× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Ν»

Κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη της Λέσβου- Έμφαση στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των αγροτών

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/6/2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Ν»

Λίγα 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο «Ν» για το κυρίαρχο δίλημμα της 25ης Ιουνίου, τον πρωτογενή τομέα, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ευρωπαϊκή συγκυρία και το προσφυγικό ζήτημα, μετά την τραγωδία του ναυαγίου στ’ ανοιχτά της Πύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χωρίς να κρύψει την απογοήτευσή του για την «αποτυχία» της απλής αναλογικής στις κάλπες της 21ης Μαΐου, όπου οι προοδευτικές δυνάμεις κατακερματίστηκαν και δεν ενδιαφέρθηκαν για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, τόνισε ότι με το γνώριμο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής «το κρίσιμο ζήτημα για τους πολίτες, τώρα, είναι πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, η επόμενη μέρα και η αποτροπή της εφαρμογής αντικοινωνικών πολιτικών». 

Ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η επανεκλογή Μητσοτάκη θα σημάνει την ορμπανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και τη μετατροπή της κυβέρνησής του σε καθεστώς. Μάλιστα υπογράμμισε ότι το καθεστώς αυτό θα είναι «χωρίς pass αυτή τη φορά», και χωρίς μείωση του ΦΠΑ, αλλά με ακρίβεια, ιδιωτικοποιήσεις και διαλογή ασθενών, καθώς έληξε η περίοδος δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω της πανδημίας και η Ελλάδα επιστρέφει στα όσα επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η Λέσβος έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς το 2015 και ο κρατικός μηχανισμός, το λιμενικό σώμα, η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις είχαν στόχο να σώζουν ανθρώπινες ζωές». Συνεπώς είναι θέμα πολιτικής προτεραιότητας, τόνισε: «Η Λέσβος υπέφερε όχι τόσο από την αλληλεγγύη που επέδειξε, όπως των τριών γιαγιάδων της Σκάλας Συκαμνιάς, όσο από τις επιλογές που έγιναν αργότερα. Από τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήθελε να ρίχνει όλο το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής με την ευρωτουρκική συμφωνία».

«Σήμερα όμως η πολιτική της Ευρώπης, φρούριου βρίσκει τα όριά της. Και κάθε άνθρωπος συνταράσσεται όταν βλέπει ένα περιστατικό όπως αυτό ανοιχτά της Πύλου, καθώς μιλάμε για εκατοντάδες ανθρώπους που οδηγήθηκαν σε έναν υγρό τάφο», πρόσθεσε, διαπιστώνοντας την αδυναμία των ελληνικών Αρχών που ήταν δίπλα στο σκάφος επί 12 ώρες να διασώσουν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

«Πρέπει να αλλάξει πολιτική η ΕΕ, να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ και να ακολουθούμε έναν κανόνα που ναι μεν προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα, αλλά έχει επίκεντρο τον άνθρωπο» κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θύμισε, ακόμα, τα ΜΑΤ και τις συγκρούσεις στην Καράβα το 2020, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε αντιδιαστολή με το «brand name» της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που «κέρδισε» η Λέσβος εκπροσωπώντας πανάξια τη χώρα μας, διεθνώς, το 2015.

Ο πρωτογενής τομέας

Αναφορικά με το debate των πολιτικών αρχηγών πριν από την 21η Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν συζητήθηκαν ουσιαστικά τα πολιτικά προγράμματα, πόσω μάλλον ζητήματα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Και συνέδεσε τις επισκέψεις του στη Λέσβο, με τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων που βιώνουν δύσκολες στιγμές, με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρθηκε στη νέα ΚΑΠ, στους πόρους του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τους οποίους δεν κατευθύνει η ΝΔ στην περιφέρεια και την αγροτική παραγωγή, παρά μόνο μισό (!) από τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ. «Εχουμε καταθέσει δέσμη μέτρων ως ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ταμείο ανάκαμψης, προτείνοντας να δοθούν πόροι στην αγροτική οικονομία. Προτείνουμε, επίσης, τη δημιουργία ενός ταμείου που θα μπορεί να συνδεθεί με την αναπτυξιακή τράπεζα και θα μπορεί να δίνει πιστώσεις στις μικρές επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα», σημείωσε.

Μίλησε για τον υπό κατάρρευση ΕΛΓΑ, τον όποιο ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε καταθέτοντας προτάσεις από το 2019 στην κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας του.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει τη «μη καταβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα των αγροτών και κτηνοτρόφων, επιδότηση των αγροεφοδίων και των ζωοτροφών, καθώς και μια σειρά από μέτρα που θα δώσουν ανάσα και προοπτική στην αγροτική οικονομία».

 

Γιατί δεν εφάρμοσε το «πραγματικό» του πρόγραμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κληθείς να σχολιάσει την «κρυφή ατζέντα» που καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε: «Οι πολίτες πέρασαν πολλές απανωτές κρίσεις από το 2009 στην Ελλάδα: την κρίση χρέους, τα μνημόνια. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια που πετύχαμε, βρεθήκαμε μπροστά στην πανδημική κρίση, στη συνέχεια στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Αυτό κούρασε τους πολίτες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την τύχη να είναι η μόνη κυβέρνηση μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ που είχε απολύτως χαλαρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Δεν είχε την υποχρέωση να τηρήσει όσα προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά είχε τη δυνατότητα να κάνει μια κάποια δημοσιονομική επέκταση για να καλύψει τις δυσκολίες της πανδημίας. Αρα δεν εφάρμοσε και το πρόγραμμά του ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για παράδειγμα, είναι το πρόγραμμα Πισσαρίδη που τις θεωρεί ζόμπι. Θέλει να κλείσουν οι περισσότερες από αυτές. Βρέθηκε να έχει τη δυνατότητα να δώσει επιστρεπτέες προκαταβολές. Ταυτόχρονα είχε τη δυνατότητα και σε μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα να δαπανήσει χρήματα, να δώσει τα περίφημα pass και δεν εφάρμοσε το σχέδιό του».

Για το σχέδιο της ΝΔ στο ΕΣΥ, προειδοποίησε: «Στο εθνικό σύστημα υγείας, όπως ξέφυγε από τα χείλη του κ. Πνευματικού και τον έδιωξαν από τα ψηφοδέλτια, το σχέδιο Μητσοτάκη είναι σχέδιο σύμπραξης δημόσιου- ιδιωτικού δικαίου, να μειωθούν κι άλλο οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία, και να γίνεται και διαλογή ασθενών, γιατί όταν δεν θα υπάρχουν δαπάνες, θα αναγκάζονται οι γιατροί να επιλέγουν με βάση το προσδόκιμο ζωής των ασθενών τους». 

Ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων

«Πρέπει να δούμε λοιπόν, το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης 21ης Μάη, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Λέσβου, όπου η απλή αναλογική επέφερε τον κατακερματισμό των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου», είπε, σε αντιδιαστολή με τη ΝΔ η οποία, μολονότι ήταν απέναντι στην απλή αναλογική, διατήρησε τα ποσοστά της. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να θυμίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά έχουν αναγνωρίσει τις ευθύνες που τους αναλογούν για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα αγωνιστούν ώστε να ανατραπεί στις 25 Ιουνίου «μέχρι και την τελευταία στιγμή». 

«Τώρα είμαστε όμως μπροστά σε μια νέα εκλογική διαδικασία, με ενισχυμένη αναλογική», πρόσθεσε: «Τα διλήμματα τίθενται πολύ σκληρά. Θα έχουμε κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τη σκληρή πολιτική της ΝΔ, θα τελειώσουν τα pass, δεν θα υπάρχει δυνατότητα δημοσιονομικής επέκτασης ή, από την άλλη, το μόνο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, το οποίο είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραμένει ο μόνος βασικός πυλώνας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. 

Εμείς θα δώσουμε μάχη μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν κλείσουν οι κάλπες, ώστε να ανατρέψουμε τον συσχετισμό. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία και ισχυρή δημοκρατία».

Με ποια Αριστερά

«Οι πολίτες δεν θέλουν μια Αριστερά που την ενδιαφέρει πώς θα μεγαλώσει το χωράφι της. Οι πολίτες θέλουν μια Αριστερά που βλέπει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, με ποιο πρόγραμμα και σχεδιασμό» τόνισε μεταξύ άλλων. «Το ΚΚΕ έλεγε ότι δεν το ενδιαφέρει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος και το ΚΙΝΑΛ το πώς θα χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος την προοδευτική συνεργασία, αρνούμενος ότι η Δεξιά έχει τη δυνατότητα να γίνει ισοπεδωτική, ασύδοτη και ανεξέλεγκτη την επόμενη ημέρα για την ελληνική κοινωνία», είπε, χαρακτηριστικά. 

Αν επαναληφθεί το ποσοστό της ΝΔ, με κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων, εξήγησε, «δεν θα έχουμε μια δεξιά κυβέρνηση απλώς, αλλά ένα καθεστώς. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η ορμπανοποίηση», όπως η στάση απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα, η συρρίκνωση του κράτους δικαίου, οι παράνομες παρακολουθήσεις, το ασφυκτικό πλαίσιο στην ελευθερία του Τύπου.

Απευθυνόμενος σε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη της Λέσβου, και καλοδεχούμενη η κριτική του, όπως είπε, «η επόμενη ημέρα χρειάζεται μια ισχυρή δύναμη να μπορέσει να αποτρέψει αντικοινωνικές πολιτικές, που θα μπορέσει να στηρίξει τον αγρότη, τον παραγωγό, τους μη προνομιούχους πολίτες, τους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους νέους ανθρώπους, τους αγρότες, και την κοινωνία.»

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»