× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι κρύβει η νέα μάχη για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ

Διαμορφώνεται η δημόσια εικόνα των αντιμαχόμενων «στρατοπέδων»

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/6/2023

Τι κρύβει η νέα μάχη για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ

Φωτογραφία από την τεχνική σύσκεψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όταν στο βάλτο παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια» λέει μια παροιμία. Η παροιμία αυτή ταιριάζει στα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμής Επιδοτήσεων) και την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου).  Τα βουβάλια είναι όμιλοι που διαγκωνίζονται για τον έλεγχο του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας. Τα βατράχια είναι οι αγρότες που θα καθυστερήσουν να πάρουν ή θα χάσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις της φετινής χρονιάς.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «αποτυχία» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον κ. Γεωργαντά να υλοποιήσει την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), με την έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων και ένα λειτουργικό ΟΣΔΕ είναι δεδομένη. Παρότι πριν τις εκλογές της 21 Μαΐου, ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του ΟΣΔΕ αυτό δεν λειτουργεί. Από τότε σχεδόν καθημερινά υπάρχουν δημοσιεύματα στον αγροτικό Τύπο που κάνουν λόγω είτε για έναρξη λειτουργίας του ΟΣΔΕ είτε για επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του. Φυσικά κάποια στιγμή το ΟΣΔΕ θα ανοίξει αλλά δεν θα είναι λειτουργικό.  Δηλαδή δεν θα μπορούν να κατατεθούν οι αιτήσεις των αγροτών.

 

Σήμερα, 12 Ιουνίου, εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα που αφορά τα εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος. Πρόκειται για μια από τις βασικές εγκυκλίου που απαιτούνται. Εκκρεμεί η έκδοση άλλων 10 εφαρμοστικών εγκυκλίων. Τα μελετητικά γραφεία – ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) είναι αδύνατο να προχωρήσουν στην κατάρτιση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης χωρίς τις εφαρμοστικές εγκυκλίους.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Επίσης χωρίς τις εγκυκλίους οι αγρότες δεν μπορούν να γνωρίζουν τι θα καλλιεργήσουν και ποιες καλλιεργητικές πρακτικές θα εφαρμόσουν για να λάβουν τις επιδοτήσεις τους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεπώς, έχει παρέλθει το μισό έτος, κι η κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης δεν έχει ξεκινήσει και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει. Την ίδια στιγμή άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή  της νέας ΚΑΠ, εκτιμούν τις επιπτώσεις και συζητούν την αναμόρφωση της. Για παράδειγμα η κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης στην Ισπανία ξεκίνησε το Φεβρουάριο.

 

Τι συμβαίνει με τις εφαρμοστικές αποφάσεις

 

Η πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων της νέας ΚΑΠ δεν είναι τεχνικό πρόβλημα ή αδυναμία. Είναι πολιτική επιλογή. Στις εγκυκλίους θα εμφανιστεί το σχέδιο ανακατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ονομάστηκε Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Οι εγκύκλιοι θα δείξουν σε κάθε αγρότη το ύψος των επιδοτήσεων που θα λάβει και το κόστος που θα πρέπει να πληρώσει για να λάβει τις επιδοτήσεις αυτές. Δηλαδή θα δείξει τις απώλειες επιδοτήσεων που θα υποστεί πολύ μεγάλος αριθμός αγροτών. Γι’ αυτό και ο κ. Γεωργαντάς απέφυγε την έκδοση τους όσο ήταν υπουργός. Οριακά οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη η πιο εύκολη την λήψη των επιδοτήσεων. Επαναλαμβάνουμε οριακά. Οι πολιτικές επιλογές του Στρατηγικού Σχεδίου εφαρμογής της ΚΑΠ δεν μπορούν να αλλάξουν σε αυτή την φάση. Το ίδιο ισχύει για την ίδια την ΚΑΠ.

 

Επιχειρηματικές κόντρες στην πλάτη των αγροτών

 

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνει το ΟΣΔΕ είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την χάραξη πολιτικής από κόμματα, κυβερνήσεις, εθνικούς και υπερεθνικούς οργανισμούς. Παράλληλα είναι εργαλείο σχεδιασμού επιχειρηματικών πολιτικών από τραπεζικούς ομίλους, μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αγροτική παραγωγή της χώρας και στη βιομηχανία τροφίμων, βλέπε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων, φαρμάκων και μηχανημάτων.

 

Αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ. Σε αυτή την φάση η αντιπαράθεση εκφράζεται μέσα από διαμάχη παροχής υπηρεσιών πληροφορικής στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την διαχείριση του ΟΣΔΕ. Διότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό και τα ψηφιακά εργαλεία που απαιτούνται για να έχει ο ίδιος τον πλήρη έλεγχο του ΟΣΔΕ.

 

Γιατί έχουμε τώρα νέο παροξυσμό της αντιπαράθεση:  

1) Χαράζονται οι κατευθυντήριες γραμμές για την διαμόρφωση του νέου πλαισίου λειτουργίας της αγροτικής παραγωγής στην χώρα.

2) Έχουμε νέο υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει κάθε λόγο να μην ταυτίζεται με τις επιλογές του προκατόχου του για την λειτουργία του ΟΣΔΕ

3) Αυτή την περίοδο κρίνεται η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

4) Διαμορφώνεται η νέα δομή του ΟΣΔΕ

5) Αλλάζουν χέρια οι αγροτικές επιδοτήσεις σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τι ισχύει για όσους εργάζονται την Κυριακή του Πάσχα

Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ καταγράφει τους όρους εργασίας και τις προσαυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεύσεις από Βόρειο Αιγαίο σε εκδήλωση στο Βουκουρέστι

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει τις δράσεις προσέλκυσης τουριστών με όχημα τα τοπικά προϊόντα των νησιών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο δρομολόγια από Μυτιλήνη για Χίο ‑ Πειραιά τη Λαμπροδευτέρα

Το Νήσος Σάμος και το Νήσος Ρόδος αναλαμβάνουν να καλύψουν την αυξημένη επιβατική κίνηση
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αναζήτηση νέων αγορών για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μιλά για την αγροτική διπλωματία και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία:Παράταση στην απαγόρευση εξαγωγών χύμα ελαιολάδου

Δυσφορία από τους Τούρκους εμπόρους και ελαιοπαραγωγούς
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το Πάσχα ξεκινά η σεζόν στη Σκάλα Ερεσού

Ανοίγουν ένα- ένα τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα, ενώ κάποια ήδη υποδέχτηκαν Τούρκους και αναμένουν τα φεστιβάλ και τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναδιάταξη στόχων και περισσότερους πόρους για την ΚΑΠ

Παρέμβαση του πρώην γενικού γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη στο συνέδριο της GAIA Επιχειρείν
ΕΡΓΑΣΙΑ

Δυο θέσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Μέχρι τις 12 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση μοίρασε τις αγροτικές επιδοτήσεις σε ημετέρους

«Για τον κ. Αυγενάκη οι αγρότες του Βορείου Αιγαίου είναι ήσσονος σημασίας» σημειώνει ανακοίνωση του κόμματος
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας