× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι Πρόσκοποι συνεχίζουν να διασώζουν την άγρια ζωή της Λέσβου

Πέντε διασώσεις άγριων ζώων μέσα στο Μάιο, από την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής του Μολύβου

Δημοσίευση 29/5/2023

Οι Πρόσκοποι συνεχίζουν να διασώζουν την άγρια ζωή της Λέσβου

Πέντε διαφορετικές περιπτώσεις διάσωσης άγριων ζώων στη Δυτική Λέσβο πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα από τους Προσκόπους του Μολύβου.

Ένα είδος της οικογένειας των γλαυκίδων (γκιώνης - Otus scops) και ένα χηνόμορφο (βαρβάρα - Tadorna tadorna ) ήταν τα δύο πρώτα περαστικά από την Καλλονή στις αρχές Μαΐου. Και τα δύο άγρια πτηνά, μετά από επικοινωνία των κατοίκων που τα βρήκαν τραυματισμένα, μεταφέρθηκαν από διασώστη της Π.ΟΔ.Α.Ζ από τον Μόλυβο, στην Προσκοπική Εστία του χωριού για να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στην θηλυκή βαρβάρα δεν φαινόταν κάποιο τραύμα ενώ παράλληλα έδειχνε και αρκετά ζωηρό προσπαθώντας να διαφύγει. Στη συνέχεια όμως αποδείχτηκε ότι στην αριστερή φτερούγα υπήρχε ένα μικρό εξόγκωμα σαν σπάσιμο. Αμέσως έγινε επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής και κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Αθήνα για την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Ο γκιώνης μετά από δυο μέρες παρακολούθησης και χωρίς να έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αφέθηκε ελεύθερο στην ίδια περιοχή όπου αρχικά βρέθηκε.

Λίγες μέρες αργότερα, υπήρξε τρίτο περιστατικό. Κάτοικος από την Πέτρα, εντόπισε μία κουκουβάγια που δεν μπορούσε να πετάξει, στην άκρη ενός δρόμου μέσα στον οικισμό. Αφού το πλησίασε και το περιμάζεψε για να το προστατεύσει, τηλεφώνησε σε διασώστη του Μολύβου, που έσπευσε στο σημείο για να το παραλάβει. Στο άγριο πτηνό, δεν υπήρχε κάποιο επιφανειακό τραύμα, αλλά φαινόταν ζαλισμένο και πολύ ήσυχο. Μετά από επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες, κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στην Αθηνά, με τη διάσειση να είναι το επικρατέστερο σενάριο διάγνωσης.

Τέταρτο περιστατικό υπήρξε όταν κάτοικος στον Μόλυβο εντόπισε στην άκρη του δρόμου ένα κορακοειδές. Αμέσως ειδοποίησε διασώστη της Π.Ο.Δ.Α.Ζ., ο οποίος μετέβη στο σημείο και διαπίστωσε ότι πρόκειται για μία νεαρή κίσσα (Garrulus glandarius). Στη συνέχεια το περιμάζεψε και το μετέφερε στο Σύστημα για να το εξετάσει και να το φροντίσει σε περίπτωση που έφερε κάποιο τραύμα. Μετά το πέρας κάποιων ωρών παρακολούθησης, η κίσσα αφέθηκε και πάλι ελεύθερη στην ίδια περιοχή όπου εντοπίστηκε.

Τέλος, το περασμένο Σαββατοκύριακο κάτοικος από την Αποθήκα Άγρας εντόπισε στην άκρη του δρόμου ένα μεγάλο αρπακτικό ανήμπορο να πετάξει. Αμέσως ειδοποίησε διασώστη της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. από το Μόλυβο, ο οποίος διαπίστωσε ότι πρόκειται για μία γερακίνα. Την μετέφερε στην Προσκοπική Εστία του Συστήματος όπου διαπίστωσε ότι δεν έφερε κανένα επιφανειακό τραύμα αλλά παρέμεινε στα ειδικά κατασκευασμένα κλουβιά του Συστήματος για παρακολούθηση και φροντίδα, μετά από επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ - Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής. Στη συνέχεια κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Αθηνά για περαιτέρω εξετάσεις και την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων εκφράζει, ως δομή, τη στρατηγική επιλογή και προσπάθεια τ5ων Ελλήνων Προσκόπων για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και την συμμετοχικότητα αναφορικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλάσσιων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής (wildlife) και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των Κέντρων Περίθαλψης και Επανένταξης Άγριας Ζωής.

Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) αποτελείται από ενήλικα Στελέχη, με κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να σπεύδουν και να διασώζουν άγρια ζώα που κινδυνεύουν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση βοήθειας για του πλημμυροπαθείς

Επιτυχημένη η πρωτοβουλία συλλογής τροφίμων από το συνδυασμό «Νέα Δράση νέος Δήμος» του Πανάγου Κουφέλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Σάμο επισκέφθηκε ο επικεφαλής της «Ανταρσία στο Αιγαίο»

«Η Ανταρσία στο Αιγαίο είναι η μόνη παράταξη που αντιπαλεύει την νέα ΚΑΠ και το Μητρώο Αγροτών» τόνισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νίκος Μανάβης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματίσθηκε η οδηγός δικύκλου

Τροχαίο ατύχημα στην διασταύρωση των οδών Παπαδιαμάντη και Μιχάλη Μυρογιάννη στη Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις του Στρατή Ζαφείρη με ποτοποιούς της Λέσβου

«Με συνεργασία ποτοποιών και Περιφέρειας μπορούμε να υποστηρίξουμε τις παραγωγικές μονάδες, ενισχύοντάς τες μέσω του ΕΣΠΑ» τόνισε ο κ. Ζαφείρης κατά την διάρκεια των συναντήσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου

«Είναι επιτακτική την ανάγκη η ανασυγκρότηση των δομών και λειτουργιών του κόμματος, ώστε να διασφαλιστεί η δημοκρατική λειτουργία και η ουσιαστική συμμετοχή όλων των μελών του» τονίζουν οι υπογράφοντες το κείμενο στήριξης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθημερινές οι επισκέψεις του Χριστόφα σε χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης συζήτησε με τους κατοίκους των χωριών τα προβλήματα τους και αναφέρθηκε στις λύσεις που προβλέπει το πρόγραμμα της αυτοδιοικητικής κίνησης «ΜΠΡΟΣΤΑ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μολυσμένος ο αέρας που αναπνέουμε στη Μυτιλήνη;

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της εφημερίδας «The Guardian» η συγκέντρωση επικίνδυνων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαρα της πόλης μας και άλλων τεσσάρων πόλεων της Ελλάδας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρωτοβουλίες της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο της Κοινότητας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγιασμός για την νέα Οδηγική Χρονιά

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στις 10.00 το πρωί
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βραβείο για το πράσινο απορριματοφόρο της Δυτικής Λέσβου

Ο Δήμος έλαβε το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο του διαγωνισμού OTA AWARDS
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραβείο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την πολιτιστική της δράση

Στο πλαίσιο των βραβείων ΟΤΑ AWARDS, που τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέες εξορμήσεις του Αλκιβιάδη Στεφανή

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης του συνδυασμού «Νέα Δυναμική» μαζί με τους υποψήφιους συμβούλους του θα επισκεφθεί εμπορικούς δρόμους της Μυτιλήνης και τη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου