× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καλλιτεχνική έκθεση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Post (humanities)» με τη Μαρία Ασημακοπούλου και τον Joan Caronil, αλλά και άλλους καλλιτέχνες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2023

Καλλιτεχνική έκθεση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

H καλλιτεχνική έκθεση Post (humanities) «τρέχει» στα πλαίσια του 13th Beyond Humanism Conference , Crises and the Posthuman και 2nd Metahuman Futures Forum., που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημίου Αιγαίου, από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και τη συμμετοχή του ιδρύματος Bodynet Khoros .
Η έκθεση εγκαινιάστηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου στο φουαγιέ του κτιρίου του τμήματος της Γεωγραφίας και στον εξωτερικό χώρο του τμήματος του Περιβάλλοντος όπου θα παραμείνει μέχρι αρχές Αυγούστου του 2023.
«Στρέφοντας την προσοχή μας και τη σκέψη μάς στις οντότητες με τις οποίες συμβιώνουμε , αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητά τους για την επιβίωση μας ενώ ταυτόχρονα αμφισβητούμε την ανθρώπινη κυριαρχία που βλάπτει το φυσικό περιβάλλον της Γης ,τονίζουμε έτσι μέσα από τη χρήση των συμβόλων την ανάγκη να μεταμορφωθούμε σαν άνθρωποι» μας λέει η Μαρία Ασημακοπουλου που επιμελήθηκε την έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
• Νεφέλη Κατσαρού, με το έργο της με τίτλο " Innerwear "
• Δέσποινα Μανωλάρου, με τα έργα της με το τίτλο " Create or Destroy "
• Γεωργίνα Τσισμαλίδον , με τα έργα της με το τίτλο ‘’ Figure 5’’ ,’’ Radius X’’
• Μαρίνα Σταμάτη, με τη σειρά κεραμικών γλυπτών με τίτλο , ‘’Θηλυκότητες’’
• Μαρία Ασημακοπούλου, με τη σειρά γλυπτών με τίτλο ,’’Metamorphosis’’
• Joan Caronil με τη σειρά έργων με τίτλο " Nature as a compiler of emotions -Η φύση ώς συλλέκτης συναισθημάτων’’.



Η Μαρία Ασημακοπούλου και ο Joan Caronil, συναντήθηκαν καλλιτεχνικά έχοντας κοινή οπτική για την Posthuman εποχή και εμπνεόμενοι ο ένας από τη δουλειά του άλλου δημιούργησαν από κοινού την κεντρική εγκατάσταση στο κτίριο της Γεωγραφίας.
Συμπλέκοντας τα έργα τους κάτω από ένα κοινό πρίσμα και συνδυάζοντας τις ιδέες και την έμπνευσή τους υλοποίησαν μία ξεχωριστή καλλιτεχνική συνομιλία με έργα ζωγραφικά και γλυπτά που αλληλοσυμπληρώνονται και ταυτόχρονα κρατούν την αυτονομία και τη μοναδικότητά τους .
Οικολογία , αειφορία , συνύπαρξη , μεταμόρφωση, προστασία, περιβάλλον, βιοποικιλότητα, αλλαγή και μετανθρωπισμός ", είναι οι κοινές έννοιες που υπήρχαν στο μυαλό των δύο καλλιτεχνών όταν ξεκίνησαν τη συνεργασία τους. Οι εξαιρετικές φωτιζόμενες κατασκευές της Μαρίας Ασημακοπούλου , σαν περίτεχνα εξωπραγματικά κουκούλια πεταλούδων, αγκαλιάζουν τις ακουαρέλες και κολάζ του Joan Caronil , προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα σαν μία ονειρική ψευδαίσθηση που δεν πρέπει να χαθεί από στον κόσμο των ανθρώπων.
Η Μαρία Ασημακοπούλου, με πολυετή εμπειρία στη διακόσμηση και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και παρουσιάζει την τελευταία της καλλιτεχνική δουλειά, ‘’Metamorphosis’’ , στα πλαίσια του συνεδρίου.
Η ’Metamorphosis’’ μελετά , μέσα από οργανικές φόρμες , τη σύνδεσή μας με το φυσικό μας περιβάλλον και τη σχέση μας με τις άλλες οντότητες.

Με τη χρήση φυσικών υλικών για τη δημιουργία των έργων της, τονίζει την επιτακτική ανάγκη για αειφορία σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα έργα της χωρίζονται σε δυο ενότητες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Α. Με την πρώτη ενότητα να εκτίθεται στο φουαγιέ του κτιρίου της
Γεωγραφίας, σε συνομιλία με τα έργα του Joan Caronil . Αυτό το κομμάτι της
έκθεσης είναι μια σαφής αναφορά στη διαδικασία της μεταμόρφωσης.
Β. Η δεύτερη ενότητα , που αποτελείται από έργα κατασκευασμένα από υλικά απολύτως βιοδιασπώμενα , έχουν τοποθετηθεί στον εξωτερικό χώρο του Τμήματος
Περιβάλλοντος . Τα έργα θα παραμείνουν εκεί , παραδομένα στη φθορά του χρόνου
και τον καιρικών συνθηκών, αλλά και στην πιθανή ανθρώπινη παρέμβαση. Είναι μια
ταυτόχρονη μελέτη σε σχέση με την Αειφόρο Τέχνη, αλλά και την Τέχνη στο
Δημόσιο χώρο, πως την αποδέχεται το κοινό και με ποιο τρόπο παρεμβαίνει.

Ο Joan Caronil είναι Ισπανός βιολόγος και καλλιτέχνης που ζει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ισπανία εδώ και χρόνια. Λάτρης της φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος, προσπαθεί με τα έργα του να εκφράσει την αγάπη του για την πλούσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου και τη λαογραφία.
Δηλώνει με προσωπικό ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τρόπο, τις εσωτερικές του σκέψεις χρησιμοποιώντας μεικτές τεχνικές , ακουαρέλα , πενάκια , μαρκαδόρους, κολάζ, κινέζικο μελάνι και εκμεταλλεύεται την επιστημονική του ιδιότητα ώστε να αποδώσει με μεγάλη λεπτομέρεια και ακρίβεια τα έργα του .
Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα του οικοσυστήματος και η δημιουργία εκ νέου , ενός δεσμού μεταξύ επιστήμης και τέχνης.

Η καλλιτεχνική του σειρά " Η φύση ως συλλέκτης συναισθημάτων" , αποτελείται από 13 πίνακες που ο κάθε ένας αναπαριστά ένα κομμάτι της πλούσιας εντομολογικής και φυτικής βιοποικιλότητας της Λέσβου. Έντομα και φυτά συνδέονται μεταξύ τους είτε ως επικονιαστές είτε ως μέρος της τροφικής αλυσίδας τους.
Συγκεκριμένα, επέλεξε τα λεπιδόπτερα, τα οποία είναι μία από της πιο διάσημες και αναγνωρίσιμες ομάδες εντόμων, λόγω της ομορφιάς των πτερών τους, το φτερούγισμα τους και το συμβολισμό τους στην διαδικασία της μεταμόρφωσης τους.
Χωρίς επικονιαστές ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε θα έπαυε να υπάρχει.
Κάθε πάνελ είναι αφιερωμένο σε ένα σημείο του νησιού και για μία συγκεκριμένη πεταλούδα και φυτό. Οι πίνακες θέλουν να εκφράσουν την ευαίσθητη ισορροπία και ομορφιά που υπάρχει στον φυσικό κόσμο και πρέπει να διασωθεί για το κοινό μας καλό.

Ο κ. Caronil βασίζει την έκθεσή του από τις αναπαραστάσεις που έχει από Άντισσα,  Αγία Παρασκευή, Αλυκές της Καλλονής, Αγιάσος-Σανατόριο, Πολιχνίτος, Παράκοιλα-Τριεθνές, Λεπέτυμνος-Άργενος, Άγιος Στέφανος-Μανταμάδος-Ασπροπόταμος, Πύργοι Θερμής, Βαρειά, Χαραμίδα, Παπάδος-Γέρα, Σίγρι.
Κάθε έργο διαθέτει ένα QR κωδικό με βασικές πληροφορίες που ενώνουν τα τοπία του νησιού μαζί με την βιοποικιλότητα και Έλληνες ποιητές η φιλοσόφους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ