× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυτός που θα άλλαζε την πόλη και... θα «απαυτώσει τα απαυτά»

Η Δημοτική αρχή του Στρατή Κύτελη, του λιμανιού της λαμαρίνας, του κολυμβητηρίου που χάθηκε, του Master Plan και του στολιδιού - κολυμβητηρίου που ψάχνουμε να το στολίσουμε, των έργων που.... που είναι;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2023

Αυτός που θα άλλαζε την πόλη και... θα «απαυτώσει τα απαυτά»

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Διάβασα πρόσφατα μια ανάρτηση του υποψηφίου Δημάρχου για το Δήμο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα που θέτει ουσιώδη και σημαντικά ερωτήματα στη Δημοτική Αρχή σχετικά με το έργο του νέου Κολυμβητηρίου στα Θέρμα. Ο κ. Χριστόφας, σε κανένα σημείο των γραφομένων του, δεν ανεβάζει τους τόνους μια και είναι ευδιάκριτο και από τον πλέον ουδέτερο παρατηρητή πως διακρίνεται από πολιτικό πολιτισμό και ευγένεια. Ωστόσο, ένα από τα βασικά και ουσιώδη του επιχειρήματα είναι πως αποτελεί υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να ενημερώνει τους Δημότες για την πορεία των έργων που η ίδια εξαγγέλλει ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τους ανθρώπους που ψηφίστηκε να υπηρετεί.

Ομολογώ πως δεν έχω ιδέα τι γίνεται τελικά με το κολυμβητήριο στα Θέρμα, πως προχωρά το Master Plan του λιμανιού, τι γίνεται με την ανάπλαση της Προκυμαίας και της Πλατείας Σαπφούς αλλά υπέθεσα αρχικά πως ίσως αυτή μου η άγνοια να οφείλεται σε δικές μου παραλείψεις, να μην παρακολουθώ εκτενώς όσα ο Δήμος μοιράζεται μαζί μας. Επίσης, πολλοί ενδεχομένως και να κάνουν τη σκέψη πως η ανάρτηση του κ. Χριστόφα γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και άλλα τέτοια ευφάνταστα. Σκέφτηκα λοιπόν να ψαχουλέψω στις επίσημες ανακοινώσεις του Δήμου Μυτιλήνης αλλά και στα social του Δημάρχου μας μήπως και βρω απαντήσεις, μήπως και οι άνθρωποι κατηγορούνται άδικα, μήπως και μας πληροφορούν αλλά εμείς δεν τους ακούμε. Σας παραθέτω τα αποτελέσματα της σύντομης έρευνας μου.

Όσο αφορά την ανάπλαση της Προκυμαίας στις 4 Οκτωβρίου 2022 στην ιστοσελίδα του Δήμου με πανηγυρική ανακοίνωση μαθαίνουμε πως «συμβασιοποιήθηκε» το έργο και διαβάζουμε μεγαλόστομες δηλώσεις του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου κ. Τζιμή και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηγιάννη, συνοδευόμενες με χειραψίες με τον Πρόεδρο της Κατασκευαστικής Εταιρίας «Ερμώνασσα» που ανέλαβε το έργο. Ξεχωρίζει η δέσμευση για τους ταχύτατους ρυθμούς, που μάλλον σήμερα προκαλεί γέλιο και κλάμα ταυτόχρονα.

Την ίδια μέρα ο Δήμαρχος στο facebook γράφει  «Η Μυτιλήνη αλλάζει όψη. Υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Λιμάνι της πόλης. Συνεχίζουμε με τα μεγάλα έργα ενωμένοι» και εισπράττει δικαίως εκατοντάδες like.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 ο Στρατής Κύτελης επανέρχεται δριμύτερος στο facebook και αναρτά «οι εργασίες για την ανάπλαση της προκυμαίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ενωμένοι αλλάζουμε την πόλη της Μυτιλήνης». Εδώ τα like περιορίζονται σε 156 αλλά και πάλι όσο να ‘ναι μια περηφάνεια την έχουμε.

Στις 3 Φεβρουαρίου στα Νέα του Δήμου, στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Τζιμής, με εμφανή, κατά την προσωπική μου άποψη, αίσθηση του χιούμορ, αφού αρχικά μας εξηγεί κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που μάλλον λιγάκι μας καθυστέρησαν λέει πως τα έργα πλέον κινούνται με «ρυθμούς σπριντ». Μάλλον τώρα και ο ίδιος αν το διαβάζει θα πρέπει να κρατά την κοιλιά του από τα γέλια. Από τότε και ύστερα έως τώρα που έκλεισε και ο Μάιος όλοι οι εμπλεκόμενοι έχασαν τη λαλιά τους.

Υποθέτω πως ή ξαφνικά μια μέρα θα φύγουν μαγικά οι λαμαρίνες και από πίσω θα εμφανιστεί το ένατο θαύμα του κόσμου ή κάτι πάθαμε και δεν ξέρουμε πως να το κοινωνήσουμε στους πολίτες που προσπαθούν να δουν τι γίνεται από πίσω αλλά είναι τόσο καλά κλεισμένη η οπτική επαφή λες και θα φύγει ξαφνικά η κουρτίνα και θα τρομάξουμε από έκπληξη. Μ’ αυτά και μ’ αυτά μπήκε το καλοκαίρι και όποιος στοιχηματίζει πως θα δει κότερο ή σκάφος να αράζει στο λιμάνι όπως άλλες χρονιές ή ανέμελους τουρίστες να κάνουν βόλτες στην προκυμαία να μετοικήσει σε άλλο νησί.

Ας φύγουμε από τις μισητές λαμαρίνες και ας πούμε τώρα για το Κολυμβητήριο. Όχι όποιο κι όποιο κολυμβητήριο αλλά το «Κολυμβητήριο Σπύρος Γαληνός», προς τιμήν του αείμνηστου Δημάρχου, όπως μας λέει η ιστοσελίδα του Δήμου στις 26 Δεκεμβρίου 2022. Αυτή είναι και η τελευταία ενημέρωση που έχουμε για το λάκκο που χάσκει βαφτισμένος στα Θέρμα. Αν ο μακαρίτης ο Σπύρος μας βλέπει από ψηλά θα χαμογελά, με τη στωικότητα που τον διέκρινε, για τα χάλια μας, ξέροντας πως ότι σχεδόν έγινε αυτή την τετραετία αποτελούσε δικά του οράματα και σχεδιασμούς που έλαχαν πολλές φορές ακόμα και ατυχούς διεκπεραίωσης.

Στις 10 Απριλίου ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ ήρθε στο νησί και περιχαρής μας είπε πως διαθέτει 500.000 ευρώ για την τουριστική προβολή του νησιού. Παρακολούθησα με προσοχή τις ανακοινώσεις και άκουσα πως ο Δήμος θα συστήσει ομάδες που θα εργαστούν σε προτάσεις για να τις υλοποιήσουμε με τα 500.000 και να πήξουμε στους τουρίστες, μάλλον από του χρόνου που ενδεχομένως να μην έχουμε και τις λαμαρίνες στο λιμάνι. Ψάχνω …. ψάχνω μήπως και έγινε κάτι, ένας υποτυπώδης σχεδιασμός, έτσι για τα μάτια του κόσμου και τίποτα. Ίσως και να γίνεται και να μην το ξέρω, δεν τους κατηγορώ άδικα, αλλά ανακοίνωση nada, niente, nothing, rienγια να είμαστε και στο τουριστικό κλίμα.

Τέλος, να μη σας κουράζω, πέρυσι, στο Youtube υπάρχει ακόμα, ακούσαμε το Δήμαρχο να μιλά για το Master Plan του λιμανιού, που το καταθέσαμε, που θα αλλάξει την πόλη που θα «απαυτώσει τα απαυτά» κι ήρθε ύστερα η υπουργική απόφαση και το ΤΑΙΠΕΔ και ιδέαν δεν έχουμε ποιος και πότε θα μας το φτιάξει αυτό το λιμάνι. Παρεμπιπτόντως στο ίδιο απόσπασμα ο Δήμαρχος μιλά για το παλιό Κολυμβητήριο που είναι στολίδι της πόλης μας και ως στολίδι δε ξέρω κι εγώ πως θα το στολίσουμε.

Όλα τα παραπάνω, δεν έχουν ως στόχο να λοιδορήσουν τη Δημοτική Αρχή. Διόλου δε γνωρίζω ούτε τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει, ούτε τις αστοχίες ή τα λάθη ακόμα και τρίτων που μπορεί να οδηγούν σε παραλείψεις και καθυστερήσεις. Αυτό που με ενοχλεί είναι η ευκολία στην ανακοίνωση και τις θριαμβολογίες και η βουβαμάρα όταν στραβώσουν τα πράγματα.

Οι πολίτες δικαιούμαστε να γνωρίζουμε, οφείλει η Δημοτική Αρχή να μας ενημερώνει. Είναι καλύτερο και θα εκτιμηθεί από όλους όσους είναι καλοπροαίρετοι ακόμα και η παραδοχή ενός λάθους, η εξήγηση στο τι πήγε στραβά και πως θα διορθωθεί, από την μουγγαμάρα και τις επιθέσεις σε όποιον ασκεί κριτική.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει πρώτιστα να διατηρεί σχέση εμπιστοσύνης με τους δημότες της. Όταν χάνεται η εμπιστοσύνη, σπάνε οι δεσμοί κι όλα αντιμετωπίζονται με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα. Επώνυμοι λάκκοι, αστραφτερές λαμαρίνες και ανύπαρκτα Master Plan ψάχνουν εναγωνίως αναρτήσεις στα social για να τα φιλοξενήσουν. Η τουριστική περίοδος στο νησί μόλις ξεκίνησε, για τη Δημοτική Αρχή παραμένει δυστυχώς επί τετραετία και μάλλον οδεύει στο τέλος της. 

 

*Ο Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους είναι Ταξίαρχος σε αποστρατεία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Να το πάμε αλλιώς για τις ανάγκες των πολλών!

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΝΤΑΤΗΣ, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για το Δήμο Δυτικής Λέσβου με την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Προς τον «influencer» αρχηγό ΓΕΕΘΑ

«Κύριε Φλώρο, πλήττετε βάναυσα το θεσμό που είχατε την τιμή να υπηρετείτε, που καμαρώνεται στα social και στη συνέχεια κρύβεσται στις καταστροφές» -Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα στη Μυτιλήνη από το 1861

Στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου βρίσκεται η εικόνα της, σήμερα 24 Σεπτεμβρίου το πανηγύρι της Κυράς των Κηθύρων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Να βάλουμε πλάτη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αυριανή δύσκολη μέρα

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και.... τα κόκαλα του Πλαστήρα!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγγελος Εξάγγελος

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ,δικηγόρος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εμπρός της Γης οι κολασμένοι

Γράφει ο ΠΑΡΗΣ ΒΟΥΝΑΤΣΗΣ, Περιβαλλοντολόγος, MSc. Ιατρικής Σχολής Αθηνών
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τηλεϊατρική στη Λέσβο: Έχει σχεδιαστεί και θα χρηματοδοτηθεί απ’ την Περιφέρεια

Γράφουν οι ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΥΣΣΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Την Κυριακή να διασφαλίσουμε την ενότητα του Σύριζα και την συνέχεια της Αριστεράς

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πώς η πλημμύρα στη Θεσσαλία πνίγει το όνειρο στη Βρίσα

Γράφει ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΝΙΚΕΛΛΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τρέμε Κουτσούμπα έρχεται...

Ένας πολίτης σκέφτεται: «Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης και τώρα Κασελάκης. Τελικά η κατάληξη «ακης» δεν είναι διόλου αμελητέα ποσότητα στα πολιτικά της χώρας.!» Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία