× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έτσι έχτισαν το κομματικό τους παραμάγαζο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Λέσβο

Νέα στοιχεία για τα «έργα και τις ημέρες» της περιβόητης «επιτροπής Βαρελτζή». Ηχηρή σιωπή από τη Διοίκηση, το Υπουργείο αλλά και το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου που χρεώνεται τα καμώματα του κομματικού του συνεργάτη

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 4/5/2023

Έτσι έχτισαν το κομματικό τους παραμάγαζο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Λέσβο

Τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του «Ν» για τα «έργα και τις ημέρες» της Επιτροπής Αξιολόγησης Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γνωστής πλέον αλλά και περιβόητης «επιτροπής Βαρελτζή» στην πρόσφατη επιλογή Διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων στη Λέσβο και στη Λήμνο έχουν προκαλέσει αίσθηση και πολλές συζητήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουν αναδημοσιευθεί από δεκάδες ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, έχουν γίνει θέμα σε πολιτικές συζητήσεις, απασχόλησαν τη Βουλή και προπάντων έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης ύστερα από προσφυγές που κατατέθηκαν ήδη. Και από άλλες ανάλογες που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα, από πολλούς υποψηφίους που υποστηρίζουν πως όχι απλά αδικήθηκαν αλλά κυρίως προσβλήθηκαν βάναυσα από μια διαδικασία που ούτε σε χώρα με διοίκηση τύπου τριτοκοσμικού κράτους δεν συναντιέται.

Και φυσικά καμία σχέση δεν έχει με την Ελλάδα της διαφημιζόμενης αριστείας, της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη απορία είναι το γεγονός της «ηχηρής» απόλυτης σιωπής και του κουκουλώματος της υπόθεσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διοίκησης τόσο στη Λέσβο, όσο και κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «επιτροπή Βαρελτζή», λαλίστατη την προηγούμενη περίοδο, όταν διατυμπάνιζε την παντοδυναμία της, τώρα έχει χαθεί από προσώπου γης. Καμία απάντηση σε όσα της καταλογίζονται. Αντιθέτως πληροφορούμαστε ότι με γραφειοκρατικά τερτίπια προσπαθεί να μπλοκάρει το νομικό έργο των δικηγόρων, αρνούμενη να χορηγήσει αντίγραφα πρακτικών και άλλων εγγράφων που επιμόνως ζητούν εδώ και καιρό οι υποψήφιοι.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης επισήμως δεν έχουν τοποθετεί σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και σε όσα τους έχουν καταγγελθεί. Τονίζουν απλά ότι όσα έχουν συμβεί είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της Επιτροπής επιλογής.

Με την ευκαιρία αυτή να ξαναρωτήσουμε πώς είναι δυνατόν να τοποθετούνται μέλη μιας τόσο σοβαρής και υπεύθυνης επιτροπής άτομα που δεν διαθέτουν κανένα τυπικό προσόν πέρα από το βασικό τους πτυχίο, αποκτημένο πριν δυο-τρεις δεκαετίες, άτομα που έχουν να μπουν σε τάξη πάνω από 10 χρόνια και άτομα που δεν έχουν ασκήσει διοίκηση ούτε μια μέρα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σιγή ασυρμάτου» και από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου, το όνομα του οποίου βάζει μπροστά η ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών και ο γνωστός «αρχηγός» της, συνδικαλιστής Απόστολος Βαρελτζής. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε καθώς και πολλές άλλες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο επιβεβαιώνουν αυτό που ο «κόσμος το έχει τούμπανο».

Προφανώς όλοι οι παραπάνω ελπίζουν ότι θα περάσει ο καιρός και τα όσα πρωτοφανή, σκοταδιστικά, προσβλητικά για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας έγιναν, θα ξεχαστούν. Και θα μείνει το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ με τις διευθυντικές θέσεις στα χέρια, να πλαισιώνει διάφορες κομβικές επιτροπές και να ελέγχει τους αρμούς της διοίκησης. Το βαθύ κράτος σε όλο του το μεγαλείο.

Τέτοια συμβάντα, όμως, όπως μας έλεγε και συνταξιούχος εκπαιδευτικός, παλιός συνδικαλιστής, δεν ξεχνιούνται και στιγματίζουν, αμαυρώνουν την ιστορία του κλάδου ανεξίτηλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και άλλα...

Επειδή, όπως είχαμε δεσμευτεί το ρεπορτάζ συνεχίζεται και οι καταγγελίες συνεχώς αυξάνονται, δίνουμε σήμερα μερικά ακόμη από τα απίστευτα, απίθανα, εμφανώς μεθοδευμένα και παράνομα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κωμικής διαδικασίας επιλογής διευθυντών:

- Τακτικό μέλος της επιτροπής από τη Λήμνο απουσίαζε σε όλη τη διάρκεια της τρίμηνης διαδικασίας και εμφανίστηκε δύο – τρεις μέρες μόνο, όταν περνούσαν συνέντευξη οι υποψήφιοι της Λήμνου.
- Τακτικό μέλος της επιτροπής έχει συγγενική σχέση με υποψήφιο.
Το γεγονός ότι άλλος υποψήφιος που διεκδικούσε το ίδιο σχολείο με τον συγγενή «σφαγιάστηκε», μόνο σύμπτωση δεν το λες;
- Σε υποψήφιο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τέθηκε επιμόνως και πιεστικά η παρακάτω ερώτηση: «για πιο σχολείο ενδιαφέρεστε;»
- Σε υποψήφιο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τέθηκε η ερώτηση γιατί παραιτήθηκε από προηγούμενη θέση, χαρακτηρίστηκε δε το σχολείο του διαλυμένο. Σημειωτέον ότι ο εκπαιδευτικός αυτός έχει φύγει από το συγκεκριμένο σχολείο εδώ και έναν χρόνο.
- Υποψήφιος διευθυντής εκδήλωσε ενδιαφέρον να πάει σε σχολείο κοντά στον τόπο κατοικίας του στη βόρεια Λέσβο. Επειδή εκεί όμως έχει βγάλει ρίζες εκπαιδευτικός της πολύ στενής παρέας του Βαρελτζή, κυριολεκτικά ο ενδιαφερόμενος «πετσοκόφτηκε». Ας σημειωθεί ότι είχε κρατήσει για πολλά χρόνια με επιτυχία, ένα δύσκολο σχολείο στη Δυτική Λέσβο.
- Υποψήφιος διευθυντής με πολύ μεγάλη διοικητική εμπειρία και ένα χρόνο πριν τη συνταξιοδότησή του πήρε βαθμό μικρότερο από άλλον υποψήφιο της ομάδας Βαρελτζή, με μηδέν διοικητική εμπειρία μόνο και μόνο για να χάσει τη θέση.
Και ένα τελευταίο ερώτημα, τελευταίο αλλά πολύ κρίσιμο: πόσο νόμιμο, πόσο ηθικό και πόσο δεοντολογικό είναι μέλος της επιτροπής που βρίσκεται σε ΕΔΕ, στην οποία εμπλέκονται ως μάρτυρες πολλοί υποψήφιοι διευθυντές, να τους κρίνει και να τους βαθμολογεί όχι μόνο αυτούς αλλά και τους συνυποψήφιους τους;
Θα επανέλθουμε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Τετάρτης ως τις 5 το πρωί της Πέμπτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ στη Λέσβο την Πρωτομαγιά

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου καλεί σε συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

212 συμμετοχές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής

Δείτε εδώ τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών
ΥΓΕΙΑ

Καταγγέλλουν τον Γεωργιάδη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Αντί συνάντηση με τον υπουργό βρήκαμε μπροστά μας την Αστυνομία αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εγκατάλειψη θύματος σε τροχαίο

Η Αστυνομία της Μυτιλήνης αναζητά το δράστη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κροτίδες στην Γέρα

Κατασχέθηκαν 144 φωτοβολίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γλυκό πορτοκάλι και λικέρ από τους μαθητές της Λουτρόπολης Θερμής

Και φέτος τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους έφτιαξαν γλυκό κουταλιού και λικέρ από τα πορτοκάλια της αυλής του δημοτικού σχολείου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου