, κατά τις απογευματινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.

Ακόμα, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 34 με 36 και στα ηπειρωτικά τοπικά 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά τις πρωινές ώρες και στα ορεινά τις απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Από βόρειες διεθύνσεις 3 με 4 και το απόγευμα στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και τοπικά στα ηπειρωτικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στις βόρειες Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ηλιοφάνεια αλλά και τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα βόρεια, αναμένονται την Κυριακή (20/08), με τους ανέμους τοπικά έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και με υψηλές θερμοκρασίες. Πιο αναλυτικά, στα βόρεια ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά ηπειρωτικά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από 21 έως 37, στην Ήπειρο από 22 έως 40, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα από 23 έως 38, στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα από 24 έως 35, στην Πελοπόννησο από 20 έως 38, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 36, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου από 23 έως 36, στις Κυκλάδες από 21 έως 31, στα Δωδεκάνησα από 25 έως 31 και στην Κρήτη από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το πρωί έως το απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμα, στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια όμως από το μεσημέρι θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι στα δυτικά του νομού θα γίνουν νοτιοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.