× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκλογικό θρίλερ σε μια Τουρκία που έχει αλλάξει

«Μάχη» μάλλον στον β’ γύρο για Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου. Συμμετοχή ρεκόρ σε κλίμα πόλωσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2023

Εκλογικό θρίλερ σε μια Τουρκία που έχει αλλάξει

Στον β’ γύρο και στις 28 Μαΐου θα αναδειχθεί, όπως όλα δείχνουν, ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, με καταμετρημένο το 98,55% των ψήφων, ο νυν πρόεδρος της γειτονικής χώρας αναδεικνύεται πρώτος με ποσοστό 49,34%, έναντι 45% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υποψήφιος που ήρθε τρίτος, ο Σινάν Ογάν, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που έλαβε το 5% των ψήφων, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ποιον από τους δύο υποψηφίους θα στηρίξει.

Στις κάλπες προσήλθαν 54 εκατ. πολίτες στην Τουρκία, αριθμός που συνιστά ρεκόρ για τη γειτονική χώρα, ώστε να αναδείξουν τον πρόεδρο μέσα σε κλίμα πόλωσης. Η συμμετοχή στη διαδικασία εκτιμάται πως έσπασε ρεκόρ, έφθασε κοντά στο 90%, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την εφορευτική επιτροπή ακόμη.
Το βράδυ της Κυριακής οι δυο βασικοί υποψήφιοι αποδύθηκαν σε μάχη αριθμών, απαιτώντας οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεών τους να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα «μέχρι τέλους».

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, με κύριους άξονες την εξέλιξη της οικονομίας, καθώς και την εξωτερική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερντογάν: «Θα υπηρετήσω τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια»

Σίγουρος για τη νίκη στον β’ γύρο εμφανίστηκε ο 69χρονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα υπηρετήσω τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια», δήλωσε ενώπιον των υποστηρικτών του. «Είμαστε καθαρά μπροστά. Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», σημείωσε, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο, εάν αυτό απαιτείται.

Κιλιτσντάρογλου: «Δεν θα δεχθούμε ποτέ τετελεσμένα»

«θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», ανέφερε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Η μυθοπλασία, που ξεκίνησε με 60%, έχει πλέον πέσει κάτω από το 50%. Οι παρατηρητές ψηφοδελτίων και τα στελέχη των εκλογικών επιτροπών δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους», είχε αναφέρει νωρίτερα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκα οι βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2023

Οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτησεων μπορούν να πάρουν και να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου

Παρά την ανησυχία που προκαλούν οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Στηρίζει την ανταλλαγή αιχμαλώτων το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Προσευχόμαστε για ειρήνευση σημειώνει στο μήνυμα του μετά την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη νομοθετεί για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε για πρώτη φορά νόμο της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο
ΕΛΛΑΔΑ

Mεγάλη καθυστέρηση καταγγέλλει η οικογένεια της Κυριακής στις έρευνες για την ΕΛ.ΑΣ

Ο πατέρας του θύματος καταγγέλλει ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο, αφού ο δράστης έφερε μαχαίρι
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Η μειωμένη διεθνής παραγωγή οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα

Στο 35,1% έφθασε η πτώση της εγχώριας παραγωγή
ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Παλαιστίνη

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, είπε στο Ρόιτερς ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφας συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το Εξοικονομώ 2024

Με σημαντικές αλλαγές αναμένεται η νέα προκήρυξη του προγράμματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα δρομολόγια του Aqua Blue την εβδομάδα του Πάσχα

Στην άγονη γραμμή Λαύριο – Λήμνος – Καβάλα
ΚΟΣΜΟΣ

Στο 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

«Τρέχουν» οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να βάλει φρένο