× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καλοκαιρινός πυρετός για την αναζήτηση... Δημάρχων και Περιφερειάρχη

Στο φουλ οι «μηχανές» των κομματικών επιτελείων και των «υπερκομματικών καφενείων» για την εύρεση «ισχυρών αντρών»- Ελάχιστες γυναικείες υποψηφιότητες επικεφαλής

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/6/2023

Καλοκαιρινός πυρετός για την αναζήτηση... Δημάρχων και Περιφερειάρχη

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος των εθνικών εκλογών δεν άφησε ανεπηρέαστη αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς κακά τα ψέματα, ανεπίσημα και μη, σε πηγαδάκια ή και συνεντεύξεις αυτό που ακούγαμε από τα χείλη εκπροσώπων κομμάτων ή πολιτικών παραγόντων ήταν «να βγει πρώτα κυβέρνηση, να δούμε ποσοστά κομμάτων… και μετά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλλαγή του κεντρικού πολιτικού σκηνικού πιο δεξιά με την κάλπη της 25ης Ιουνίου, η νίκη της ΝΔ, η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λέσβου, όπως η κατοχύρωση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση με μία έδρα και η έδρα του ΚΚΕ, ισχυροποιεί τις θέσεις των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ). Εξάλλου τα εν λόγω τρία κόμματα είχαν ήδη αυτοδιοικητικούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία και πολύ καλύτερα οργανωμένα δίκτυα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έκανε αυτοδιοικητική δουλειά- με εξαίρεση ίσως την περίπτωση της Εριφύλης Χιωτέλλη και της παράταξής της, τα μέλη της οποίας αποτραβήχτηκαν από το κόμμα επίσημα, την ίδια ώρα που έχει η ίδια κοινοποιήσει ότι δεν θα είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου, αλλά θα στηρίξει την υποψηφιότητα Χριστόφα.

Στο σημερινό ρεπορτάζ επιχειρούμε να αναδείξουμε τα ονόματα που ακούγονται και συζητιούνται, με κάθε επιφύλαξη, ως προς την τελική έκβαση, δηλαδή των τελικών ονομάτων που θα ξέρουμε 31 Αυγούστου με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Την επιφύλαξη δε, δεν τη θέτουμε γιατί έχουμε έλλειψη έγκυρων πηγών, αλλά γιατί οι ίδιες οι πηγές αδυνατούν να γνωρίζουν πού θα καταλήξουν οι παρατάξεις, πού θα δοθούν χρίσματα και πόσα εν τέλει ψηφοδέλτια θα διεκδικήσουν αυτοδιοικητική ψήφο πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Δύο δεδομένα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεδομένο Νο1 είναι ότι τα γυναικεία ονόματα σε θέσεις επικεφαλής αυτοδιοικητικών παρατάξεων είναι ελάχιστα, και ότι το τελευταίο δεν απασχολεί ιδιαίτερα την κοινωνία μας.. Δεδομένο Νο2 είναι ότι η αυτονομία της πολιτικής στην αυτοδιοίκηση από τα κόμματα και τα χρώματα, επιτρέπει ευρύτερες συναινέσεις, διαπραγματεύσεις μεταξύ προσώπων και χώρων και φυσικά… είναι άλλοθι για κ@λοτούμπες!

Από τους πρώτους που έβαλαν το «σημαιάκι» της υποψηφιότητάς τους και προσπάθησαν να στρέψουν τα βλέμματα στην κάθοδό τους ήταν ο Παναγιώτης Χριστόφας, πρώην αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Τολμάμε», αλλά και ο Ταξιάρχης Βέρρος.

Η μετακίνηση του Παναγιώτη Χριστόφα σχετικά νωρίς από την Περιφέρεια στην Αυτοδιοίκηση, καθώς έχει εκδηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά του ως Δημάρχου Μυτιλήνης, αφήνει ένα… κενό στις υποψηφιότητες της Περιφέρειας, σε ό,τι αφορά τον κεντρώο ή κεντροαριστερό χώρο. Ακόμα και αν ο Παναγιώτης Χριστόφας συνεργάστηκε με την Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη, η συνεργασία αυτή δεν φαίνεται να του «κόστισε» πολιτικά, καθώς αναδεικνύεται δημοφιλής, ειδικά στα social media, ενώ επιχειρεί με κάποιες μικρές παρεμβάσεις έως τώρα να δώσει έναν τόνο για το αυτοδιοικητικό του σχέδιο. Η πόλωση βέβαια και η κούραση των εθνικών εκλογών δεν του έχουν επιτρέψει να κάνει δυναμικές εμφανίσεις στην επικαιρότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστρέφοντας στο κενό Χριστόφα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αναφορικά με τις υποψηφιότητες, θα έλεγε κανείς κάποιους μήνες πριν, ότι αυτό θα κάλυπτε ή θα επιχειρούσε να καλύψει ο Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος έκανε αιχμηρές παρεμβάσεις κατά της Περιφερειακής Αρχής. Η ενασχόλησή του ωστόσο επαγγελματικά ως διευθυντή ειδήσεων με τις εκλογές, όπως επικαλέστηκε, τον έφερε για αρκετό διάστημα στην αφάνεια, και αρκετοί αναρωτιούνται αν τελικά θα δουν το όνομά του στις εκλογές, απέναντι στον Κώστα Μουτζούρη, νυν περιφερειάρχη, ο οποίος βρίσκεται και… σε διαρκή προεκλογικό αγώνα, με συνεχείς περιοδείες από την εκλογή του ως σήμερα.

Με το ξαναζέσταμα των σχέσεων του Κώστα Μουτζούρη με τη ΝΔ, που τον είχε στηρίξει αφανώς αλλά… αποτελεσματικώς στην κάλπη ως ανεξάρτητο, μένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με τα στελέχη της παράταξης της Χριστιάνας Καλογήρου. Και τα βλέμματα πέφτουν στον Θεόδωρο Βαλσαμίδη, ο οποίος ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά απουσίασε εκκωφαντικά από τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο είναι ένα από τα παραδοσιακά φαβορί της ΝΔ και της αυτοδιοίκησης που μένει να δούμε αν θα αξιοποιηθεί.

Ένα άλλο κενό που προκύπτει είναι αυτό που αφήνει ο Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος εδώ και μήνες έχει δηλώσει στο «Ν» ότι δεν θα είναι ξανά επικεφαλής. Η ενεργή του περιφερειακή σύμβουλος και δεύτερη σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Νικολάρα δεν έχει δηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον. Το κενό όμως περισσότερο προκύπτει από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογική του ήττα στις 25 Ιουνίου. Δεν είχε δουλέψει κάποιο αυτοδιοικητικό σχέδιο, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μετεκλογικά ανακοίνωσε ότι επόμενο ορόσημο είναι οι ευρωεκλογές, άρα όχι οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του συναδέλφου, Νίκου Μανάβη, ως επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου της «Ανταρσίας στο Αιγαίο», ενώ αναμένεται να δούμε αν θα αξιοποιηθεί από τον «Άλλο Δρόμο» ή τον χώρο της Λαϊκής Ενότητας- ΜέΡΑ25 ο Στράτος Γεωργούλας. Υποψηφιότητα αναμένεται να ανακοινωθεί και για τον ή την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Βόρειο Αιγαίο.

Ας σημειωθεί ότι τη βούλησή της να κατέλθει υποψήφια Περιφερειάρχισσα Βορείου Αιγαίου με τη ΝΔ έχει εκφράσει εδώ και καιρό η Μαριάνθη Καφετζή και έχει ακουστεί και το όνομα του Δημάρχου Λήμνου, Δημήτρη Μαρινάκη που ο ίδιος είχε πει ότι τέλος Ιουνίου θα ανακοίνωνε τις τελικές αποφάσεις του.

Το θέμα είναι τι θα κάνει ο Πανάγος Κουφέλος που φέρεται να απορρίπτει δημοτική πρόταση, προτιμώντας την Περιφέρεια και αν και πώς θα αξιοποιηθεί ο «φασαριόζος» Άρης Χατζηκομνηνός. Επίσης ο Αλκιβιάδης Στεφανής που ακούγονταν κάθε λίγο και λιγάκι, αλλά ο ίδιος διέψευσε τις «Κασσάνδρες» στην πίτα του Νοσοκομείου και διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας, μένει να δούμε αν θα ξαναπέσει στο τραπέζι των υποψηφιοτήτων.

Στους Δήμους

Πιο «σίγουρη» φαίνεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ό,τι αφορά τον Δήμο Μυτιλήνης για την επικεφαλής της Νίκη Τσιριγώτη, η οποία προχώρησε σε πετυχημένες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να επιβεβαιωθεί. Η βούληση του Στρατή Κύτελη, νυν Δημάρχου Μυτιλήνης να είναι εκ νέου υποψήφιος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ είναι δεδομένη. Εξάλλου τον είδαμε να πρωτοστατεί ή να επιχειρεί να βρίσκεται σε όλα τα κλιμάκια της ΝΔ, ειδικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Νότη Μηταράκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη που επισκέφτηκαν τη Λέσβο προεκλογικά. Και φαίνεται ότι η ΝΔ συζητά την «υποχρέωση» που έχει στον Στρατή Κύτελη που έφερε επιτυχώς «πολιτικά» τη Βάστρια ως «λύση» για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα. Παρά τις προεκλογικές του υποσχέσεις που τον ανέδειξαν με μεγάλο ποσοστό δήμαρχο, δεν «κοντραρίστηκε» σε καμία περίπτωση με τις ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ, επιχειρώντας να απορροφήσει την αρχική δυσφορία των κατοίκων της Λέσβου. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η δυσφορία των κατοίκων της Μυτιλήνης «μετατοπίστηκε», όπως φαίνεται στα θέματα καθημερινότητας και όχι στο προσφυγικό που δεν είναι πια νούμερο ένα στην ατζέντα της επικαιρότητας, παρά το ναυάγιο στην Πύλο ή τις αφίξεις και τις καταγγελίες για push backs.

Το ερώτημα για τη ΝΔ, που ενδιαφέρεται για την αυτοδιοικητική εξουσία είναι αν θα τα καταφέρει, απέναντι στην υποψηφιότητα του Παναγιώτη Χριστόφα, με τον Στρατή Κύτελη ή με κάποιο άλλο όνομα. Μην ξεχνάμε ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για υποψηφιότητα Δημάρχου ο Γιώργος Φλώρος, πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και κάποια άλλη αυτοδιοικητική προσπάθεια, από τον χώρο της ΝΔ.

Για τη Δυτική Λέσβο είναι τόσο δεδομένη η υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, αλλά και η δυναμική του (μην ξεχνάμε ότι για καιρό ανακοίνωνε υποψήφιους στις κοινότητες) που οι υπόλοιποι χώροι δεν τρέχουν για να βρουν αντίπαλο. Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι δεδομένο ότι θα κατέβει, αλλά δεν φαίνεται να έχει κλείσει επικεφαλής και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι γνωστό ακόμα τι θα κάνει και κυρίως… τι προλαβαίνει να κάνει. Θυμίζουμε ακόμα ότι την υποψηφιότητα από τον χώρο της ΝΔ, του Απόστολου Αλατζά, πρώην εκτελεστικού γραμματέα της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη.

Το σίγουρο είναι ότι τέλος Αυγούστου θα γνωρίζουμε όλες τις υποψηφιότητες. Μένει να δούμε αν τα «πολιτικά» σχήματα, «καφενεία», κόμματα θα αφήσουν ακόμα έναν μήνα αναξιοποίητο μη ανακοινώνοντας ψηφοδέλτια ή είναι έτοιμα για δράση νωρίτερα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»