× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάσχα στην Κουρνέλα Πλωμαρίου

Μέσα στο απέραντο πράσινο της φύσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/4/2023

Πάσχα στην Κουρνέλα Πλωμαρίου

Στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Κουρνέλα θα πραγματοποιηθούν τη Μεγάλη Παρασκευή και ώρα 4.00 μ.μ.η Ακολουθία και περιφορά Επιταφίου.Το Μεγάλο Σάββατο και ώρα 9.00 μ.μ θα ψαλλεί η Ακολουθία της Αναστάσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κουρνέλα είναι ένας ημιορεινός οικισμός του νησιού της Λέσβου σε υψόμετρο 380 μ. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού, Βόρεια του Πλωμαρίου.

Κρυμμένη στην αγκαλιά ενός ορεινού όγκου ξεπροβάλλει άξαφνα στα μάτια του επισκέπτη, με τις λιτές φιγούρες των μικρών πέτρινων κτισμάτων του,να ξεχωρίζουν μέσα στο απέραντο πράσινο της περιοχής.

Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει η τρίκλιτη βασιλική του Αγ.Ιωάννου Προδρόμου που χρονολογείται απο το 1863. Κατηφορίζοντας τα στενά σοκάκια που άλλοτε έσφιζαν απο ζωή και αγναντεύοντας απέναντι το Παλαιοχώρι και την Μελίντα, ορθώνεται μπροστά μας επιβλητικός ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος.

Ο επισκέπτης αξίζει να δει και το παλιό ελαιοτριβείο το οποίο λειτουργούσε ώς το 1963,αφού η κύρια ασχολία ήταν η ελαιοσυγκομιδή. Στη Κουρνέλα ζούσαν πενήντα οικογένειες από τις οποίες ελάχιστες πια είχαν μείνει το 1980-1985.
Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγοστοί ωστόσο τον οικισμό επισκέπτεται περιστασιακά ένας αριθμός ατόμων, φυσιολάτρες που θέλουν να εξερευνήσουν τον τόπο αλλά και κάποιοι που διαμένουν για μεγάλο διάστημα και προσπαθούν να το κρατήσουν ζωντανό!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊού, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.