× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο κυρ Στρατής ο παστουρματζης δεν μένει πια εδώ

Έγραψε ιστορία στη Μυτιληνια κουζίνα παράγοντας στο κρεοπωλείο του στην οδό Ερμού ένα μοναδικό γευστικά παστουρμά

Δημοσίευση 26/7/2023

Ο κυρ Στρατής ο παστουρματζης δεν μένει πια εδώ
Φωτο: Δημοσθένης Σκλεπάρης

Ο Στρατής Καμπουρης του Γεωργιου γνωστός και σαν Πηγάσης πεθανε πριν από δυο εβδομαδες περίπου, στις 6 Ιουλίου, σε ηλικία 86 ετών. Ιδιοκτήτης του γνωστού κρεοπωλείου στην Ερμού το οποίο ήταν κυρίως γνωστό μεταξύ των άλλων για τα πικάντικα λουκάνικα, τα σουτζουκια και τους παστουρμάδες που παρήγαγε. Για τους τελευταίους είχε γίνει γνωστός παναλλαδικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στρατής Καμπουρης του Γεωργιου και της Ειρηνης το γένος Ευστρατιου Ανδρικου γεννήθηκε στην Αγιάσο στις 30 Σεπτεμβρίου 1936.
Η οικογένεια του έφυγε από την Αγιάσο και εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη λόγω των πολιτικών διώξεων του μετεμφυλιακού κράτους.

Τον πρωτο καιρό έμεινε στο Κρυονέρι της Λαγκαδας, σε ένα προχειρο κατάλυμα. Η μητέρα γυρναγε στα σπίτια και παρακαλούσε να την πάρουν να σκουπίσει το σπιτι τους. Έτσι τα εβγαζε περα δουλευοντας από δω και από κει, στα σπιτια για να μπορεσει να εχει ένα κομματι ψωμι για τα παιδια της.

Όλοι στη Μυτιληνη την ξερανε η αγιασωτισσα η βρακουσα. Κάποια στιγμή από μια σύμπτωση γνωρισε καποιον ο οποιος την βοηθησε και επιασε δουλεια στον ΟΤΕ σαν καθαριστρια. Στην αρχη ο μικρος γιος της ο Στρατης Καμπουρης, γυρναγε μαζι της στα σπιτια και βοηθουσε τη μαννα του. Μολις μπηκε στην εφηβεια τον πηρε η μανα του και αρχισε να γυρναει τα μαγαζια της Μυτιληνης μηπως καποιος τον έπαιρνε στη δουλειά. Μετά από αρκετο καιρο βρεθηκε ένα μαγαζι - Βιοτεχνια που εκανε αλλαντικα ο Θωμαιδης και τον πηρε στη δουλεψη του.

Δούλεψε μερικα χρονια εκει και εμαθε τη δουλεια. Αργότερα ο Στρατής Καμπούρης άνοιξε το δικό του μαγαζί στη γωνία των οδών Ερμού και Θάσου γράφοντας ιστορία στη γευσιγνωσια και στη Μυτιληνια κουζίνα. Την παράδοση συνεχίζει σήμερα ο συνεργάτης του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει η Παναγιά Κρυφτή στο Παλαιοχώρι

Την Δευτέρα 13 Μαΐου με ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 8 το πρωί έως αργά το βράδυ, από τον πολιτιστικό σύλλογο «Παναγιά Κρυφτή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με την ψήφο μας στις 9 Ιουνίου λέμε όχι στις ακροδεξιές δυνάμεις»

Ανακοίνωση του κόμματος «Κόσμος» για την ημέρα της Ευρώπης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Τα βρόντηξε» ο Γιώργος Αυγουστίδης από την Αναπτυξιακή του δήμου Μυτιλήνης

Παραίτηση με αιχμές από τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεν επιστρέφουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι covid της Μυτιλήνης

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους για προσωρινή παραμονή στις θέσεις τους έως ότου γίνει η εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Μακάβριο εύρημα

Εντοπίστηκε σωρός άνδρα σε προχωρημένη σήψη σε βραχώδη ακτή της Σκάλας Συκαμιάς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Μετά το τέλος της τελετής η Ηγουμένη Ταβιθά απηύθυνε ευχές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης