× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κάλεσμα σε συμπόρευση από την Ανταρσία στο Αιγαίο

Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση στήριξης Μουτζούρη και παράλληλο κάλεσμα κοινής παρέμβασης στις περιφερειακές εκλογές σε αριστερές δυνάμεις και αγωνιστές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/8/2023

Κάλεσμα σε συμπόρευση από την Ανταρσία στο Αιγαίο

Σε συμπόρευση καλεί τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς η περιφερειακή παράταξη με σημερινή ανακοίνωση της. Το κάλεσμα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, απευθύνεται και σε κάθε αριστερό, δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη του βορείου Αιγαίου. Η παράταξη χαρακτηρίζει εκφυλιστικό φαινόμενο την επιλογή ορισμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου να προτείνουν την στήριξη του Κώστα Μουτζούρη και της παράταξης του στις περιφερειακές εκλογές του βορείου Αιγαίου. Παράλληλα σημειώνει πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:


«Θλίψη και μόνο θλίψη προκαλούν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, όπου δημόσια εκδηλώθηκε ισχυρή τάση που επιδιώκει την εκλογική συνεργασία, στο Bόρειο Αιγαίο, με τον νυν Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και την παράταξη του. Μια παράταξη που εκφράζει τμήματα της Ν.Δ. αλλά και την υπερσυντηρητική δεξιά, μια παράταξη που κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την ακροδεξιά. Ο ίδιος ο κ. Μουτζούρης στο παρελθόν είχε δηλώσει πως είναι καλοδεχούμενες για την παράταξη του οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος πολλές φορές έχει δηλώσει υπέρμαχος της αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ε.Ε. και της κυβέρνησης καθώς και των push back.



Οργή επίσης σε κάθε αριστερό, προοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο προκάλεσε η πρόθεση συνεργασίας μερίδας στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με τον κ. Μουτζούρη και την παράταξη του και σε όλη την χώρα. Ίσως γιατί δεν είναι ευρύτερα γνωστό το πολιτικό φλερτ του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με τον νυν Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Μετά τις τοπικές εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε συνεργασία με τον κ. Μουτζούρη και την παράταξη του για την συγκρότηση περιφερειακής αρχής. Η προσπάθεια αυτή σταμάτησε όταν τον Αύγουστο του 2019 με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. έδωσε την δυνατότητα στον κ. Μουτζούρη και την παράταξη του να σχηματίσουν περιφερειακή αρχή παρότι ήταν μειοψηφία στο περιφερειακό συμβουλίου του Βορείου Αιγαίου.



Τα χρόνια που ακολούθησαν η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο βόρειο Αιγαίο (Συμπαράταξη Πολιτών) μαζί με την παράταξη του κ. Μουτζούρη και τις παρατάξεις που στήριξαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ εξέδωσαν τέσσερα ψηφίσματα για το προσφυγικό ζήτημα με επαμφοτερίζουσες διατυπώσεις. Στην βάση αυτών των ψηφισμάτων πραγματοποιήθηκαν στην Λέσβο μεγάλα συλλαλητήρια στα οποία συναντήθηκαν αριστεροί, προοδευτικοί και δημοκράτες άνθρωποι μαζί με ακροδεξιούς και κάθε λογής φασίστες. Τα ψηφίσματα αυτά αποτέλεσαν την βάση πολιτικής συναίνεσης στην οποία στηρίχθηκε το ξενοφοβικό και ρατσιστικό πογκρόμ που ζήσαμε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου την περίοδο 2019 – 2020.



Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο του βορείου Αιγαίου που τα προηγούμενα χρόνια στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα κάθε κομμουνιστής και αριστερός έχει λόγο να είναι διπλά πικραμένος από τις επιλογές που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Λέσβο. Διότι οι επιλογές αυτές αποτελούν πλήγμα για όλη την αριστερά.



Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστέρα από το 2010 ως σήμερα, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, αντιπαρατέθηκε ανοιχτά με τα φαινόμενα εκφυλισμού των δυνάμεων της αριστεράς, συμμετείχε και στήριξε το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από την σκοπιά της ταξικής αλληλεγγύης των εργαζομένων. Την περίοδο της πανδημίας η Ανταρσία στο Αιγαίο στήριξε τους αγώνες των υγειονομικών και έδωσε την μάχη ενάντια στην καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση.


Όλα αυτά τα χρόνια οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ανταρσία στο Αιγαίο μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο άσκησαν αντιπολίτευση στις περιφερειακές αρχές από θέσεις αρχών. Κι έδειξαν πως μπορεί να συνδυαστεί ένα συνεκτικό αντικαπιταλιστικό πολιτικό σχέδιο με την πάλη για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των νησιωτών.



Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά από τα μέσα του Ιουλίου έχει παρουσιάσει δημόσια το προγραμματικό της πλαίσιο και καλεί σε διάλογο πάνω σε αυτή την βάση κάθε πολιτική δύναμη της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, κάθε προοδευτικό, δημοκρατικό και αριστερό κάτοικο των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ώστε η φωνή της Ανταρσία στο Αιγαίο, η φωνή του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η φωνή του κινήματος αλληλεγγύης, η φωνή των κινημάτων υπεράσπισης του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου στις 8 Οκτωβρίου να είναι πιο ισχυρή τόσο μέσα όσο και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη