× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται αυξήσεις στους λογιαριασμούς ρεύματος τον Ιούλιο

Στον «αέρα» οι επιδοτήσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/6/2023

Έρχονται αυξήσεις στους λογιαριασμούς ρεύματος τον Ιούλιο

Στον αέρα βρίσκονται τα τιμολόγια ρεύματος του Ιουλίου, καθώς δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι θα υπάρξει έστω και η ελάχιστη επιδότηση του τελευταίου τριμήνου, παρά τις σταθερές ή και αυξημένες ονομαστικές τιμές που ανακοίνωσαν προχθές το βράδυ οι προμηθευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προεκλογικά υπήρξε επέκταση των επιδοτήσεων για τον Μάιο και τον Ιούνιο μόνο για τους οικιακούς καταναλωτές και τους αγρότες, όμως σήμερα δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα τιμολόγια του Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να αυξηθεί η κατανάλωση κυρίως για ψύξη προχωρώντας στην καρδιά της θερινής και τουριστικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν υπάρξει παράταση των επιδοτήσεων, τότε προφανώς οι ονομαστικές τιμές των προμηθευτών για τον Ιούλιο είναι και οι τελικές και ισοδυναμούν με αύξηση έναντι των αντίστοιχων του προηγούμενου διμήνου.

Αυξήσεις χωρίς επιδοτήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ με τους περισσότερους πελάτες ως ο κυρίαρχος παίκτης στη λιανική ανακοίνωσε ονομαστικό τιμολόγιο Ιουλίου (Γ1 οικιακό) από 0,15500 έως 0,16700 ευρώ/κιλοβατώρα. Ως προς την ονομαστική τιμή βρίσκεται ακριβώς στα ίδια επίπεδα με εκείνη του Ιουνίου και μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του Μαΐου κατά μόλις 0,004 ευρώ.

Ωστόσο, με την επιδότηση των 0,015 ευρώ/κιλοβατώρα του Ιουνίου η τιμή διαμορφώθηκε για τον τρέχοντα μήνα από 0,14000 έως 0,15200 ευρώ/κιλοβατώρα, ενώ για τον Ιούλιο, χωρίς επιδότηση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η τελική τιμή είναι αυξημένη κατά 1,5 λεπτό/κιλοβατώρα (+10,7%-9,87% σε ένα μήνα).

Σημειώνεται ότι η ονομαστική τιμή που αποφάσισαν οι προμηθευτές για τον Ιούνιο περιλάμβανε τη «σίγουρη» επιδότηση που είχε προαναγγελθεί από τον Απρίλιο, ελέω εκλογών (σ.σ.: ως γνωστόν, κανονικά η ανακοίνωση της επιδότησης έπεται των ανακοινώσεων των τιμολογίων) και οι όποιες μειώσεις ήταν μάλλον περιορισμένες. Ιδιαίτερα δε καθώς το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουνίου κλείνει με χονδρεμπορική τιμή (εκκαθάρισης αγοράς επόμενης ημέρας) μόλις στα 86,68 ευρώ/μεγαβατώρα (1-22/6), δηλαδή με σημαντική μείωση έναντι του Μαΐου και του Απριλίου (105,59 και 120,44 ευρώ/μεγαβατώρα, αντίστοιχα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν μάλιστα συγκρίνουμε το τιμολόγιο Ιουλίου με το αντίστοιχο προ κρίσης, ρητρών και έκτακτων μηχανισμών (0,11058 ευρώ/κιλοβατώρα -ΔΕΗ Γ1), τότε η αύξηση διαμορφώνεται από 40% έως 51%.

Η εικόνα στους υπόλοιπους προμηθευτές είναι ανάμεικτη, καθώς τα ονομαστικά τιμολόγια παρέμειναν σταθερά σε κάποιες περιπτώσεις και σε άλλες υπήρξαν αυξομειώσεις. Η τιμή της κιλοβατώρας μαζί με εκπτώσεις (συνέπειας) κυμαίνεται από 8,55 έως 19,9 λεπτά.

Αβεβαιότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επόμενη ημέρα για τις επιδοτήσεις στην οικιακή κιλοβατώρα είναι αβέβαιη, καθώς μέχρι στιγμής τα μηνύματα συγκλίνουν προς την κατάργησή τους, ενώ εντελώς μετέωρη φαίνεται η κατάσταση από την 1η Οκτωβρίου και μετά, οπότε παύουν να ισχύουν οι προσωρινοί μηχανισμοί στη χονδρεμπορική και στη λιανική και η επαναφορά της ρήτρας είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι απαραίτητες οι επιδοτήσεις, ευτυχώς, διότι έχουν πέσει σημαντικά οι τιμές».

Οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο Ε.Ε. βρίσκονται προς τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων έως το τέλος του έτους με βασικό επίδικο το δημοσιονομικό.

Ωστόσο, η πρόσφατη αναζωπύρωση της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου (TTF) που αποτυπώθηκε και στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, παροδική ή μη, κατέδειξε ότι ίσως είναι νωρίς για να αφήσουμε την ενεργειακή κρίση πίσω μας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία