× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Bιβλία με ερωτήσεις απαντήσεις και παραμύθια

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 20/5/2023

Bιβλία με ερωτήσεις απαντήσεις και παραμύθια

ΜΙΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο, για παιδιά με απορίες, για παιδιά που θέλουν να ρωτούν και να μαθαίνουν, ακόμα και πριν την καληνύχτα, αντί για παραμύθια, ή πριν και μετά τα παραμύθια! Κείμενα Ίζαμπελ Τόμας, εικονογράφηση Άαρον Κάσλεϊ, σε μετάφραση Ειρήνης Παϊδούση, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Διαβάζεται ευχάριστα από παιδιά μικρά και μεγαλύτερα, από 7 ετών σύμφωνα με το οπισθόφυλλο! Ένα βιβλίο που σας προτείνω ανεπιφύλακτα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Ένα βιβλίο γεμάτο από όλες εκείνες τις φανταστικές ερωτήσεις με τις οποίες τα παιδιά βομβαρδίζουν, πονοκεφαλιάζουν και σαστίζουν κάθε μέρα τους μεγάλους.
Βυθίσου σε μια απίθανη συλλογή από περίεργους γρίφους:
- Μπορώ να κοιμηθώ με τα μάτια ανοιχτά;
- Γιατί δεν μπορώ να γαργαλήσω τον εαυτό μου;
- Οι γάτες είναι υγρές ή στερεές;
- Ποια είναι η χειρότερη μυρωδιά του κόσμου;
Οι χιουμοριστικές αλλά και κατατοπιστικές απαντήσεις της Ίζαμπελ Τόμας συνοδεύονται από τη ζωηρή και ελκυστική εικονογράφηση του Άαρον Κάσλεϊ, συνθέτοντας ένα απρόσμενα απολαυστικό βιβλίο γεμάτο παράξενες και υπέροχες πληροφορίες που θα θέλεις να διαβάζεις ξανά και ξανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΓΛΥΚΑ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑΤΑ, από την σειρά, οι πρώτες μου μελωδίες, για τα μικρούλια από 2 ετών! Με 6 τρυφερές μελωδίες, τις οποίες μπορεί να ακούσει πατώντας τα αντίστοιχα εικονίδια του βιβλίου, οι οποίες αντιστοιχούν μία σε κάθε σελίδα από χαρτόνι, με τα όμορφα στιχάκια σε ελεύθερη απόδοση της Πετρούλιας Γαβριηλίδου, και τις τρυφερές ζωγραφιές της Τζούλια Σιλ, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Από την ίδια σειρά κυκλοφορούν τα αντίστοιχα μικρά βιβλία με θέμα Κλασική Μουσική και Γιορτινά Τραγούδια! Κινητοποιούν τις αισθήσεις των μικρών παιδιών! Αναζητήστε τα!
Περιγραφή: Ακούστε αγκαλιά με το μικρό σας τις όμορφες μελωδίες που πλημμυρίζουν τις τρυφερές εικόνες του βιβλίου και διαβάστε τα ρυθμικά στιχάκια για μια γλυκιά καληνύχτα.

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ (ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!) ΟΡΙΑ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ, σε κείμενα και εικονογράφηση της RACHEL BRIAN, (Ρέιτσελ Μπράιαν), σε μετάφραση της Μαριαλένας Κατσούρα, από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ. Είναι χρήσιμα τούτα τα βιβλία, ξεφυλλίστε τα μαζί με τα παιδιά σας, συζητήστε την θεματολογία του, τα σκίτσα του! Ή απλά αφήστε το στο γραφείο του παιδιού! Βοηθήστε το να κατανοήσει ότι είναι αρχηγός του σώματος του! Ότι αν κάποιος περάσει τα όρια του, και νιώσει το παιδί φοβισμένο, πληγωμένο, μπερδεμένο, να ζητά βοήθεια, ότι δεν είναι μόνο! Να θυμάται ότι, δεν φταίει το παιδί! Δικαιούται να είναι ασφαλές, δικαιούται βοήθεια και στήριξη! Να επικοινωνήσει με ανθρώπους που του την προσφέρουν! (Για παιδιά από 5 έως 12 ετών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Μπορείς να έχεις διαφορετικούς κανόνες για διαφορετικούς ανθρώπους, και μερικές φορές οι κανόνες σου μπορεί να αλλάζουν. Όπως όταν χαιρετάς με χειραψία τον θείο σου και αγκαλιάζεις ή φιλάς τον σκύλο σου, αλλά όχι το αντίστροφο! Με την αστεία αλλά και διδακτική εικονογράφηση της Ρέιτσελ Μπράιαν, δημιουργού και του viral βίντεο "Συναίνεση για τσάι", το βιβλίο είναι μια έξυπνη, παιχνιδιάρικη εισαγωγή στην έννοια των ορίων και της συναίνεσης.
Θα σε ενδυναμώσεις ώστε να θέτεις τα όριά σου με αυτοπεποίθηση και θα σου δείξει πώς μπορείς να είσαι κυρίαρχος του εαυτού σου και του σώματός σου, αλλά και να καταλαβαίνεις και να σέβεσαι τα όρια των άλλων.

Ιστορίες της ερευνήτριας Νίνας Σίγμα, δεκατρία περιπλανώμενα διηγήματα, της Μαρίας Σεβαστιάδου, από της εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Μια βαλίτσα με παραμύθια για μεγάλους, ή αν θέλετε για μεγάλα παιδιά! Αλήθεια στα διηγήματα, στα παραμύθια και στους μύθους μπορεί κανείς με σιγουριά να ξεχωρίσει τις αλήθειες από το φανταστικό και τα ψέματα!

Περιγραφή (από το οπισθόφυλλο): Οι Ιστορίες της ερευνήτριας Νίνας Σίγμα συγκεντρώθηκαν με περίσσια φροντίδα και θρησκευτική ευλάβεια. Η συγγραφέας, απερίσπαστα αφοσιωμένη στη συλλογή του υλικού, διεξήγαγε επισταμένη έρευνα για να το σταχυολογήσει από ταξίδια σε κόσμους υπαρκτούς όσο και μυστηριακούς, σε τόπους οικείους όσο και δυσπρόσιτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα διηγήματα βασίστηκαν σε στιβαρά τεκμήρια που απανθίστηκαν έπειτα από κοπιώδεις διαδικασίες αναζήτησης: φθαρμένες περγαμηνές από τις αγορές της εύφορης Ανατολής, ζουμερές πληροφορίες από πρόθυμους νομάδες της Μαύρης Ηπείρου, τυχαία συναπαντήματα σε χαώδεις μεγαλουπόλεις της γης Κάτω Υποκάτω, τσιγκούνικα λόγια επ’ αμοιβή από μαυραγορίτες σε αγνώριμα στενοσόκακα φωλιασμένα σε παραγκουπόλεις στον αφαλό του ισημερινού, καταχωνιασμένους παπύρους σε δύσβατες σπηλιές της πρόσφορης Γηραιάς Ηπείρου...
Ασφαλώς, κανένας δεν γνωρίζει πού σταματάει η αλήθεια και από πού αρχίζει ο μύθος...

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΦΩΣ Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση, από της σειρά: Κι αν σου μιλώ με παραμύθια… Της Λίλης Λαμπρέλλη. Από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ. Αγαπώ την γραφή της! Αγαπώ τα παραμύθια! Ειδικά τα ανθρωποκεντρικά! Τα ταξιδιάρικα παραμύθια με κοινό άξονα την δύναμη της αγάπης και της ανθρωπιάς, προερχόμενα από την μία άκρη ως στην άλλη του πλανήτη! Τέτοια είναι τα παραμύθια για μεγάλους που θα διαβάσετε σε αυτό εδώ το βιβλίο! Θα δώσει αέρα και ανάσα στην ψυχή και στο μυαλό σας! Αν αγαπάτε τα παραμύθια που μας ξυπνάνε και όχι αυτά που μας αποκοιμίζουν! Καλοδιάβαστο!

Περιγραφή (από το οπισθόφυλλο): Εφτά παραμύθια για την ερωτική σχέση (για μεγάλους και μεγάλα παιδιά), ιδωμένα από τη μεριά της γυναίκας. Στον παγωμένο Βορρά, στην Κίνα, στην υποσαχάρια Αφρική, στην Αϊτή, στις όχθες του Γάγγη, στον ελληνόφωνο Καύκασο, οι παραμυθάδες του κόσμου αφηγούνται αυτές τις ιστορίες που μιλάνε για τη δύναμη του έρωτα. Όλες πηγάζουν από την προφορική παράδοση.

Για όσους αγάπησαν κι όσους θ’ αγαπήσουν, αναζητώντας το φως.

*Η Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης