Ξυλοφάγα έντομα «σκοτώνουν» τα πεύκα της Λέσβου
Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος μετά από επιστημονική έρευνα έκανε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στο Δήμο Δυτικής Λέσβου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/5/2023

Η ανάλυση της έρευνας που έκαναν οι επιστήμονες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου έδειξε ότι ξυλοφάγα έντομα της οικογένειας Curculionidae και ειδικότερα της υποκοοικογένειας Scolytinae ευθύνονται για την ξήρανση των πεύκων της Λέσβο, αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Θυμίζουμε πως στις 10 Μάη, μετά από πρόσκληση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, επισκέφθηκε τη Λέσβο και πραγματοποίησε αυτοψία στα δάση των Παρακοίλων, του Κλαπάδου και της Αχλαδερής, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, εντομολογίας του εργαστηρίου βιολογικής καταπολέμησης της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Παναγιώτη Μυλωνά
Αναλυτικότερα, από τον έλεγχο των δειγμάτων που συλλέχθηκαν τόσο από τα τμήματα φλοιού και ξύλου όσο και από τα άτομα εντόμων, διαπιστώθηκε προσβολή στα πεύκα από ξυλοφάγα έντομα της οικογένειας Curculionidae, υποκοοικογένεια Scolytinae. Συγκεκριμένα βρέθηκαν άτομα από είδη Tomicus destruens, lps sp., Pissodes sp. και Pityopthorus sp. Τα συγκεκριμένα είδη είναι ιθαγενή στην Ελλάδα και προσβάλλουν τον φλοιό των πεύκων (φλοιοφάγα είδη).
Σύμφωνα με την έκθεση, για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος και την ελάχιστη παρέμβαση στο οικοσύστημα του πευκοδάσους συνιστάται η άμεση απομάκρυνση των ξηρών και προσβεβλημένων δέντρων ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των ξυλοφάγων εντόμων και να επιβραδυνθεί η εξέλιξή του. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στα δέντρα να ανταπεξέλθουν από προσβολές ξυλοφάγων εντόμων. Επιπλέον συνιστάται στις περιοχές που παρατηρούνται ξηράνσεις και θα απομακρυνθούν τα ξηρά δέντρα, να τοποθετηθούν παγίδες για την παγίδευση ενηλίκων ατόμων καθώς τα άτομα αυτών των ειδών εμφανίζουν συμπεριφορά συνάθροισης. Οι παγίδες που χρησιμοποιούνται είναι τύπου χοάνης με προσελκυστικό καϊρομόνες πτητικές ενώσεις.
Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, αφού ευχαρίστησε θερμά τόσο τον κ. Μυλωνά όσο και το Μπενάκειο Ινστιτούτο, δήλωσε πως πλέον, έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης, Ο Δήμος σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία, προβούν άμεσα στις απαραίτητες παρεμβάσεις για να προστατευτούν τα πευκοδάση της Λέσβου.