× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λήγουν οι συμβάσεις 130 εργαζομένων στον Δήμο Μυτιλήνης

Την ανησυχία της για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου εκφράζει η παράταξη με «Με πυξίδα τον Πολίτη» σε ανακοίνωσή της. Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/7/2023

Λήγουν οι συμβάσεις 130 εργαζομένων στον Δήμο Μυτιλήνης

Σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Μυτιλήνης το επόμενο διάστημα σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει η παράταξη και οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι, Εριφύλη Χιωτέλλη, Βασιλική Ανδρεαδέλλη, Δημήτρης Μαλλιαρός και Μαρία Ζερβού το επόμενο διάστημα λήγουν οι συμβάσεις 130 εργαζομένων που είχαν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη»

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται το αμέσως επόμενο διάστημα στη δυνατότητα λειτουργίας του Δήμου Μυτιλήνης αφού 130 εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες απολύονται σταδιακά αφού λήγουν οι συμβάσεις τους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέσσερα χρόνια τώρα ακούμε τη Δημοτική Αρχή να μας λέει πως δεν μπορεί να κάνει το ένα ή το άλλο γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού! Καταλαβαίνετε τι θα γίνει τώρα αν αποχωρήσουν και 130 επιπλέον εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους εργάζονται και στον τομέα της καθαριότητας!

Εν μέσω καλοκαιριού και ενώ διατυμπανίζουμε την δαπάνη των 500.000 ευρώ για την προβολή του τουρισμού δεν είμαστε σε θέση να καθαρίσουμε ούτε την «πόρτα μας»

Οι 29 από τους 130 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν άμεσα, προσέφυγαν στις 23/06/2023 στο δικαστήριο όπου πέτυχαν την έκδοση προσωρινής διαταγής σύμφωνα με την οποία ο Δήμος υποχρεούται να συνεχίσει να απασχολεί και να πληρώνει βέβαια τους εργαζόμενους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα και κωμικοτραγικά!

Ενώ ο Δήμος συμφωνεί πως οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του δηλώνει αδυναμία να καλύψει το οικονομικό κόστος της μισθοδοσίας τους και προτίθεται για το λόγο αυτό να προσφύγει (την Παρασκευή ) κατά της απόφασης του δικαστηρίου που τον αναγκάζει να συνεχίσει να απασχολεί τους εργαζόμενους!

Αυτή ακριβώς η πρόταση επρόκειτο να έρθει και να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 5 Ιουνίου ώστε να εξουσιοδοτηθεί η Νομική υπηρεσία του Δήμου  να προσφύγει στο δικαστήριο για να ακυρώσει την απόφαση με την οποία η εργαζόμενοι κέρδισαν την προς το παρόν παραμονή τους στην εργασία. Για λόγους που ακόμα δεν γνωρίζουμε το θέμα αυτό δεν ήρθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήρθε όμως την επομένη, Τρίτη 5 Ιουνίου, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ώστε να αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή, 5 δηλαδή Δημοτικοί Σύμβουλοι, αφού οι άλλοι 4 απουσίαζαν! Να αποφασίσουν 5 δηλαδή άνθρωποι για την τύχη των 130!

Από την πρώτη στιγμή η παράταξή μας δήλωσε πως καταψηφίζει αυτή την πρόταση!

  • Πρώτα πρώτα το Υπουργείο Εσωτερικών ήξερε πολύ καλά από την ώρα που υπογράφηκαν οι συμβάσεις, πότε λήγουν και έπρεπε να έχει διασφαλίσει τον τρόπο παράτασής τους αφού πουθενά στον ορίζοντα δεν υπάρχουν μόνιμες προσλήψεις, ή την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου ώστε μα μπορεί να καλύψει το κόστος της μισθοδοσίας των εργαζόμενων!
  • Δεύτερον, ο Δήμος Μυτιλήνης γνώριζε επίσης πότε λήγουν οι συμβάσεις και έπρεπε να έχει ζητήσει πριν μήνες την παράταση των συμβάσεων τους από το Υπουργείο Εσωτερικών ή την έκτακτη χρηματοδότησή του!

Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν έγινε και τώρα τελευταία στιγμή ο Δήμος τρέχει να καλύψει τα νότα του, να ξεφορτωθεί δηλαδή το κόστος μισθοδοσίας των εργαζόμενων. Δεν μας λέει όμως πως θα καλυφθεί το κενό που θα αφήσουν οι εργαζόμενοι αυτοί!

Ο προβληματισμός αυτός που αναπτύχθηκε από μέρους μας και στην Οικονομική Επιτροπή και η συζήτηση που ακολούθησε οδήγησε στην ομόφωνη  απόφαση της παραπομπής του θέματος αυτού για συζήτηση σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο τα  παρόντα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ζήτησαν να συνεδριάσει άμεσα λόγω της σοβαρότητας του θέματος!

Καλούμε λοιπόν τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων να καταψηφίσουν την πρόταση για προσφυγή κατά της απόφασης του δικαστηρίου  με την οποία οι εργαζόμενοι κέρδισαν την προσωρινή παραμονή τους στην εργασία, και να αποφασίσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο τη δυναμική διεκδίκηση , είτε της παράτασης των συμβάσεων από τον ΟΑΕΔ, είτε την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου ώστε να καλυφθεί το κόστος μισθοδοσίας και των 130 εργαζομένων.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης