× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Γολγοθάς και η Ανάσταση ενός ζευγαριού προσφύγων

Από τη Σιέρα Λεόνε, στο ναυάγιο στα Φαρά της Γέρας, στο θάνατο του παιδιού τους, στην επαναπροώθηση στην Τουρκία μόνο της γυναίκας, στο ξαναπέρασμά της στη Σάμο, στην επανένωση του ζευγαριού στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης κι από εκεί στη βάπτιση της ανήμερα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 17/4/2023

Ο Γολγοθάς και η Ανάσταση ενός ζευγαριού προσφύγων

Στην εκκλησία των καθολικών της Μυτιλήνης στη διάρκεια της αναστάσιμης λειτουργίας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου βαφτίστηκε χριστιανή μια προσφύγισσα από την Αφρικανική Σιέρα Λεόντε. Το νέο χριστιανικό όνομα της, Ρούθ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρών στο γάμο και ο άνδρας της ο Σάμουελ, χριστιανός από τη Σιέρα Λεόνε με τον οποίο ξεκίνησαν πριν μήνες το ταξίδι τους, από την πατρίδα τους για τη γη της επαγγελίας την Ευρώπη. 

Στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου επιχείρησαν να περάσουν από τις Μικρασιατικές Τούρκικες ακτές στη Λέσβο. Οι δυο τους μαζί με άλλους σαν αυτούς και το μόλις δυο μηνών παιδί τους. Η βάρκα που επέβαιναν ναυάγησε προσκρούοντας στα βράχια της ακτής στην περιοχή Φάρα δυτικά της εισόδου του κόλπου της Γέρας. Το βρέφος βρέθηκε νεκρό. Ο Σάμουελ βρέθηκε στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ κι η Ρουθ χωρίστηκε από τον άνδρα της και... ξαναβρέθηκε στην Τουρκία!

Η διήγηση των γεγονότων από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες 16 Απριλίου, πραγματικά συγκλονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρουθ επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία. Εκεί όπως λέει έμεινε κρατούμενη και όταν απελευθερώθηκε κατάφερε και πέρασε στη Σάμο. Από τον εκεί καταυλισμό μεταφέρθηκε στη Μυτιλήνη, στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ στη βάση μις απόφασης επανένωσης με το σύζυγο της.

 

Η ιστορία του ναυαγίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου και αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του βρέφους, η γνωστή οργάνωση «Γιατροί χωρίς σύνορα» με ανακοίνωση της ανέφερε ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε σταματήσει για δύο σχεδόν ώρες τα μέλη της που κατευθύνονταν για να προσφέρουν ιατρική βοήθεια στους ναυαγούς πρόσφυγες. Όπως η οργάνωση είχε αναφέρει «είναι άγνωστο αν το δύο μηνών βρέφος θα κατάφερνε να επιβιώσει αν του παρέχονταν οι αναγκαίες φροντίδες υγείας δύο ώρες νωρίτερα».

Η ανακοίνωση των «Γιατρών χωρίς σύνορα» ανέφερε ακόμα ότι 16 άτομα που είχαν φτάσει στη Λέσβο με την ίδια βάρκα και παρέμεναν αγνοούμενα.

Μια από αυτά τα αγνοούμενα άτομα όπως αποδείχθηκε ήταν η μητέρα του παιδιού και σύζυγος του Σάμουελ η οποία αποδεδειγμένα πλέον επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία πιθανά μαζί με τα υπόλοιπα 15 «αγνοούμενα» άτομα. Εκτός από την επαναπροώθηση της από τις ακτές της Λέσβου δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Η γυναίκα από τα Φαρά βρέθηκε ξανά πίσω στην Τουρκία ενώ ο άνδρας της με τον οποίο χωρίστηκαν βίαια μεταφέρθηκε στον Καρά Τεπέ. Η διαδρομή της στη συνέχεια ξανά από τους δουλέμπορους στη Σάμο και από εκεί η επανένωση της οικογένειας ξανά στη Λέσβο ολοκληρώνει το θαύμα της Ανάστασης που ολοκλήρωσε το Γολγοθά αυτών των ανθρώπων.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειώσουμε επίσης ότι με εκτενή ανακοίνωση είχε απαντήσει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς σύνορα» τονίζοντας πως το δύο μηνών βρέφος είχε πεθάνει εν όσο οι πρόσφυγες ήταν στην θάλασσα. Επίσης αιτιολογούσε την απαγόρευση επί δύο ώρες της προσέγγισης στο σημείο που βρίσκονταν οι πρόσφυγες αναφέροντας πως η αρχική ενημέρωση για την βάρκα με τους πρόσφυγες προήλθε από τη Μ.Κ.Ο. «Watch The Med – AlarmPhone» σε βάρος της οποία είχε σχηματιστεί δικογραφία για κατασκοπεία το 2020. Δεδομένου αυτού είχαν ληφθεί πρόσθετα  μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της περιοχής από την Αστυνομία!

 

Από μια χώρα φτωχή... με διαμάντια!

Η Δημοκρατία της Σιέρα Λεόνε απ’ όπου ήρθαν ο Σάμουελ και η Ρούθ είναι χώρα της δυτικής Αφρικής. Η ονομασία «Σιέρα Λεόνε» προέρχεται από την πορτογαλική ονομασία της χώρας Serra Leoa, που σημαίνει Οροσειρά των Λεόντων.

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα η Σιέρα Λεόνε ήταν στρατηγικό λιμάνι για το δουλεμπόριο μεταξύ ηπείρων. Ως το 1961 που ανεξαρτητοποιήθηκε ήταν Αγγλικό προτεκτοράτο ενώ την περίοδο 1991-2000 υπέφερε από έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Προκειμένου να θέσει τέλος στον εμφύλιο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι βρετανικές δυνάμεις προχώρησαν στον αφοπλισμό 17.000 στρατιωτών και ανταρτών.

Η χώρα είναι από τις φτωχότερες στον κόσμο, με μεγάλες ανισότητες στην κατανομή του εισοδήματος. Μολονότι διαθέτει αξιόλογα κοιτάσματα ορυκτών και διαθέτει αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μεγάλα αλιευτικά πεδία, η κοινωνική της δομή είναι υπανάπτυκτη και κοινωνικές ταραχές παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη. Η σημερινή της οικονομία βασίζεται στη γεωργική καλλιέργεια με παραδοσιακούς και καθόλου αποδοτικούς τρόπους (απασχολείται περίπου το 50% του πληθυσμού), ενώ η βιομηχανία είναι σχεδόν ανύπαρκτη και περιορίζεται σε κάποιες μικρές επεξεργασίες πρώτων υλών για εγχώρια κατανάλωση. Παράγονται ρύζι, καφές, κακάο, καρύδες και έλαιο καρίδας και φιστίκια. Μικρή παραγωγή, επίσης, υπάρχει στην κτηνοτροφία και στην αλιεία. Η εξόρυξη διαμαντιών παραμένει ο μοναδικός τρόπος εισροής ξένου συναλλάγματος, καθώς καλύπτει πάνω από το 50% του συνόλου των εξαγωγών. Η οικονομία της εξακολουθεί να βασίζεται στη βοήθεια που αποστέλλουν διεθνείς οργανισμοί και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις εσωτερικές αναταραχές.

 

* Με φωτο και πληροφορίες από το Γιάννη Παυλή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Δείτε ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά της Λέσβου

Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου για τους δύο δήμους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρόφιμα σε 1400 δικαιούχους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ξεκίνησε η διανομή τους στον χώρο του ΚΤΕΟ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί για τις περικοπές

Ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη

Δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη