× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι Πρόσκοποι συνεχίζουν να διασώζουν την άγρια ζωή της Λέσβου

Πέντε διασώσεις άγριων ζώων μέσα στο Μάιο, από την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής του Μολύβου

Δημοσίευση 29/5/2023

Οι Πρόσκοποι συνεχίζουν να διασώζουν την άγρια ζωή της Λέσβου

Πέντε διαφορετικές περιπτώσεις διάσωσης άγριων ζώων στη Δυτική Λέσβο πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα από τους Προσκόπους του Μολύβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα είδος της οικογένειας των γλαυκίδων (γκιώνης - Otus scops) και ένα χηνόμορφο (βαρβάρα - Tadorna tadorna ) ήταν τα δύο πρώτα περαστικά από την Καλλονή στις αρχές Μαΐου. Και τα δύο άγρια πτηνά, μετά από επικοινωνία των κατοίκων που τα βρήκαν τραυματισμένα, μεταφέρθηκαν από διασώστη της Π.ΟΔ.Α.Ζ από τον Μόλυβο, στην Προσκοπική Εστία του χωριού για να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στην θηλυκή βαρβάρα δεν φαινόταν κάποιο τραύμα ενώ παράλληλα έδειχνε και αρκετά ζωηρό προσπαθώντας να διαφύγει. Στη συνέχεια όμως αποδείχτηκε ότι στην αριστερή φτερούγα υπήρχε ένα μικρό εξόγκωμα σαν σπάσιμο. Αμέσως έγινε επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής και κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Αθήνα για την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Ο γκιώνης μετά από δυο μέρες παρακολούθησης και χωρίς να έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αφέθηκε ελεύθερο στην ίδια περιοχή όπου αρχικά βρέθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγες μέρες αργότερα, υπήρξε τρίτο περιστατικό. Κάτοικος από την Πέτρα, εντόπισε μία κουκουβάγια που δεν μπορούσε να πετάξει, στην άκρη ενός δρόμου μέσα στον οικισμό. Αφού το πλησίασε και το περιμάζεψε για να το προστατεύσει, τηλεφώνησε σε διασώστη του Μολύβου, που έσπευσε στο σημείο για να το παραλάβει. Στο άγριο πτηνό, δεν υπήρχε κάποιο επιφανειακό τραύμα, αλλά φαινόταν ζαλισμένο και πολύ ήσυχο. Μετά από επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες, κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στην Αθηνά, με τη διάσειση να είναι το επικρατέστερο σενάριο διάγνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέταρτο περιστατικό υπήρξε όταν κάτοικος στον Μόλυβο εντόπισε στην άκρη του δρόμου ένα κορακοειδές. Αμέσως ειδοποίησε διασώστη της Π.Ο.Δ.Α.Ζ., ο οποίος μετέβη στο σημείο και διαπίστωσε ότι πρόκειται για μία νεαρή κίσσα (Garrulus glandarius). Στη συνέχεια το περιμάζεψε και το μετέφερε στο Σύστημα για να το εξετάσει και να το φροντίσει σε περίπτωση που έφερε κάποιο τραύμα. Μετά το πέρας κάποιων ωρών παρακολούθησης, η κίσσα αφέθηκε και πάλι ελεύθερη στην ίδια περιοχή όπου εντοπίστηκε.

Τέλος, το περασμένο Σαββατοκύριακο κάτοικος από την Αποθήκα Άγρας εντόπισε στην άκρη του δρόμου ένα μεγάλο αρπακτικό ανήμπορο να πετάξει. Αμέσως ειδοποίησε διασώστη της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. από το Μόλυβο, ο οποίος διαπίστωσε ότι πρόκειται για μία γερακίνα. Την μετέφερε στην Προσκοπική Εστία του Συστήματος όπου διαπίστωσε ότι δεν έφερε κανένα επιφανειακό τραύμα αλλά παρέμεινε στα ειδικά κατασκευασμένα κλουβιά του Συστήματος για παρακολούθηση και φροντίδα, μετά από επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ - Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής. Στη συνέχεια κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Αθηνά για περαιτέρω εξετάσεις και την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων εκφράζει, ως δομή, τη στρατηγική επιλογή και προσπάθεια τ5ων Ελλήνων Προσκόπων για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και την συμμετοχικότητα αναφορικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλάσσιων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής (wildlife) και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των Κέντρων Περίθαλψης και Επανένταξης Άγριας Ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) αποτελείται από ενήλικα Στελέχη, με κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να σπεύδουν και να διασώζουν άγρια ζώα που κινδυνεύουν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δωρεά στεγνωτηρίου στο Ιδρυμα Θεομήτωρ

Το παρέλαβε το πρωί ο πρόεδρος, Δημήτρης Παραδέλλης από τον διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ