× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αύξηση της χρήσης χασίς, αλκοόλ και ψυχοφαρμάκων στη Λέσβο

Με το σύνθημα «Συλλογί-σου», πραγματοποείται φέτος συναυλία στα Τσαμάκια για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών από το Κέντρο Πρόληψης ΠΝΟΗ, το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης και την κινητή μονάδα της Περιφέρειας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/6/2023

Αύξηση της χρήσης χασίς, αλκοόλ και ψυχοφαρμάκων στη Λέσβο

Αύξηση της χρήσης ινδικής κάνναβης (χασίς), ως νέα μόδα κυρίως σε νεαρές ηλικίες, παρατηρείται στη Λέσβο τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ουσιών και εξαρτήσεων ΠΝΟΗ, Σοφία Κιστάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε η κ. Κιστάνη σε συνέντευξή τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, η μόδα αυτή είναι στο πλαίσιο της ρητορικής ότι το χασίς δεν είναι εξάρτηση και δεν είναι ναρκωτική ουσία, μια ρητορική ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε το χασίς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχει μεταλλαχθεί και το φυτό το οποίο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικής ουσίας.

Επίσης τόνισε η Σοφία Κιστάνη, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων χωρίς συνταγογράφηση καθώς και η χρήση του αλκοόλ. Όλα αυτά μακροπρόθεσμα σημείωσε έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη νοητική και πνευματική δραστηριότητα του ατόμου. 

Την ίδια ώρα, έχει μειωθεί η χρήση ηρωίνης στη Λέσβο και άλλων σκληρών ναρκωτικών. «Έχει μειωθεί ακόμη η μετακίνηση στην Ηπειρωτική Ελλάδα σε κλειστά θεραπευτικά κέντρα για αποτοξίνωση. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η απόσταση καθώς και το γεγονός ότι για τους χρήστες δεν είναι εύκολο πάντα να αφήσουν τη δουλειά και τη ζωή τους και να μεταβούν στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις για πολύ καιρό». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 2023, το Κέντρο Πρόληψης ΠΝΟΗ, το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης και η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Β. Αιγαίου θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση  με σύνθημα «Συλλογί-σου», για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα συλλογικής δράσης και πολιτικών συμπερίληψης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Σε όλη της Ελλάδα και στο εξωτερικό πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους πληθυσμούς των τοπικών κοινωνιών προκειμένου οι κάτοικοι να ενημερωθούν για τη λειτουργία, τη φιλοσοφία και τη δράση  των φορέων, που ασχολούνται με την πρόληψη και τη θεραπεία των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η μουσική εκδήλωση στα Τσαμάκια θα γίνει με τη συμμετοχή τοπικών συγκροτημάτων του νησιού ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για το στόχο λειτουργίας των φορέων. Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν η παραδοσιακή ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Λέσβου, MAGMA GR (ΜΑΓΜΑ) και THE DOCTOR & THE BLUESBOTHERS 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 26 Ιουνίου από τις 9 το βράδυ έως τις 12 το βράδυ στα Τσαμάκια. Παράλληλα θα υπάρχουν ενημερωτικά περίπτερα με έντυπο ενημερωτικό υλικό στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης επί της οδού Ερμού από τις 10.30-12.30 το μεσημέρι και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να πάρει πληροφορίες από το έμπειρο προσωπικό των μονάδων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Δείτε ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά της Λέσβου

Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου για τους δύο δήμους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρόφιμα σε 1400 δικαιούχους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ξεκίνησε η διανομή τους στον χώρο του ΚΤΕΟ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί για τις περικοπές

Ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη

Δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη