× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με ιδιαίτερη αναφορά στις 76 ενστάσεις επί των 89 ενστάσεων της Λέσβου

Καταγγελία της ΟΛΜΕ για την επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/4/2023

Με ιδιαίτερη αναφορά στις 76 ενστάσεις επί των 89 ενστάσεων της Λέσβου

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τις επιλογές των Διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Με ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ως απόδειξη της «προχειρότητας» που επιδείχτηκε κάνει μια ιδιαίτερη αναφορά στη Λέσβο. Όπου όπως τονίζεται «η ΕΛΜΕ Λέσβου καταγγέλλει ότι για την μοριοδότηση των υποψηφίων Διευθυντών και Διευθυντριών κατατέθηκαν 76 ενστάσεις σε σύνολο 89 αιτήσεων που οδήγησαν στην μετέπειτα αναγνώριση και μοριοδότηση μάλιστα μιας σειράς δικαιολογητικών που όπως φαίνεται λανθασμένα δεν υπολογίστηκαν, ενώ δεν έγινε το ίδιο για μία σειρά ακόμα πραγματικών τυπικών προσόντων, που τελικά δεν λήφθηκαν υπόψη χωρίς αιτιολόγηση».

Στην ανακοίνωση της η ΟΛΜΕ αναφέρει:

«Μετά από σειρά παρατάσεων, αναβολών και ματαιώσεων ξεκίνησε από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η διαδικασία επιλογής των Διευθυντών και Διευθυντριών σχολικών μονάδων με την υποβολή περίπου 11.000 αιτήσεων σε όλη την εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προχειρότητα με την οποία η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης αναδείχθηκε από την πρώτη στιγμή:

Τα συμβούλια επιλογής έχουν συγκροτηθεί – για πρώτη φορά- χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων του κλάδου αλλά μόνο με διορισμένα μέλη και σε πολλές περιπτώσεις με αδιαφανείς διαδικασίες. Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας είναι η συμμετοχή των αιρετών του κλάδου μας στα συμβούλια επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης

Ενώ η διαδικασία ήταν  σε εξέλιξη το Υπουργείο συνέχιζε  να βγάζει διευκρινιστικές οδηγίες που άλλαζαν  τα δεδομένα τη στιγμή που αρκετοί εκπαιδευτικοί είχαν  ήδη οριστικοποιήσει την αίτησή τους. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή του στις 22/12/2022 είχε τονίσει ότι η διαδικασία αυτή είναι απαράδεκτη! Οι «κανόνες του παιχνιδιού» πρέπει να είναι ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή που ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα προβλήματα στο θεσμικό πλαίσιο και οι αντιφατικές δηλώσεις – διευκρινίσεις  των «υπευθύνων», οδήγησαν στη διαφορετική για κάθε συμβούλιο επιλογής μοριοδότηση των αντικειμενικών κριτηρίων και στην κατάργηση της αρχής της  ίσης αντιμετώπισης των υποψηφίων!

Το τελευταίο διάστημα και ενώ έχουν ήδη εξαγγελθεί οι βουλευτικές εκλογές για τις 21/5/2023 πληθαίνουν οι καταγγελίες από τις τοπικές ΕΛΜΕ και από υποψήφιους/ες για σωρεία παρατυπιών στην μοριοδότηση αλλά και στη διαδικασία των συνεντεύξεων από τα διορισμένα και ελεγχόμενα Συμβούλια Επιλογής. Ενδεικτικά η ΕΛΜΕ Λέσβου καταγγέλλει ότι για την μοριοδότηση των υποψηφίων Διευθυντών και Διευθυντριών κατατέθηκαν 76 ενστάσεις σε σύνολο 89 αιτήσεων που οδήγησαν «στην μετέπειτα αναγνώριση και μοριοδότηση μάλιστα μιας σειράς δικαιολογητικών που όπως φαίνεται λανθασμένα δεν υπολογίστηκαν, ενώ δεν έγινε το ίδιο για μία σειρά ακόμα πραγματικών τυπικών προσόντων, που τελικά δεν λήφθηκαν υπόψη χωρίς αιτιολόγηση».  Ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν σε πολλά συμβούλια επιλογής.

Αποκορύφωμα της παραβίασης των βασικών κανόνων ισονομίας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, αποτελεί το γεγονός ότι Διευθυντής Εκπαίδευσης και Πρόεδρος Συμβουλίου Επιλογής είναι και συγγραφέας βιβλίου (που πωλείται έναντι υψηλού αντίτιμου) για την «επιτυχία» των υποψηφίων διευθυντών/τριων στην «συνέντευξη»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει και τη Δημόσια Εκπαίδευση ως αξιοποιήσιμο κομματικό λάφυρο, θυμίζοντας άλλες εποχές του κομματικού κρατισμού. Ο χώρος της εκπαίδευσης από κατεξοχήν πεδίο δημοκρατικής λειτουργίας και άμεσης συμμετοχής εκπροσώπων του Κλάδου μετατρέπεται, με πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, σε χώρο που ορίζονται όργανα διοίκησης με αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία και διαδικασίες που δε συνάδουν με σοβαρό σύγχρονο κράτος.

Για το ΔΣ της ΟΛΜΕ  η επιλογή στελεχών πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και αξιοπιστία σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες της και να μην αντιμετωπίζεται σαν «δούρειος ίππος» για την άλωση της κρατικής μηχανής. Είναι προφανές ότι οι πολύ σοβαρές καταγγελίες δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για την αξιοπιστία και το αδιάβλητο των διαδικασιών που επιτείνεται και από την μη συμμετοχή των εκπροσώπων του κλάδου για τον έλεγχο όλης της διαδικασίας! Είναι επίσης προφανές ότι η επιλογή στελεχών όπως και όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών πρέπει να σταματούν σε προεκλογική περίοδο.».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα