× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ‑ ΠΑΣΟΚ «μακράς πνοής» προκρίνει ο Τσίπρας

Στις μετεκλογικές συνεργασίες, που βρίσκονται στο επίκεντρο της εκλογικής αντιπαράθεσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή

Δημοσίευση 27/4/2023

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ‑ ΠΑΣΟΚ «μακράς πνοής» προκρίνει ο Τσίπρας

Λόγω των αρνητικών απαντήσεων από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε «με πολιτικό ρεαλισμό» για την επιδίωξη συμφωνίας «να φτιάξουμε μια κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, μακράς πνοής», αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ερώτηση γιατί δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο σενάριο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, απάντησε πως το κόμμα του ζητά «ισχυρή λαϊκή εκλογή. Δεν θα βγαίνουν τα κουκιά αν είμαστε δεύτεροι». «Στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 33%. Η ΝΔ 39% και το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ήταν 40%» είπε.

Επανέλαβε το κάλεσμα για ψήφο ανοχής επικαλούμενος το γεγονός ότι «το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους 151. Αν δεν υπάρχει αυτός ο αριθμός, θα πρέπει και τα μικρότερα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους» ισχυρίστηκε προβάλλοντας ως επιχείρημα την άποψη ότι «η πολιτική έχει και ευθύνη, εκτός αν το ΚΚΕ και ο Βαρουφάκης βγουν και πουν πως, "δεν μας ενδιαφέρει αν ο κ.Μητσοτάκης κυβερνά άλλα τέσσερα χρόνια και να διαλύει τη μεσαία τάξη"».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Βαρουφάκη ότι «έχει αποφασίσει να είναι ο παρτενέρ του κ. Μητσοτάκη» και υποστήριξε ότι ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ήταν αυτός που έβγαλε το ξαναζεσταμένο φαγητό των γεγονότων του 20125, και του φόβου που έχει λήξει εδώ και επτά χρόνια.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό καταλογίζοντάς του, μεταξύ άλλων, ότι «προσπάθησε να ντυθεί ΣΥΡΙΖΑ». «Μια φορά υποκλοπέας, για πάντα υποκλοπέας», σχολίασε και αναφερόμενος στην υπόσχεση της Ν.Δ. για μισθό 1500 ευρώ είπε ότι, αυτή δόθηκε ενώ «ο ΟΟΑΣΑ που είπε ότι, η Ελλάδα είναι η  4η χώρα στο μέσο εισόδημα».

Επίσης, σημείωσε την αντιμεταναστευτική και αναποτελεσματική πολιτική του πρωθυπουργού αλά Τραμπ σημειώνοντας ότι ο φράχτης στον Έβρο δεν θα λύσει το προσφυγικό. Τόνισε ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την κατασκευή του αλλά και την ανάγκη να υπάρχουν κι άλλες δίοδοι. «Να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκή πολιτική αλλαγής, να μην σηκώνουν όλο το  βάρος οι χώρες υποδοχής. Να ενταχθούν οι μετανάστες, να λυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στον πρωτογενή τομέα» είπε.

Και αναφέρθηκε σε διάφορα σημεία του προγράμματος της Κουμουνδούρου για «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών». Όσον αφορά την αύξηση μισθών εξήγησε πως πρόκειται για «ξεπάγωμα τριετιών, θέσπιση αυτόματης αναπροσαρμογής ανάλογα με την ανάπτυξη. Αύξηση 10% στους μισθούς στο Δημόσιο. Επαναφορά της 13ης σύνταξης . Αποκατάσταση της  προσωπική διαφορά και αυξήσεις στις συντάξεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανέφερε πως δεν θα καταργηθεί ο  ΕΝΦΙΑ, αλλά οι έμμεσοι φόροι. «Θα μειώσουμε τον ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής στο 6% και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο χαμηλότερο που μας επιτρέπει η ΕΕ» και σε ερώτημα για το πού θα βρεθούν τα χρήματα είπε πως, «θα βρούμε τα λεφτά από την αισχροκέρδεια, δεν θα ζει ο κόσμος με κουπόνια, θα ζει ο κόσμος με χαμηλότερες τιμές στο σούπερ μάρκετ, στο ρεύμα και στο βενζινάδικο».

Για ντιμπέιτ, δημοσκοπήσεις και Κασιδιάρη

Σχετικά με το ντιμπέιτ εξέφρασε τη γνώμη ότι κατά τον ίδιο είναι σήμερα λογικό οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που διεκδικούν την πρωτιά και συγκρίνονται, να κάτσουν σε μία τηλεοπτική συζήτηση.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και πάλι τον πρωθυπουργό ότι φοβάται τη σύγκριση και τον διάλογο στη βάση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, ενώ υπενθύμισε πως ο ίδιος το 2015 είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, παραπέμποντας στις τελευταίες εκλογές της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν είχε βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τη Λεπέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, ισχυρίστηκε πως η συζήτηση και με τους έξι αρχηγούς, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει αλλά τις περισσότερες φορές εξελίσσεται σε "σούπα".

Η συνέντευξη ξεκίνησε με ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορεί το κόμμα του να ανακτήσει την διαφορά από το πρώτο κόμμα δεδομένο ότι στην εξουσία βρίσκεται η Ν.Δ., η οποία αναμένεται να υποστεί φθορά, όπως συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβέρνησε με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό του 3,5% και να χάσει τις εκλογές του 2019.

Ζήτησε εκ νέου διαφάνεια με τη δημοσιοποίηση των πρωτογενών αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, επειδή μόνο στη χώρα μας οι προβλέψεις τους έπεσαν «έξω» στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το κόμμα Κασιδιάρη ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως το να συζητάμε σήμερα για τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη είναι ήττα. Και κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση ότι τον άφηνε δύο χρόνια να κάνει πολιτική εκστρατεία μέσα από τις φυλακές και θυμήθηκε να αναλάβει δράση δυο μήνες πριν τις κάλπες με γνώμονα το εκλογικό συμφέρον και όχι οποιασδήποτε αξία.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν τα περί φόβου απώλειας ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ από το ακροδεξιό κόμμα. 

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά