× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το πιο παλιό σκαρί της Λέσβου, αποχαιρέτησε το νησί

Η τράτα του γνωστού για τη δράση αλληλεγγύης ψαρά σε πρόσφυγες και μετανάστες, Κώστα Καραμανώλη, πουλήθηκε και έφυγε για τη Χίο. Το σκάφος κατασκευάσθηκε το 1947 στο Πλωμάρι

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/5/2023

Το πιο παλιό σκαρί της Λέσβου, αποχαιρέτησε το νησί

Πιο φτωχό είναι πλέον  το γραφικό λιμανάκι   της Παναγιουδας, αφού το  τελευταίο παραδοσιακό σκαρί τράτας που σώζεται στην Ελλάδα με ημερομηνία κατασκευής 1947 στο Πλωμάρι Λέσβου,  αναχώρησε για την Χίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφία του σκάφους το 1966 (από το αρχείο του Κ. Καραμανώλη)

Ο ιδιοκτήτης του Κώστας Καραμανώλης είναι γνωστός στην κοινωνία της Μυτιλήνης, από την έντονη δραστηριότητα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε αναπτύξει το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 35χρονος τότε, Κώστας Καραμανώλης, έβγαινε για ψάρεμα και τάιζε με φρέσκα ψάρια τα προσφυγόπουλα του καταυλισμού της Μόριας αλλά και κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που του ζητούσε βοήθεια.

Η ιστορία του Κώστα είχε γίνει τότε γνωστή σε όλη την Ελλάδα μέσα από ρεπορτάζ και άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και σε πολλές εφημερίδες και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Όπως ανέφερε  χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο Στρατής Μπαλάσκας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ,  αυτό που κάνει κάθε μέρα ο Κώστας Καραμανώλης, το θεωρεί «χρέος σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο στους ξένους.  Αλλά και στους Έλληνες που το έχουν ανάγκη». Από τον Οκτώβριο του 2019, οπότε άρχισε να ψαρεύει με τη βιντσότρατα, μοίραζε τα  ψάρια σε προσφυγάκια που πήγαιναν στο λιμάνι με τη σακούλα στο χέρι «Να χορτάσουν την πείνα τους, να φάνε κι ένα ψαράκι, που ποιος ξέρει αν ξαναφάγαν ή πότε θα ξαναφάνε» είχε αναφέρει σε δήλωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εμείς δεν ξεχωρίζουμε Ελληνες και ξένους, είχε πει στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και  στη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου.

Για  παράδειγμα, ήρθε ένα παιδί και μου άφησε μια ρετσίνα επειδή του έδωσα προχθές ψάρια. Και τα προσφυγόπουλα ή οι γονείς τους έρχονται κάποιες φορές να μας δώσουν φρούτα επειδή δώσαμε ψάρια. Φυσικά δεν τα παίρνουμε, αυτοί τα έχουν περισσότερο ανάγκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα 4 χρόνια μετά, όλα είναι διαφορετικά και ο Κώστας Καραμανώλης, που είναι   απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά, εγκαταλείπει πλέον τη θάλασσα και το ψάρεμα  αφού πέτυχε στο γραπτό του ΑΣΕΠ 1Γ/2022 και αναμένεται να διοριστεί στην Εφορία Μυτιλήνης.

Όπως είπε μιλώντας στο «Ν», πούλησε την τράτα του η οποία  πριν μερικές μέρες έφυγε για τη Χίο.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση ανέφερε συγκινημένος. Το σκαρί αυτό τάισε με φρέσκα ψάρια πολλές γενιές συμπολιτών μας και φυσικά εκατοντάδες  πρόσφυγες τη δύσκολη περίοδο του 2019».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία