× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ξηρασία ξαναχτυπά την Ισπανική ελαιοκομία

Σε υψηλές τιμές τα Ελληνικά ελαιόλαδα παρά την μειωμένη ζήτηση λόγω Καθολικού Πάσχα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/4/2023

Η ξηρασία ξαναχτυπά την Ισπανική ελαιοκομία

Στις 670.285 τόνους ανέρχονταν τα συνολικά αποθέματα ελαιολάδου στην Ισπανία, στο τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Οργανισμός Πληροφόρησης και Ελέγχου Τροφίμων της Ισπανίας. Τον Μάρτιο του 2023 οι συνολικές πωλήσεις ελαιολάδου της Ισπανίας ανήλθαν στους 76.146  τόνους. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, με πωλήσεις 67.500 τόνων ελαιολάδων τα Ισπανικά αποθέματα θα εξαντληθούν στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι μειωμένες διαθέσιμες ποσότητες πιθανότατα θα αποδειχθούν επαρκείς για να καλύψουν την ζήτηση ελαιολάδου τόσο στην Ισπανία όσο και στην παγκόσμια αγορά. Όμως η επόμενη ελαιοκομική περίοδος (2023/2024) θα ξεκινήσει με εξαιρετικά μειωμένα αποθέματα (σχεδόν μηδενικά).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί ιδιαίτερα των νότιων περιοχών της χώρας, σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν πως είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη βροχοπτώσεων. Το πρόβλημα της ξηρασίας είναι τόσο έντονο στην Ισπανία που το υπουργείο Γεωργίας της χώρας συγκάλεσε συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ξηρασία για τις 19 Απριλίου. Προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την ανομβρία στις αγροτική παραγωγής της χώρας.

 

Η μειωμένη παραγωγή καρπού, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην Ισπανία, την ναυαρχίδα της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου θα ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά του προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ειδικότερα, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές στην παραγωγή ελαιολάδου των άλλων ελαιοπαραγωγικών χωρών της μεσογείου, αναμένεται να μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου το χειμώνα 2023/2024, αυξημένες τιμές για τους παραγωγούς και παραπέρα μείωση της παγκόσμια κατανάλωσης ελαιολάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πορεία των τιμών παραγωγού

 

Στην Ελλάδα τα διαθέσιμα αποθέματα ελαιολάδου είναι ελάχιστα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών έχει πουλήσει το ελαιόλαδο που είχε παράγει. Ελάχιστοι είναι αυτοί που κρατούν κάποια αποθέματα απούλητα ελπίζοντας να πετύχουν καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα. Συνεπώς οποιαδήποτε αύξηση των τιμών που θα έλθει τους επόμενους μήνες ελάχιστα θα ωφελήσει τους παραγωγούς. Κερδισμένοι θα είναι έμποροι και ελαιομεσίτες, που έχουν αξιόλογες ποσότητες ελαιολάδου στις αποθήκες τους.  

 

Τις δύο προηγούμενες εβδομάδα καταγράφηκαν στον Ελλαδικό χώρο πωλήσεις ελαιολάδου από 5,20 ως και 5,45 ευρώ ανά κιλό. Παρότι ήταν μια περίοδος «νεκρή» για την αγορά του ελαιολάδου, λόγω του Καθολικού Πάσχα. Βέβαια οι παραναφερόμενες τιμές αφορούσαν πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από την Λακωνία και την Κρήτη.

 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί, θα έχουν την δυνατότητα, για δεύτερη χρονιά, να πουλήσουν τα ελαιόλαδα που θα παραχθούν, όλων των ποιοτικών κατηγοριών, σε ικανοποιητικές τιμές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους των νέων δανείων

Στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η τραγωδία των αγροτικών πληρωμών

Σχόλιο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη για τα προβλήματα στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτική Στέγη: Η δύναμη του Αγρότη

Στεγάζεται σε ένα μεγάλο σύγχρονο ιδιόκτητο χώρο στην Καλλονή και σε νέο κατάστημα στη Λάρσο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξιάτικη ευφορία στις τιμές του ελαιολάδου

Δείτε εδώ πως διαμορφώθηκαν σήμερα 7 του Μάη οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2023

Οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτησεων μπορούν να πάρουν και να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γεωτεχνική Αιγαίου: Αξιόπιστος σύμβουλος ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και εμπόρων ελαιολάδου

Στη Λέσβο λειτουργούν οχτώ καταστήματα της επιχείρησης και μάλιστα το τελευταίο που βρίσκεται στο περιοχή Φανάρι στο κέντρο της Μυτιλήνης, πραγματοποίησε πρόσφατα τα εγκαίνιά του
ΑΓΟΡΑ

Τι θα συμβεί στους επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό;

Αντιμέτωποι με αυστηρούς ελέγχους ακόμη και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών θα βρεθούν όσοι επαγγελματίες υποβάλλουν ψηφιακά αμφισβήτηση των στοιχείων της εφορίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Η μειωμένη διεθνής παραγωγή οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα

Στο 35,1% έφθασε η πτώση της εγχώριας παραγωγή