× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Από τις εκλογές «βίας και νοθείας» στη Λέσβο… στην απλή αναλογική

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Μπουρνού για τα παράδοξα των εκλογών από το 1950 έως τη μεταπολίτευση, τα εκλογικά συστήματα και τη σημασία της ψήφου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 9/5/2023

Από τις εκλογές «βίας και νοθείας» στη Λέσβο… στην απλή αναλογική

Ανέκαθεν οι εκλογές φέρνουν θύμησες από βιώματα σε παραβάν, εντάσεις, συγκρούσεις και ατέρμονους πολιτικούς διαλόγους. Εν όψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαϊου, καλέσαμε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99», τον Δημήτρη Μπουρνού για να συζητήσουμε μια εποχή λίγο σκοτεινή εκλογικά για τους νεότερους και τις νεότερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον λίγο χρόνο που είχαμε ο κ. Μπουρνούς μας παρέθεσε αποτελέσματα από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις που εκτείνονται από το 1950 έως και τη Μεταπολίτευση στη Λέσβου, καταγράφοντας παράλληλα την αγωνία της Αριστεράς να εκπροσωπηθεί στην ελληνική βουλή, ούσα… στην παρανομία.

Στοιχεία  για τη συνέντευξη αντλήθηκαν από τις σημαντικές ερευνητικές εργασίες του συγγραφέα Γιώργου Παπαπαναγιώτου, που δημοσιεύθηκαν διαδοχικά σε τεύχη ΑΙΟΛΟΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Εταιρείας Αιολικών Μελετών. Συγκινητική ήταν η στιγμή στο τέλος της συνέντευξης όπου ο Δημήτρης Μπουρνούς εξηγεί τη σημασία της συμμετοχής όλων στις εκλογές, αλλά και με πόσες θυσίες και αίμα προγόνων εξασφαλίστηκε αυτή η συμμετοχή.

Περνώντας από τα χίλια κύματα του εμφυλίου, ένα νησί σαν τη Λέσβο που παραδοσιακά θεωρείται «κόκκινο», την ίδια ώρα που προσπαθεί να μεγαλώσει παιδιά μορφωμένα για να ξεφύγουν από την πείνα και τη φτώχεια των γονιών τους, εν πολλοίς και εξορίστων με «διοικητική εκτόπιση», δηλαδή χωρίς καμία απολύτως κατηγορία τα παράδοξα είναι πολλά. Με τη λήξη του εμφυλίου οι πρώτες εκλογές γίνονται το 1950, ακολουθούν το 1951, το 1952, όπου αναλυτικά ο κ. Μπουρνούς μας εξηγεί το πολιτικό κλίμα της εποχής, φτάνοντας στις κάλπες του 1956 και το αμίμητο… «τριφασικό σύστημα» στις εκλογές εκείνες. Εκεί φαίνεται ότι οι εκλογομάγειρες της εποχής εφευρίσκουν και νέους… μαθηματικούς τύπους για να νομιμοποιήσουν το καλπονοθευτικό σύστημα. Η παρέμβαση των Αγγλων, μετέπειτα των Αμερικανών, του Στρατού και του Παλατιού είναι φανερές, ενώ την περίοδο εκείνη έχουν ήδη αναπτυχθεί μέθοδοι παρακολούθησης των πολιτικών τους αντιπάλων και ο φόβος και ο τρόμος καλλιεργείται συστηματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιοσημείωτα στελέχη της Αριστεράς και του Κέντρου αναδεικνύονται ως βουλευτές παρά τη βία και τη νοθεία που δεν χαρακτηρίζει μόνο τις εκλογές του 1961 επί Καραμανλή, αλλά και εκείνες που προηγήθηκαν του 1958, με εκτεταμένες διώξεις, στιγματισμό των οικογενειών των εξορίστων και φυσικά αλλοίωση των ψήφων. Φτάσαμε στον Νοέμβριο του 1963 σε νέες εκλογές, για να ακολουθήσουν λίγους μήνες μετά τον Φεβρουάριο του 1964 νέες και στη συνέχεια η Ελλάδα να μπει στον γύψο.

Η μεταπολίτευση έρχεται με νέο αέρα και «νέο» Καραμανλή, αλλά και την περιβόητη απλή κατανομή. Στις εκλογές της 21ης Μαϊου ψηφίζουμε με απλή αναλογική, το οποίο σημαίνει ότι κάθε ψήφος έχει ισότιμη εκπροσώπηση και δεν ενισχύεται κάποιο κόμμα.

Αξίζει να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι