× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στοπ στις σχολικές εκδρομές στη Λέσβο!

Κατεβασμένα μούτρα για την ακύρωση ημερήσιων εκδρομών έχουν μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών που τους έλαχε η ξεχασμένη εφαρμογή της ΚΥΑ για τις ζώνες στα λεωφορεία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/6/2023

Στοπ στις σχολικές εκδρομές στη Λέσβο!

Με κατεβασμένα μούτρα υποδέχτηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες τα νέα για την ακύρωση των σχολικών εκδρομών στη Λέσβο, με αφορμή την επαναφορά της ξεχασμένης ΚΥΑ του υπουργείου Μεταφορών για τις ζώνες στα πούλμαν που αναλαμβάνουν τους περιπάτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΚΥΑ τέθηκε εκ νέου σε εφαρμογή τις τελευταίες δύο ημέρες στη Λέσβο, κι έτσι όσα παιδιά πρόλαβαν να πάνε εκδρομή, πρόλαβαν. Οσα σχολεία όμως είχαν προγραμματίσει την εκδρομή τους από σήμερα, Πέμπτη έως και το τέλος της σχολικής χρονιάς στις 15 Ιουνίου, δεν θα προλάβουν να πάνε. To φαινόμενο δεν είναι τοπικό, αλλά πανελλαδικό.

Το «Ν» επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρη Βούλγαρη, ο οποίος έχει γίνει δέκτης παραπόνων και όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή είναι με δεμένα χέρια. Όπως μας εξήγησε, «ακυρώνονται οι σχολικές εκδρομές». Το 2014 με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών επιβλήθηκαν περιορισμοί για τις σχολικές μεταφορές των παιδιών. Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι ζώνες ασφαλείας θα πρέπει να είναι χιαστί. «Αυτή η ΚΥΑ», όπως λέει ο κ. Βούλγαρης, «τέθηκε σε αδράνεια. Επανήλθε το 2020-2021 σε σχέση με τα σχολικά λεωφορεία όμως».

Ο κ. Βούλγαρης ενημερώθηκε αυτές τις ημέρες από ένα σχολείο της Λέσβου, ότι δεν έλαβε άδεια από την Τροχαία για να προχωρήσει με το πούλμαν στη σχολική εκδρομή και έτσι στη συνέχεια όλες ακυρώθηκαν. Στο μεταξύ η εν λόγω ΚΥΑ προβλέπει ότι θα πρέπει τα παιδιά να είναι άνω του 1,5 μέτρου σε ύψος, ώστε να μπουν στα πούλμαν που δεν έχουν χιαστί ζώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτήματα όμως προκύπτουν και για τις καθημερινές μεταφορές παιδιών από σχολείο σε σχολείο, δηλαδή τις σχολικές μεταφορές, όπου δεν υπήρξε αυτός ο περιορισμός.

Από την πλευρά του ο τουριστικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος, ο οποίος είχε αναλάβει τη μεταφορά μαθητών και μαθητριών σε εκδρομή και ακυρώθηκε, ενώ για χρόνια αναλάμβανε σχολικές εκδρομές, μας λέει ότι «είναι αδιανόητο αυτό που ζητούν γιατί γνωρίζουν ότι τα τουριστικά λεωφορεία έχουν μεν ζώνες, αλλά όχι ζώνες χιαστί. Κανένα τουριστικό λεωφορείο δεν έχει τέτοιες ζώνες».

Ας σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζήτησε διευκρινίσεις από το υπουργείο Μεταφορών και όπως μας είπε ο κ. Βούλγαρης η ΚΥΑ θα είναι σε ισχύ συνεπώς δεν μπορεί εκ της αρμοδιότητάς του να ανατρέψει τα δεδομένα και να πάνε οι μαθητές και οι μαθήτριες τις προγραμματισμένες ημερήσιες εκδρομές τους…

Φαίνεται ότι η τραγωδία στα Τέμπη ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του υπουργείου Μεταφορών, αλλά στο παρά πέντε των σχολικών εκδρομών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ