× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη δημιουργία εικόνων

Ποιο είναι το μέλλον του δημιουργικού περιεχομένου με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη χρήση εργαλείων δημιουργίας εικόνων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Δημοσίευση 26/5/2023

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη δημιουργία εικόνων

Ποιο είναι το μέλλον του δημιουργικού περιεχομένου με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη χρήση εργαλείων δημιουργίας εικόνων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Δημιουργία Εικόνων Με Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποιο Είναι Το Μέλλον Του Δημιουργικού Περιεχομένου; 

Οι έξυπνες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν μπει εδώ και καιρό για τα καλά στη ζωή μας ακόμη κι αν πολλές φορές δεν το συνειδητοποιούμε πλήρως. Σχεδόν όλα όσα κάνουμε διαδικτυακά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χρησιμοποιούν έξυπνες τεχνολογίες, προκειμένου μια σειρά από καθημερινές μας εργασίες να γίνονται πολύ πιο εύκολα, πιο γρήγορα, πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά. Αυτό είναι πολύ εμφανές στο Ίντερνετ. Από τις αναζητήσεις σε κάποια search engine, μέχρι τη συνομιλία με κάποιο bot στην εξυπηρέτηση πελατών μιας εταιρείας, υπάρχουν άπειροι αλγόριθμοι που δουλεύουν για εμάς συνεχώς.

Φυσικά, αυτές οι έξυπνες τεχνολογίες βρίσκουν πολύ μεγάλη εφαρμογή και στον κόσμο των Kαζίνο online. Αλγόριθμοι και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, φροντίζουν για την ασφάλεια των συναλλαγών, καθιστούν τα παιχνίδια δίκαια για όλους ή βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Και οι εταιρείες καζίνο, έχουν φροντίσει να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση έξυπνων τεχνολογιών για να αναβαθμίσουν το προϊόν που προσφέρουν.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά με τη δημοσιότητα που έχουν πάρει προγράμματα όπως το Chat GPT, έχει ανοίξει και μια ακόμη πολύ μεγάλη κουβέντα γύρω από τη χρήση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της δημιουργίας περιεχομένου. Αυτή η κουβέντα έχει να κάνει με το κατά πόσο οι έξυπνες τεχνολογίες μπορούν να δημιουργήσουν αξιόπιστο και ποιοτικό δημιουργικό περιεχόμενο. Το Chat GPT και οι δυνατότητές του στην κειμενογραφία είναι ένα μέρος της συζήτησης. Το άλλο έχει να κάνει με τα εργαλεία που δημιουργούν εικόνες και φωτογραφίες.

Πώς Λειτουργούν Τα Προγράμματα Δημιουργίας Εικόνων

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σειρά από προγράμματα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν οποιαδήποτε εικόνα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Πρόκειται για πρωτότυπες εικόνες κάθε είδους, από ρεαλιστικές μέχρι καλλιτεχνικές, όπως σκίτσα και ζωγραφιές, για τη δημιουργία των οποίων το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης των προγραμμάτων είναι να δώσει στο πρόγραμμα τις απαραίτητες πληροφορίες και να περιγράψει το αποτέλεσμα που θέλει.

Αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της δημιουργίας εικόνων (και κυρίως το ρόλο των δημιουργών) είναι το γεγονός πως τα αποτελέσματα που μπορούν να παράξουν τα προγράμματα αυτά, είναι τόσο καλά, που είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να διαχωρίσει κανείς το αν μια εικόνα έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από την αρχή με χρήση τεχνητής νοημοσύνης ή αν πρόκειται για πραγματική εικόνα.

Πολύ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα από το περιοδικό Cosmopolitan, το οποίο τον Ιούνιο του 2022 κυκλοφόρησε έχοντας στο εξώφυλλό του μια εικόνα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Πρόκειται για εικόνα που δημιουργήθηκε με το DALL-E 2 και στην οποία σε ευρυγώνια λήψη εμφανίζεται σε μια γυναίκα αστροναύτης να περπατάει στον Άρη. Και όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο του περιοδικού, χρειάστηκαν μόλις 20 δευτερόλεπτα για να δημιουργηθεί η εικόνα αυτή.

Τα Πιο Γνωστά Προγράμματα Δημιουργίας Εικόνων Τεχνητής Νοημοσύνης

Τα πιο γνωστά από τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για την παραγωγή εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, είναι τα εξής:

  • DALL-E 2. Πρόκειται για το πρόγραμμα που χρησιμοποίησε το Cosmopolitan για το εξώφυλλό του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από ανθρώπους που δεν έχουν τεχνικές γνώσεις. Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμο ευρέως, αλλά δίνεται πρόσβαση σε αυτό σε επιλεγμένους καλλιτέχνες και δημιουργούς και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Deep Dream Generator. Εργαλείο της Google το οποίο αφορά περισσότερο τη δημιουργία καλλιτεχνικών εικόνων με βάση τις τεχνοτροπίες και το στυλ που επικρατούσε σε κάθε εποχή (όπως Αναγέννηση, Κυβισμό, κ.λπ.) και σύμφωνα με την εικόνα αναφοράς που θα του δώσει ο χρήστης.
  • Anonymizer. Είναι πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν να προστατευτούν από λογισμικά αναγνώρισης προσώπου. Το πρόγραμμα μπορεί να δημιουργήσει διαφορετική εικόνα του κάθε χρήστη, που φαίνεται σαν πραγματική φωτογραφία.
  • DeepAI. Λογισμικό ανοιχτού κώδικα στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας. Δημιουργεί εικόνες με ρεαλιστικά αποτελέσματα και δίνει στους χρήστες δυνατότητα για πολλές παρεμβάσεις.

Παραμένει Αναντικατάστατη Η Ανθρώπινη Παρέμβαση

Παρά το γεγονός ότι τα εργαλεία αυτά δημιουργούν καινούριες εικόνες, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ κρίσιμος ο ρόλος της ανθρώπινης παρέμβασης, με όλα όσα συνεπάγεται αυτό. Τα προγράμματα και τα εργαλεία αυτά δεν είναι εδώ για να αντικαταστήσουν τους δημιουργούς. Αντιθέτως τους δίνουν ακόμη ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για να επιτευχθούν νέου είδους καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Κατά τη διάρκεια των ετών, η καλλιτεχνική δημιουργία σε όλα τα επίπεδά της, έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί τα νέα εργαλεία που της προσφέρει η τεχνολογία, δεν αντικαθίσταται από αυτά.

Συμπέρασμα

Η εξέλιξη της τεχνολογίας ανέκαθεν εντυπωσίαζε, πολλές φορές, όμως, προκαλούσε ανησυχία ή και τρόμαζε τις κοινωνίες. Η Ιστορία έχει αποδείξει πως τα τεχνολογικά επιτεύγματα από μόνα τους αποτελούν μόνο ένα όργανο στα χέρια των ανθρώπων. Το πώς αυτά θα χρησιμοποιηθούν παραμένει πάντοτε στην κρίση, την αισθητική αλλά και την ηθική των κοινωνιών και των ηγετών τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ποδηλατοπορεία στην Μυτιλήνη από το Cycling Club Lesvos

Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Αντάμωσε ξανά ο Σύλλογος Πελοποννησίων «ο Μωριάς»

Για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
ΓΕΥΣΗ

Γλυκές συνταγές με την υπογραφή του Στράτου Ιωσηφέλλη!

Μικροί και μεγάλοι μπορούν να φτιάξουν κρέπες, μαρμελάδα μήλου, σοκολατένια pancakes και σουφλέ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Αθλητική Πολιτιστική Ακαδημία «Οδυσσέας Ελύτης»

Η ακαδημία με τους περισσότερους τίτλους στα πρωταθλήματα υποδομών τα τελευταία χρόνια και ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο, στο πρωτάθλημα της Super League ακόμη και στο εξωτερικό
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Λέσβου (ΠΑΣ Λέσβου)

Νέα σεζόν με τμήματα υποδομής για αγόρια και κορίτσια που αγαπούν το ποδόσφαιρο και θέλουν μέσα από το ταξίδι της εκμάθησης του αθλήματος να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες για τη ζωή και την προσωπική τους εξέλιξη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μαθήματα χορού στους «ΧορΟδοιπόρους»

Ξεκίνησαν οι εγγραφές
ΑΤΖΕΝΤΑ

Έρχεται το 3ο Auto Moto Show στη Μυτιλήνη

Διοργανωτές είναι η Λέσχη Αυτοκινήτου Μυτιλήνης και η Παλλεσβιακή Λέσχη Μοτοσικλέτας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

3ο Rock & Trail Lesvos

Τριήμερος αγώνας ορεινού τρεξίματος στη Λέσβο
ΓΕΥΣΗ

Γευστικές δοκιμές με μέλι και απολιθώματα!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση λεσβιακής γευσιγνωσίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μαθήματα χορού από το Σύλλογο Πελοποννησίων Λέσβου

Θα λειτουργήσουν παιδικό τμήμα και τμήμα ενηλίκων
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μαθήματα χορού στο Χριστιανικό Κέντρο Νεότητας Μυτιλήνης

Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα μαθήματα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επιτυχημένη η 5η Σκυταλοδρομία Λέσβου

130 δρομείς έτρεξαν σε νυχθημερόν σε 36 διαδοχικές διαδρομές μήκους 2 ως 17 χιλιομέτρων