× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ηφαίστειο Ανεμώτιας: Όταν το μεράκι για καλό κρασί χτίζει γέφυρες ανάπτυξης!

Μια ομάδα νέων ανθρώπων το 2017 αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα στην παραγωγή κρασιού και να βάλει ξανά τη Λέσβο στον οινικό χάρτη.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/4/2023

Ηφαίστειο Ανεμώτιας: Όταν το μεράκι για καλό κρασί χτίζει γέφυρες ανάπτυξης!

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», ξεκίνησε τη λειτουργία της στο χωριό Ανεμώτια του Δήμου Δυτικής Λέσβου το φθινόπωρο του 2017, όταν μία ομάδα νέων ανθρώπων αυτο-οργανώθηκε αναλαμβάνοντας συλλογικά τη διαχείριση των αμπελοοινικών προϊόντων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Δυτική Λέσβο, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ηφαίστεια είναι αυτό της Ανεμώτιας, το ηφαιστειακό υλικό του οποίου δημιούργησε έναν πολύ εύφορο εδαφικό ορίζοντα στη βάση του κρατήρα. Το έδαφος αυτό ευνοεί την καλλιέργεια του αμπελιού και αποτελεί σήμερα τον κάμπο του χωριού. Σε αυτόν τον κάμπο διαχρονικά δραστηριοποιείται ερασιτεχνικά σημαντικός αριθμός αμπελοκαλλιεργητών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, η ομάδα της Κοιν.Σ.Επ. σκέφτηκε ότι η αναβίωση και η επαγγελματική ενασχόληση με την παραδοσιακή αμπελουργία, την οινοποίηση και τον βιοτουρισμό, στο πλαίσιο ενός Συνεταιρισμού, θα αποτελέσει μία εναλλακτική δραστηριότητα βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην προστασία και στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής, με πρωτίστως θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και με οικονομικό όφελος για την τοπική κοινότητα αλλά και για την ευρύτερη περιφέρεια της βορειοδυτικής Λέσβου.

Η Αμπελουργική Ομάδα, μέσα από την Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» παλεύει για το δικαίωμά της στη γη, την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση, «χτίζοντας» τις δικές της αυτόνομες δομές. Οι βασικές της δραστηριότητες εξειδικεύονται στην αειφόρο γεωργία, στην παραγωγή και μεταποίηση, στο δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, στον εναλλακτικό, θεματικό και ήπιο τουρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» δραστηριοποιείται:

- Στην καλλιέργεια γηγενών οινοποιίσιμων ποικιλιών σταφυλιών (Καλλονιάτικο, Φωκιανό, Κουντούρα, Μαύρο Μοσχάτο κλπ), σε κτήματα του Συνεταιρισμού, στον κάμπο της Ανεμώτιας.

- Στην οινοποίηση των σταφυλιών στις παραγωγικές μας εγκαταστάσεις, για την παραγωγή λευκών, ροζέ & κόκκινων κρασιών, στην απόσταξη στεμφύλων και σύκων για την παραγωγή προϊόντων απόσταξης διήμερου αποσταγματοποιείου, στην παραγωγή βιολογικού πετιμεζιού και αμπελόφυλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Στον “βιοτουρισμό”, με την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης και φιλοξενίας σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους, στις οινοποιητικές και αμπελοκαλλιεργητικές εγκαταστάσεις του.

-Στο εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο των παραγόμενων αμπελοοινικών προϊόντων του, μια εμπορική διαδικασία που αντί για το κέρδος των μεσαζόντων, στοχεύει στην αξιοπρεπή ανταμοιβή του κόπου των παραγωγών με την επιστροφή της παραγώμενης υπεραξίας στους ίδιους και στην τοπική κοινότητα.

-Στην παροχή ποιοτικών προϊόντων σε όσο το δυνατόν πιο προσιτή και δίκαιη τιμή στους καταναλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Στη μέριμνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Ηθικές πρακτικές – καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών

Γίνεται προσπάθεια, από την Κοιν.Σ.Επ. επέκτασης των πρακτικών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε τοπικό επίπεδο με την ανάπτυξη συνεργασιών με ντόπιους αμπελοκαλλιεργητές για την απορρόφηση της παραγωγής τους.

Βασικά κριτήρια στην επιλογή παραγωγών είναι η ποιότητα των σταφυλιών με προτεραιότητα στην παραγωγή με αγροοικολογικές μεθόδους, οι ηθικές πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις, η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών, καθώς και η διάθεσή τους να συμμετέχουν σε μια εναλλακτική αλυσίδα διακίνησης, που θα φέρνει πιο κοντά τον παραγωγό με τον καταναλωτή.

Δεν πρόκειται για μια ουτοπία, αλλά για πραγματικότητα, που εμπλέκει τους παραγωγούς με τους καταναλωτές και καταφέρνει να δημιουργεί μακροχρόνιες σχέσεις αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης.

Η Λέσβος αξίζει να έχει το κρασί που την αντιπροσωπεύει, ως συνέχεια της μακράς οινοποιητικής της παράδοσης. Γι’ αυτό η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» αγωνίζεται για την επανεκκίνηση του Λεσβιακού αμπελώνα αλλά και την ανάδειξή του ως στοιχείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όραμά της ομάδας του «Ηφαιστείου Ανεμώτιας» είναι να επαναφέρει τη Λέσβο στον οινικό χάρτη του βορείου Αιγαίου.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία