× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλαγή προέδρου στην Κοινότητα Μυτιλήνης;

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου, θα συνεδριάσει το Κοινοτικό Συμβούλιο για την εκλογή προέδρου, εφαρμόζοντας τον πρόσφατο νόμο 5043/2023. Σε πολλές κοινότητες της Λέσβου θα εφαρμοσθεί η ίδια διαδικασία

Δημοσίευση 21/4/2023

Αλλαγή προέδρου στην Κοινότητα Μυτιλήνης;

Σε εκλογή νέου προέδρου προχωρά η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης τη Δευτέρα 24 Απριλίου κατ΄εφαρμογή του νέου νόμου 5043/2023 που υποχρεώνει τις κοινότητες όπου ο πρόεδρος δεν εξελέγη από συνδιασμό που πήρε στις εκλογές  50%+1 να επαναλάβουν τη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε στο «Ν» ο απερχόμενος πρόεδρος της κοινότητας Αλέκος Κουζινόγλου οι κοινότητες εξελέγησαν το 2019 όπου ίσχυε ο νόμος 4555/2018, γνωστός και ως μεταρρύθμιση Κλεισθένη.

Μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι στις κοινότητες που δεν εκλέχθηκε  ο πρώτος συνδιασμός με ποσοστό 50% + 1, ο πρόεδρος θα εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία μεταξύ υποψηφίων του πρώτου και του δεύτερου σε ψήφους συνδυασμού. 

«Αυτό ωστόσο, σημείωσε  κ. Κουζινόγλου, δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, διότι λίγο πριν αναλάβουμε τις θέσεις μας για τη νέα θητεία, ο νόμος Θεοδωρικάκου άλλαξε τα δεδομένα και ο πρόεδρος εκλέχθηκε τελικά με ψηφοφορία από τον πρώτο σε ψήφους συνδυασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νόμος αυτός ωστόσο ακυρώθηκε πριν λίγους μήνες από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ουσιαστικά με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσθηκε στη βουλή πριν λίγες μέρες επιστρέφουμε στο καθεστώς του Κλεισθένη.

Αυτό που θα γίνει στην κοινότητά μας τη Δευτέρα είναι να εκλέξουμε ξανά πρόεδρο με μυστική ψηφοφορία και υποψήφιους του πρώτου και του δεύτερου συνδυασμού».

Το πιθανότερο σενάριο για την Κοινότητα Μυτιλήνης, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα παραμείνει στη θέση του προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας ο Αλέκος Κουζινόγλου, αυτό μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε πολλές, άγνωστο μέχρι στιγμής πόσες, κοινότητες της Λέσβου. Η θητεία του νέου προέδρου θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.  

Στην ίδια συνεδρίαση στην Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης θα συζητηθούν άλλα 5 θέματα μεταξύ αυτών και η καθιερωμένη πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα για τους μήνες του καλοκαιριού.

Πιο αναλυτικά θα συζητηθούν:

  1. Εξέταση αιτήματος Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «ΑΣΠΙΔΑ» για περιοδική (νυχτερινή) πεζοδρόμηση περιοχής Λαδάδικα.
  2. Επέκταση δημοτικού φωτισμού (ΦΟΠ) στην περιοχή Κάτω Χάλικα Μυτιλήνης (αίτημα επιτροπής κατοίκων).
  3. Τοποθέτηση πλαστικών οριοδεικτών στη συμβολή των οδών Βερναρδάκη-Τζουμαγιάς, στην περιοχή Κουλμπάρα.
  4. Επισκευή/επανακατασκευή πεζοδρομίου έμπροσθεν Σ.Ο.Α. Βαρειάς επί της οδού Ευαγγελιστρίας.
  5. Τοποθέτηση προστατευτικών μεταλλικών κιγκλιδωμάτων επί των οδών Γ. Παπανδρέου και Ευαγγελιστρίας, περιοχή Ακλειδιού (αίτημα δημοτών). 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ