× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Θα διευρύνουμε το μεταφορικό ισοδύναμο»

«Έρχεται η μέρα της αλλαγής» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κω ξεκινώντας με το έργο του Νεκτάριου Σαντορινιού- Όλη η ομιλία του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/4/2023

«Θα διευρύνουμε το μεταφορικό ισοδύναμο»

«Ό,τι και να κάνει δε μπορεί να ξεγελάσει, αλλά ούτε να φοβίσει τους ανθρώπους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη. Μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κω την Δευτέρα (24/4) υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης αφήνει πίσω του μια κοινωνία που είδε το εισόδημα της να συρρικνώνεται» και πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έβγαλε βέβαια ωραίο προεκλογικό σποτ σήμερα. Ντύθηκε ΣΥΡΙΖΑ και μας είπε ότι θέλει καλύτερους μισθούς, αποτελεσματικό κράτος και καλύτερο ΕΣΥ. Αλήθεια και 4 χρόνια ποιος κυβερνούσε ο σωσίας του;».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον Νεκτάριο Σαντορινιό. Όπως είπε:

«Σήμερα είμαστε όλοι εδώ παρόντες και παρούσες στο προσκλητήριο της μεγάλης αλλαγής. Αλλά μας λείπει ένα κομμάτι της καρδιάς μας. Ένας άνθρωπος, ένας σπουδαίος σύντροφος που αγάπησε τον τόπο του, υπηρέτησε με σθένος και αφοσίωση τις αρχές και τις ιδέες του για μια ολόκληρη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αγώνας που δίνουμε, οι αγώνες που θα δώσουμε για τα Δωδεκάνησα και για τη χώρα ολόκληρη θα είναι και δικοί του αγώνες.

Ο Νεκτάριος, που χάσαμε τόσο άδικα, θα είναι πάντα εδώ, σε κάθε μας πράξη, σε κάθε μας σκέψη, σε κάθε μας προσπάθεια να κάνουμε αυτό τον τόπο καλύτερο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεταφορικό και το υγειονομικό ισοδύναμο

«Αρχίζοντας επιτρέψτε μου να πω ότι θα προστατέψουμε, θα ενισχύσουμε, θα διευρύνουμε, το δικό του και δικό σας όραμα για το μεταφορικό ισοδύναμο, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει έκθετο, με καθυστερήσεις στις πληρωμές και με άδηλο μέλλον.

Καθυστερήσεις στις πληρωμές των δικαιούχων που ξεκινούν από 8 μήνες και πολύ συχνά ξεπερνούν τον 1 χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πράξη οι καθυστερήσεις αυτές ναρκοθετούν την ομαλή λειτουργία του Μεταφορικού Ισοδύναμου, με ανομολόγητο πολιτικό σκοπό την απαξίωση ενός μέτρου που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή οι νησιώτες, επειδή ακριβώς απαντά σε πραγματικές ανάγκες τους και αντισταθμίζει με απτό τρόπο τις ανισότητες που βιώνουν.

Οι καθυστερήσεις αυτές δεν επιτρέπουν καν την ορθή αξιολόγηση αυτής της καινοτόμου, ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και την αποτίμηση των ποσών που απαιτούνται κατ’ έτος.

Σε κάθε περίπτωση, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το ποσό των 156 εκατομμυρίων κατ’ έτος που είχε προϋπολογίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου μόνο το έτος 2019, είναι σχεδόν το ίδιο με το συνολικό ποσό που - ισχυρίζεται ότι – θα έχει δαπανήσει η ΝΔ σε ολόκληρη της τετραετία της.

Εμείς λοιπόν το όραμα του Νεκτάριου θα το θέσουμε σε ορθή εφαρμογή. Θα το κάνουμε πράξη.


Και θα κάνουμε πράξη κι ένα άλλο δικό του όραμα και σχέδιο. Που δε πρόλαβε ο ίδιος να ολοκληρώσει. Μετά το μεταφορικό ισοδύναμο θα φέρουμε και το υγειονομικό ισοδύναμο.

Πρόκειται για μια στοχευμένη δέσμη παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της υγειονομικής ανισότητας μεταξύ νησιωτικής περιφέρειας και κέντρου.
Στη δέσμη αυτή συμπεριλαμβάνεται :
Πρώτον, η κατά προτεραιότητα ανάπτυξη ισχυρών δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας στα νησιά. Με αναβάθμιση του μισθολογίου του υγειονομικού προσωπικού, με μονιμοποίηση των υπηρετούντων υγειονομικών, με μόνιμες προσλήψεις, με εφαρμογή ειδικού πλαισίου κινήτρων (μισθολογικών, στεγαστικών, φορολογικών και διοικητικών) για τη στελέχωση και παραμονή των ανθρώπων του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές.
Δεύτερον, η αξιοποίηση ακόμη και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικού τομέα στις νησιωτικές περιοχές όταν ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη, με απευθείας αποζημίωση των πολιτών για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, έχοντας ως βασικό κριτήριο την ελάφρυνσή τους από πρόσθετες δαπάνες υγείας.
Τρίτον, η πλήρης εγγύηση από την Πολιτεία της πρόσβασης των νησιωτών στις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας εκτός τόπου κατοικίας τους, εφόσον οι αναγκαίες υπηρεσίες δεν παρέχονται ούτε από το ΕΣΥ, ούτε από τον ιδιωτικό τομέα σε μία νησιωτική περιοχή. Η πλήρης ανάληψη της ευθύνης περιλαμβάνει και την κάλυψη της σχετικής δαπάνης μετακίνησης και διαμονής.
Τέταρτον, η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των χρόνιων ασθενών (διαβητικών, καρδιοπαθών κ.α.) που ζουν στα νησιά.
Γιατί δικαιοσύνη παντού σημαίνει ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην υγεία για όλους τους πολίτες σε όλη την Επικράτεια. Σημαίνει προτεραιότητα στη νησιωτική Ελλάδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό