× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανιχνεύοντας νέους ορίζοντες

Οι Ανιχνευτές Πρόσκοποι της Μυτιλήνης στους Νομούς Καβάλας και Δράμας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/8/2023

Ανιχνεύοντας νέους ορίζοντες

Ανάμνηση πια η Θερινή Μεγάλη Δράση στους Νομούς της Καβάλας και της Δράμας 10 Ανιχνευτών Προσκόπων της Μυτιλήνης (μεγάλων εφήβων ηλικίας 15 έως 18 ετών) και δυο ενήλικων βαθμοφόρων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Έως και χτες Τετάρτη 9 Αυγούστου που επέστρεψαν και επί εννέα ημέρες, έζησαν μοναδικές στιγμές Προσκοπικής περιπέτειας. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους δυο Νομούς από την «καλή και από την ανάποδη» μέσα από ένα οδοιπορικό που τα είχε όλα: Πολιτισμό, φύση, ψυχαγωγία, περιπέτεια, προσφορά και έρευνα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την πόλη της Καβάλας με βραδινή βόλτα κάτω από την πανσέληνο της 1ηςΑυγούστου και βραδινή ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας. Τις επόμενες ημέρες οι Ανιχνευτές γνώρισαν το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Καβάλας μέσα από το Μουσείο Καπνού και την κυριά ασχολία της πόλης κατά τον 19ο αιώνα. Συνέχισαν με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φίλιππων που από το 2016 βρίσκεται στην λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO, και το Βαφτιστήριο της Λυδίας, την πρώτη χριστιανή γυναίκα της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σειρά είχε η έντονη περιπέτεια. Εκεί όπου η δυσκολία του ενός γίνεται δυσκολία όλων και δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων. Η Κοινότητα υλοποίησε ανάβαση και διανυκτέρευση στο χρυσοφόρο Παγγαίο. Εκεί γνωρίσανε τη φύση, την χλωρίδα και πανίδα, τους ανθρώπους του βουνού. Πεζοπόρησαν στα πυκνά από φτέρες μονοπάτια και βουτήξανε στου παγωμένους καταρράκτες του Παγγαίου με την μοναδική του φύση.

Ζώντας για ένα βραδύ σε ένα τόσο όμορφο χώρο, οι Ανιχνευτές θεώρησαν απαραίτητο να ανταποδώσουν το «δώρο» που απήλαυσαν. Καθάρισαν  ένα μέρος του μονοπατιού Ο4 και το παρκάκι του Προφήτη Ηλία του χωριού απ’ όπου ξεκινάει το μονοπάτι.

Την επόμενη ημέρα μετά από την επιστροφή από το βουνό και την απαραίτητη ξεκούραση, το πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμα μια «δόση» περιπέτειας. Κατάβαση με rafting του Νέστου, αναρρίχηση, zipline πάνω από το ποτάμι αλλά και κολύμπι στα παγωμένα νερά του ποταμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις επόμενες ημέρες η κοινότητα μετακινήθηκε στην πόλη της Δράμας που γνώρισε την ιστορία της, τα τοπικά προϊόντας της, τα ήθη και τα έθιμα της. Επισκέφθηκε την περιοδική έκθεση για το παραδοσιακό κόσμημα του μουσείου Μπενάκη στο santirvan, το παλιό οθωμανικό τέμενος της πόλης .Γνώρισε όμως και το σύγχρονο πολιτισμό της πόλης αφού υλοποίησε ερευνάμε θέμα το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και είχε την ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από την υπεύθυνη του φεστιβάλ Ρίτσα Καβάκα πάρα τις πυρετώδεις προετοιμασίες που είχαν όλοι για το φεστιβάλ που ξεκινάει σε λιγότερο από ένα μηνά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν έλειψαν βέβαια από τη δράση οι στιγμές χαλάρωσης, με βραδινές βόλτες κάτω από την πανσέληνο , θερινό σινεμά και γνωριμία με την βραδινή ζωή και τις γεύσεις των πόλεων που οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης επισκέφθηκαν.

Οι συμμετέχοντες στη δράση έζησαν μια μοναδική εμπειρία που σίγουρα θα θυμούνται σε όλη την ζωή τους, μια εμπειρία που την κάνει ξεχωριστή το ότι όλοι οι παράμετροι της (διαιτολόγιο, μεταφορές, πρόγραμμα, οικονομική διαχείριση ) υλοποιήθηκαν από τους εφήβους κάνοντας τους συμμέτοχους και όχι απλούς παρατηρητές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα