× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ολοκληρωτική καταστροφή η επέκταση ιχθυοτροφείων»

Επιτροπή Αγώνα από 13 φορείς στο Σκαλοχώρι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/7/2023

«Ολοκληρωτική καταστροφή η επέκταση ιχθυοτροφείων»

Για ολοκληρωτική καταστροφή σε θαλάσσια περιοχή του Σκαλοχωρίου κάνουν λόγο πάνω από 10 φορείς της περιοχής σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη επέκταση ιχθυοτροφείων. Μάλιστα συνεδρίασαν στις 16 Ιουλίου στα γραφεία της Κοινότητας και συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεδρίασαν από κοινού το τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας Σκαλοχωρίου και εκπροσώποι των τοπικών μας Συλλόγων:  Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου «Δρυς», Εξωραϊστικός Σύλλογος Μπαλίνης Λέσβου «η Αραγίδα», Πολιτιστικός- Εξωραϊστικός Σύλλογος «Καλό Λιμάνι» Σκαλοχωρίου, Πολιτιστικός- Εξωραϊστικός-Μορφωτικός Σύλλογος «Αρχαία Άντισσα», Αθλητικός Όμιλος Σκαλοχωρίου, Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Σκαλοχωρίου «η Σαπφώ», Σύλλογος Σκαλοχωριτών Μυτιλήνης «ο Πλάτανος», Σύλλογος Σκαλοχωριτών Λέσβου «ο Άγιος Γεώργιος», Εξωραϊστικός Σύλλογος Μπαλούτσου «η Αγία Μαρίνα», Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου  Σκαλοχωρίου, Σύλλογος Γεωργών και Ποιμένων Σκαλοχωρίου «ο Άγιος Μόδεστος»

 

Τι αναφέρουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ενημερωθήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση και την ολοκληρωτική καταστροφή που σχεδιάζεται να συντελεστεί στη θαλάσσια περιοχή Μπαλούτσος του χωριού μας, λόγω της εγκατάστασης και της αλόγιστης επέκτασης ιχθυοκαλλιεργειών.

Ενώ έληξε η άδεια λειτουργίας  της ιδιωτικής εταιρείας – μετά από πολλές παρατάσεις - και απέσυρε σχεδόν όλα τα κλουβιά από την περιοχή μας, ενώ ελπίζαμε πως θα ακολουθήσει η μελέτη των επιπτώσεων από τη λειτουργία της και η αποκατάσταση των βλαβών που είχε προκαλέσει, με τον καθαρισμό του βυθού και της παράκτιας περιοχής και την απόδοσή του στους αλιείς και τους κολυμβητές για χρήση και πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε ότι αυτή η ίδια ιδιωτική εταιρεία, με αυτό ιστορικό στην εκμετάλλευση της περιοχής μας, ζητά να αναλάβει τη διαχείριση όλης της ΠΟΑΥ Λέσβου και την επέκταση των υδατοκαλλιεργειών προτείνοντας αύξηση του συνολικού εμβαδού των μισθωμένων εκτάσεων κατά 250,00 στρέμματα (από 50 στρέμματα σε 300 στρέμματα). Από αυτά, τα 150,00 στρέμματα αφορούν την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων και τα 100,00 στρέμματα νέες εκτάσεις !!!! Συγκεκριμένα η πρότασή τους αφορά όλη την περιοχή από την Μπαλίνη μέχρι το ακρωτήριο Πετεινός… Έτσι, προβλέπεται η δυναμικότητα από 230 τόνους αλιεύματα ανά έτος, να αυξηθεί σε 3.525 τόνους ανά έτος, σε 2 μονάδες από 50 στρέμματα η κάθε μια, αντί για μια μονάδα των 20 στρεμμάτων με παράλληλη δέσμευση πολλαπλάσιων στρεμμάτων θαλάσσιας έκτασης!!!»

Οι κάτοικοι, οι ψαράδες, οι Σύλλογοι δηλώνουν ότι 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία, πόσο μάλλον στην επέκταση των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή μας και καλούμε τους αρμόδιους φορείς (Δήμο Δυτικής Λέσβου, Περιφέρεια Β. Αιγαίου, αρμόδια Υπουργεία) να απορρίψουν το αίτημα της εταιρείας, που θα καταστρέψει τις ακτές και ζητάμε τη συμπαράσταση και άλλων όμορων Κοινοτήτων και Συλλογικοτήτων. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε πως θα κινηθούμε δυναμικά και νομικά για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της περιοχής μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.» 

Και κείμενο των ψαράδων προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου:

«Κύριοι,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

        Πληροφορηθήκαμε ότι στις υπηρεσίες σας έχει κατατεθεί αίτημα παραχώρησης νέας άδειας για την εγκατάσταση νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή Μπαλούτσος- Μπαλίνη Σκαλοχωρίου. Εμείς οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, έχοντας την εμπειρία της λειτουργίας της προηγούμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας τα περασμένα είκοσι πέντε χρόνια στο ίδιο τόπο, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

  • Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή μας μεγάλου αριθμού δελφινιών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την επί μονίμου βάσεως καταστροφή των εργαλείων μας (δίχτυα κ.α.) αλλά και των αλιευμάτων σε βαθμό τέτοιο που να κάνει ασύμφορο έως ζημιογόνο το επάγγελμα μας.
  • Υπήρξε σημαντική εμπορική υποβάθμιση των αλιευμάτων εξαιτίας των υπολειμμάτων των τροφών  που χρησιμοποιούνταν στην ιχθυοκαλλιέργεια.
  • Οι ακτές της γύρω περιοχής έγιναν ακατάλληλες για κάθε αλίευση.
  • Υπήρξε αδυναμία πλεύσης των σκαφών μας παράλληλα προς την ακτή λόγω του επιπλέοντος μεγάλου σωλήνα, που συνέδεε τους κλωβούς με τις χερσαίες εγκαταστάσεις.  Αυτό δημιουργούσε κίνδυνο, όταν φυσούσε νοτιάς και μας ανάγκαζε να ανοιχτούμε στο πέλαγος για να προσπεράσουμε τον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών.
  • Ο χώρος που ζητείται για την εγκατάσταση νέων μονάδων ήταν και είναι ακόμη ένας από τους πλέον πλούσιους τόπους σε αλιεύματα του νησιού και της βορειοδυτικής Λέσβου σε ντόπια και περαστικά αλιεύματα (σαργούς, σκαθάρια μελανούρια μπαρμπούνια, σκορπιούς αλλά και  μεταναστευτικά, όπως λακέρδες παλαμίδες κ.ά.).
  • Σημειώστε ότι η ονομασία των δυο περιοχών, όπου πρόκειται να οριοθετηθούν οι νέες μονάδες είναι Μπαλούτσος και Μπαλίνη (μπαλίκ στην τουρκική σημαίνει ψάρι).
  • Η δέσμευση της περιοχής των είκοσι στρεμμάτων που ήταν μέχρι τώρα, πολύ μικρότερης από αυτή των εκατό στρεμμάτων, που ζητείται σήμερα,  στερούσε από εμάς τη δυνατότητα αλιείας σε μια  σημαντική και πλούσια σε αλιεύματα περιοχή παράκτιας αλιείας.
  • Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη εγκατάσταση και δυο χρόνια μετά την απόφαση αποχώρησης της προηγούμενης μονάδος το μέρος σήμερα είναι ακατάλληλο για κάθε αλιευτική δραστηριότητα, λόγω της εγκατάλειψης στο βυθό πλήθους υλικών αγκυροδέτησης (σχοινιά, μπλόκια, άγκυρες κ.α.π.)
  • Η χερσαία δραστηριότητα προκαλούσε ρύπανση τόσο στην στεριά όσο και στη θάλασσα, σε έναν παρθένο από δραστηριότητες τόπο.
  • Δεν έχουμε καμία μελέτη - που θα έπρεπε να έχει γίνει - για τη βλάβη που έχει υποστεί ο βυθός μετά από τόσα χρόνια και αν είναι αναστρέψιμη αυτή η βλάβη.
  • Από την εικοσιπεντάχρονη λειτουργία της μονάδας τίποτα θετικό δεν έχει προκύψει για την τοπική κοινωνία. Μόνο προβλήματα...

 

Κύριοι,

       Πριν προχωρήσετε σε έκδοση γνωμοδότησης επί του αιτήματος να γνωρίζετε ότι θα μας βρείτε κάθετα αντίθετους στο νέο αυτό αίτημα και ότι θα πρέπει να σκεφτείτε πως η τοπική κοινότητα των ψαράδων έχουμε πληρώσει ακριβά την εκμετάλλευση της περιοχής μας από την προηγούμενη μονάδα.

 

Κύριοι ,

       Μετά λόγου γνώσεως από την προηγούμενή μας εμπειρία, κάθε νέα εγκατάσταση μονάδας στην περιοχή μας στρέφεται εναντίον μας και θα μας βρείτε  απέναντι.

      Δεν είμαστε ούτε εναντίον των ιχθυοτροφείων, ούτε των ορνιθοτροφείων και κάθε μονάδας εντατικής εκτροφής γενικά. Είμαστε όμως αντίθετοι στο να πληρώνει συνεχώς ο τόπος μας και η δικιά μας οικονομία το βάρος αυτής της δραστηριότητας με την  ταυτόχρονη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας.

 

      Εν κατακλείδι ΑΡΚΕΤΑ.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ