× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο πανικός της πανούκλας και το θαύμα του Αγίου Θεοδώρου το 1832, στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων

Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στο πάνω κάστρο της Μυτιλήνης φέρνουν στο φως ομαδικές ταφές μουσουλμάνων θυμάτων επιδημίας, σε ελεύθερο χώρο, στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 31/5/2023

Ο πανικός της πανούκλας και το θαύμα του Αγίου Θεοδώρου το 1832, στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων
Ο χώρος της ομαδικής ταφής στο πάνω κάστρο της Μυτιλήνης

Μια ομαδική ταφή του πρώτου μισού του 19ου αιώνα δίπλα στη βυζαντινή πυλίδα του πάνω κάστρου της Μυτιλήνης, αποδεικνύει τις τραγικές στιγμές για τους κατοίκους της πόλης κατά την επιδημία πανώλης που είχε πλήξει τη Μυτιλήνη και θυμίζει την ιστορία του θαύματος του νεομάρτυρα Αγίου Θεοδώρου του Βυζάντιου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, το 1832 επιδημία πανώλης μάστιζε τον πληθυσμό της Μυτιλήνης με πολλές εκατοντάδες νεκρούς. Οι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει την πόλη μαζί και οι αρχές, ελπίζοντας ότι θα αποφύγουν τη μετάδοση της νόσου. Εξαίρεση οι κάτοικοι του οικισμού των Τούρκων μουσουλμάνων που παρά τις παραινέσεις των αρχών να φύγουν στην ύπαιθρο παρέμειναν μέσα στο κάστρο πιστεύοντας ότι θα προστατευτούν... από τα τείχη! Όταν άρχισαν να πεθαίνουν, μη μπορώντας να βγουν από τα τείχη και να θάψουν τους νεκρούς τους στα μεγάλα μουσουλμανικά νεκροταφεία της σημερινής Επάνω Σκάλας, φαίνεται ότι επέλεξαν έναν ελεύθερο χώρο πλάι στα τείχη της βυζαντινής πυλίδας που οδηγεί στο κάτω κάστρο στο ύψος του σημερινού επιθαλάσσιου πεσμένου πύργου. 

Η ανασκαφή που γίνεται προκειμένου να ελεγχθεί η υποθεμελίωση των τειχών του βορειοανατολικού περιβόλου που αναστηλώνεται, έφερε στο φώς αυτές τις ταφές που ταυτίζονται χρονολογικά  με τις επιπτώσεις από την επιδημία της πανώλης.

Πρόκειται για ταφές και μάλιστα επάλληλες, πρόχειρες που δεν συνάδουν με τα έθιμα των μουσουλμάνων στον τρόπο αντιμετώπισης των νεκρών τους. Η ανασκαφή, όπως είπε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο «Ν», θα συνεχιστεί προκειμένου να τεκμηριωθεί και ιστορικά το σημαντικό αυτό για την ιστορία της πόλης γεγονός, και μάλιστα οστά θα αποσταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια στο εξωτερικό προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αιτία του θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είναι γνωστό και αποδεικνύει την με κάθε τρόπο προσπάθεια των τοπικών αρχών να αντιμετωπίζουν την πανώλη με τον τεράστιο για την εποχή αριθμό νεκρών και τη διάλυση κάθε κοινωνικής οργάνωσης, ο Τούρκος Διοικητής της πόλης επέτρεψε την πραγματοποίηση της περιφοράς του λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου γύρω από το Μητροπολιτικό ναό, σε κρύπτη του οποίου βρισκόταν κρυμμένο, παρά τις περί του αντιθέτου προτροπές των γιατρών που είχαν έρθει στη Μυτιλήνη από την Κωνσταντινούπολη. Η περιφορά του λειψάνου θεωρείται ότι έσωσε την πόλη και τους ανθρώπους του νησιού από την επιδημία.

Πάντως ενδεικτικό του πανικού των τοπικών αρχών είναι το γεγονός του ότι επέτρεψαν την περιφορά του λειψάνου ενός 21χρονου νεαρού άνδρα που είχε εκτελεσθεί δια απαγχονισμού μόλις πριν 37 χρόνια, το 1795. Και μάλιστα με την κατηγορία του αρνητή του Ισλάμ! Ο Διοικητής του νησιού βλέποντας ότι ο κόσμος  πέθαινε, έδωσε την άδεια για συγκέντρωση των χριστιανών, τέλεση ιεράς αγρυπνίας και στη συνέχεια λιτάνευσης του Αγίου που ξεχάστηκε ότι ήταν... προδότης του Ισλάμ! 191 χρόνια μετά ένα τυχαίο εύρημα θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει και στην ιστορική τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επιδημίας εκείνης και στα όσα είναι γνωστά μέσα από θρησκευτικές και μόνο πηγές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη