× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΕΛΜΕ: «Όχι μέσα στο σχολείο η εξομολόγηση»

Κατά της εξομολόγησης μέσα στις σχολικές μονάδες τάσσεται το σωματείο των εκπαιδευτικών Λέσβου με σχετική ανακοίνωση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/4/2023

ΕΛΜΕ: «Όχι μέσα στο σχολείο η εξομολόγηση»

Η ΕΛΜΕ Λέσβου τάσσεται κατά της διεξαγωγής εξομολογήσεων μαθητών μέσα στις σχολικές μονάδες και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση έπειτα από ερωτήματα εκπαιδευτικών σχετικά με την πραγματοποίηση εξομολογήσεων ακόμα και εντός του διδακτικού ωραρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το θέμα παρέθεσε η ΕΛΜΕ Λέσβου το παιδαγωγικό και θεολογικό σκεπτικό παλαιότερης εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας  επί υπουργίας Μαριέτας Γιαννάκου με υπ’ αρ. πρωτ. 76992/Γ2/27.7.2006: «Η τέλεση του μυστηρίου της εξομολόγησης, ενός από τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας, προϋποθέτει διακριτικότητα, ήρεμο περιβάλλον και κατάλληλη ψυχική προετοιμασία. Επιπλέον, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του μυστηρίου, το οποίο σημειωτέον δεν αποτελεί μέρος της γνωστικής διαδικασίας ούτε ξεχωριστή δραστηριότητα που υπάγεται στο μάθημα των θρησκευτικών, η τέλεσή του απαιτεί την εκούσια και συνειδητή προσέλευση του μαθητή, καθώς και την επιλογή κατάλληλου ιερέα, ο οποίος να ανταποκρίνεται στις υποκειμενικές πνευματικές του ανάγκες. Για τους παραπάνω παιδαγωγικούς αλλά και θεολογικούς λόγους, κι επειδή στα σχολεία δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος ώστε να εξασφαλίζεται γαλήνη και εχεμύθεια κατά την τέλεση του μυστηρίου, η εξομολόγηση δεν μπορεί να τελείται μέσα στις σχολικές μονάδες.»

Η ΕΛΜΕ θεωρεί «ότι η εξομολόγηση ως θρησκευτική ανάγκη του πιστού έχει, προφανώς, φυσικό χώρο τέλεσης το Ναό της Εκκλησίας. Για πολλούς -και επίσης προφανείς- λόγους το σχολείο πρέπει να μείνει μακριά από την όλη διαδικασία, διατηρώντας το διακριτό του ρόλο να αναπαράγει τη συσσωρευμένη γνώση και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να παράγεται νέα, να φροντίζει για την ευρύτερη μόρφωση και την κοινωνικοποίηση του συνόλου των μαθητών.

Και προκύπτει το ερώτημα: Η ΔΔΕ Λέσβου πάλι δεν γνωρίζει τίποτα; Πώς επιτρέπει να διαταράσσεται η ροή της διδακτικής διαδικασίας με τη μεταβολή της σύνθεσης της τάξης, τόσο για τους ίδιους τους μαθητές που επιθυμούν να εξομολογηθούν όσο και για τους συμμαθητές τους, ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις χαμένων ωρών τιμωρεί σπεύδοντας να δώσει οδηγίες για "τηλεκπαιδεύσεις", αναπληρώσεις ωρών κλπ; Και σε δεύτερο επίπεδο: Οι πολιτικοί της προϊστάμενοι σε ΠΔΕ Β. Αιγαίου και υπουργείο γνωρίζουν την εγκύκλιο Γιαννάκου μετά από σχετική διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη;»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λέσβο

6.000 ευρώ η λεία των δυο γυναικών που συμμετείχαν στην απάτη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

18χρονος ο φερόμενος δράστης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα