× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εντατικό θερινό σχολείο 2023 στη Μυτιλήνη

Από το Πανεπιστήμιο του Harvard και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/8/2023

Εντατικό θερινό σχολείο 2023 στη Μυτιλήνη

Το François-Xavier Bagnoud (FXB) κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υγεία του πανεπιστημίου του Harvard, σε συνεργασία με το Refugee and Migration Studies Hub του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και με την υποστήριξη του κέντρου Ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου του Harvard (Harvard Center for Hellenic Studies in Greece and the U.S.), διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά το εντατικό θερινό σχολείο, με θέμα τις μεταναστευτικές και προσφυγικές σπουδές.



Το θερινό σχολείο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια εννοιολογική και πρακτική ενασχόληση με βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη σύγχρονη αναγκαστική μετανάστευση σε μια χώρα που ανέλαβε ένα δυσανάλογα τεράστιο βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Ταυτόχρονα, έχει ως στόχο να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να επεκτείνουν τα επαγγελματικά, ακαδημαϊκά και ανθρωπιστικά τους δίκτυα και να έρθουν σε επαφή με διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται επί τόπου.



Από προσομοιώσεις διάσωσης στη θάλασσα έως συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και με ψαράδες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή το 2015, από ακαδημαϊκές διαλέξεις με δικηγόρους, περιβαλλοντολόγους, δημοσιογράφους και γιατρούς, έως επισκέψεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς και κέντρα ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, τον Ιούλιο που μας πέρασε 13 φοιτητές από πέντε διαφορετικά μεταπτυχιακά σχολεία του Χάρβαρντ, καθώς και 14 φοιτητές από Ελληνικά και άλλα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και πανεπιστήμια της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, είχαν την ευκαιρία να βρεθούν τρεις εβδομάδες σε τέσσερα κομβικά μέρη της Ελλάδας, καθένα από τα οποία έχει τη δική του πρόσφατη και ιστορική ιστορία μεταναστευτικών ροών: Αθήνα, Αρχαία Ολυμπία, Ναύπλιο και Λέσβο. Δίπλα στους φοιτητές αυτών των πανεπιστημίων βρέθηκαν και μερικοί πρόσφυγες, υποστηριζόμενοι από ταμεία υποτροφιών. Συνολικά, στο σχολείο πήραν μέρος 27 φοιτητές και 45 κορυφαίοι ομιλητές διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και μελετητές του προσφυγικού φαινομένου. Γλώσσα διδασκαλίας του προγράμματος ήταν η αγγλική και οργανώθηκε γύρω από ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών βασισμένο σε νομικές, ιατρικές, περιβαλλοντικές και ευρύτερες προσεγγίσεις της κοινωνικής επιστήμης, που σχετίζονται με την πολιτική και πρακτική της μετανάστευσης.



Τα μαθήματα και οι δραστηριότητες της τρίτης εβδομάδας (24-28 Ιουλίου 2023) έλαβαν χώρα στη Λέσβο και, συγκεκριμένα, στον φιλόξενο χώρο του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το ιστορικό κτίριο και να πληροφορηθούν την ιστορία του. Η ξενάγησή τους δε, στην ιστορική του βιβλιοθήκη από τον καθηγητή του σχολείου, θεολόγο κ. Αθ. Καλαμάτα ήταν από τις στιγμές που προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση.



Θα ήταν τεράστια παράλειψη, βεβαίως, η μη αναφορά της συμβολής, στην υλοποίηση των μαθημάτων της τρίτης εβδομάδας (24-28 Ιουλίου 2023), του Διευθυντή του Πρότυπου ΓΕΛ. Μυτιλήνης κ. Νείρου  Αντωνίου, καθηγητή πληροφορικής, που, με τη συμπαράστασή του, την αφειδώλευτη προσφορά της υλικοτεχνικής υποδομής του κτιρίου και την παροχή του απαραίτητου προσωπικού, κάλυψε τις ανάγκες του προγράμματος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ