× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οικοδομικές άδειες στη Λέσβο, μόνο για επισκευή και πολυτελείς βίλες στο Πλωμάρι

Η νέα πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών Στέλλα Σταυρινού αναφέρεται στην οικοδομική δραστηριότητα του νησιού, το Κτηματολόγιο που προχωρά με αργούς ρυθμούς και τα γενικότερα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 5/5/2023

Οικοδομικές άδειες στη Λέσβο, μόνο για επισκευή και πολυτελείς βίλες στο Πλωμάρι

Στα προβλήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Πολιτικών Μηχανικών στη Λέσβο, αναφέρθηκε η πρόσφατα εκλεγείσα πρόεδρος του Συλλόγου Στέλλα Σταυρινού, μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Σταυρινού επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες συνάδελφοί της από όλη την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πολύ χαμηλής οικοδομικής δραστηριότητας, έφυγαν από την Ελλάδα αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε πλέον ο Πολιτικός Μηχανικός για να επιβιώσει στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον θα πρέπει να είναι όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, να είναι δηλαδή πολυτάλαντος και να μπορεί να διεκπεραιώνει πολλές διαφορετικές δραστηριότητες.

«Από τη μία πλευρά έχουμε σημαντική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νησί μας σε σύγκριση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση, από την άλλη έχει γίνει απαραίτητη η τεχνική μας συμβολή και η υπογραφή μας σε άλλες ενέργειες και προγράμματα όπως το Κτηματολόγιο, το Εξοικονομώ κ.λπ. Γενικά ο ρόλος μας είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός προς τον πολίτη αναφορικά με τα κτίρια και την οικοδομή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας είναι δραματική τα τελευταία χρόνια και ειδικά από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 όταν ξεκίνησα να εργάζομαι εκδόθηκαν 1.400 άδειες σε μία χρονιά και πέρυσι  το 2022 εκδόθηκαν μόλις 200 άδειες.

Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη δραστηριότητα παρατηρείται στην περιοχή του Πλωμαρίου όπου έχουμε την ανέγερση πολυτελών κατοικιών, ωστόσο γενικότερα οι περισσότερες άδειες που εκδίδονται αφορούν επισκευή κτιρίων.

Αναφερόμενη στο θέμα του Κτηματολογίου η κ. Στέλλα Σταυρινού επισήμανε ότι η δεύτερη φάση της Κτηματογράφησης που αφορά το μεγαλύτερο μέρος της Λέσβου, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, Γέρας (εκτός Σκοπέλου), και της Κοινότητας Κάτω Τρίτους, ολοκληρώνεται έως το τέλος Ιουλίου, ωστόσο σημείωσε πως μόλις το 56% των ιδιοκτησιών έχουν κτηματογραφηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δυστυχώς οι συμπολίτες μας δεν έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα της κτηματογράφησης με αποτέλεσμα το ποσοστό κάλυψης να είναι πολύ χαμηλό στη Λέσβο, μόλις 55-56%. Αντίστοιχα στη Χίο είναι 81%. Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσει κανείς είναι ότι το Κτηματολόγιο δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία αλλά ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσει κανείς το ακίνητό του και την περιουσία του γενικότερα».

Η κ. Σταυρινού δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Α’ φάση του Κτηματολογίου της Λέσβου, η οποία αφορούσε τη Δ.Ε Μυτιλήνης, τη Γέρα (πλην Σκοπέλου) και το Κάτω Τρίτος και ως γνωστόν απέτυχε αφήνοντας πίσω της σοβαρά προβλήματα, δυσλειτουργίες και πολλά λάθη.

Όπως είπε πλέον ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να δικαιωθούν και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους στις περιπτώσεις που δεν έγινε η διόρθωση λαθών είναι η δικαστική οδός η οποία ωστόσο έχει υψηλό κόστος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη προερχόμενο από Ψαρά
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια