× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πιο κοντά η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Group Attica

Θετική εισήγηση στάλθηκε στα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αναμένονται αντιδράσεις από τις ανταγωνίστριες εταιρείες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/6/2023

Πιο κοντά η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Group Attica

Στις 12 Ιουλίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάσει την επικείμενη απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group. Η εισήγηση προς τα μέλη της Επιτροπής, που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα 21 Ιουνίου είναι θετική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ωστόσο η εισήγηση σημειώνει: «η πραγματοποίηση της υπό κρίση συγκέντρωσης δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού, ιδίως με τη δημιουργία ή ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης, στις σχετικές αγορές παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς επιβατών, ΙΧ οχημάτων και φορτηγών σε ορισμένα ζεύγη λιμένων (προέλευση - προορισμός) στην Κρήτη και στην Αδριατική καθώς εκτιμάται ότι προκύπτουν ενδεχόμενες επιπτώσεις μη συντονισμένης και συντονισμένης συμπεριφοράς στις γραμμές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ως άνω εταιρείες».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, σύμφωνα με πάντα με την Εισήγηση, δεν εκτιμάται ότι η συγκέντρωση δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς επιβατών, ΙΧ οχημάτων και φορτηγών στην ελληνική επικράτεια και στην αγορά παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς μέσω συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας. Επιπλέον, δεν εντοπίζονται κάθετες σχέσεις.

 

Επιπλέον η εισήγηση συνεκτιμά τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Η ΑΝΕΚ, αν δεν γίνει η συγχώνευση, σύντομα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την αγορά λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει, αν δεν εξαγορασθεί από άλλη επιχείρηση.

- Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική δυνατότητα εξαγοράς, λιγότερο επιβλαβής για τον ανταγωνισμό, εκτός από την κοινοποιηθείσα συγκέντρωση.

- Αν δεν πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, η προβληματική επιχείρηση θα παύσει αναπόφευκτα να ασκεί τις δραστηριότητές της στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους η εισήγηση προτείνει την έγκριση της απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Group Attica. Όμως η εισήγηση αυτή δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή.

 

Δική μας εκτίμηση είναι πως η Επιτροπή θα υποχρεώσει την Group Attica αφήσει χώρο να αναπτύξουν δρομολόγια στις γραμμές της Κρήτης και τις Αδριατικής ανταγωνίστριες εταιρείες.

 

Τα στοιχεία της εισήγησης που δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνουν πως δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του ακτοπλοϊκού χάρτη στα νησιά του Αιγαίου. Παρότι σε ορισμένα τμήματα των αγορών αυτών (βλέπε βόρειο Αιγαίο) η Group Attica λειτουργεί σχεδόν μονοπωλιακά.

 

Η εισήγηση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του βασικού μετόχου της Sea Jet Μάριου Ηλιόπουλου, ο οποίος λογικό είναι να επιδιώξει να επιβληθούν όσο γίνεται αυστηρότεροι όροι στην Group Attica ώστε να περιοριστούν τα οφέλη που θα προκύψουν γι’ αυτήν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προϊόντα περιποίησης δέρματος από φύλλα ελιάς!

Η Δήμητρα Πάλλη και η Τάνια Κωφίδου μάς εξηγούν πώς αξιοποίησαν την κολοβή ελιά της Λέσβου, τα ευρήματα του εργαστηρίου Χημείας του ΕΚΠΑ για να δημιουργήσουν προϊόντα καθαρισμού, θρέψης, αναζωογόνησης και απόλαυσης
ΑΓΟΡΑ

Για γεωργικά μηχανήματα, εφόδια και μελέτες: Νικόλαος Βομβονής και ΣΙΑ ΟΕ

Βρίσκεται στο 6ο Χιλιόμετρο Μυτιλήνης-Θερμής (Έναντι του Αφάλωνα) στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πρώτη πτήση από Αυστρία στη Λέσβο

Μετά από πολυετή απουσία, που δεν υπήρχε σύνδεση, επέστρεψε η πτήση charter και θα πραγματοποιείται έως τις αρχές Οκτωβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσωρινά αποτελέσματα του προγράμματος κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Μέχρι την Τετάρτη 22 Μαΐου η υποβολή των ενστάσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, σάκκος του μποξ για ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργείο

Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τις πληρωμές των επιδοτήσεων και τα προβλήματα που προέκυψαν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων