× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ω! καλό μας»...ΤΑΙΠΕΔ

Το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα αποφασίζει για το μέλλον του λιμανιού της Μυτιλήνης. Επιλογή της δημοτικής αρχής Κύτελη ο ορισμός του ΤΑΙΠΕΔ σε Αρχή σχεδιασμού για το λιμάνι είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 31/3/2023

«Ω! καλό μας»...ΤΑΙΠΕΔ

Έντονη αντιπαράθεση είχε η δημοτική Αρχή Κύτελη και οι παρατάξεις της  αντιπολίτευσης για την είσοδο του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. στο λιμάνι της Μυτιλήνης κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης 29 Μαρτίου. Το θέμα είχε αποκαλύψει κατα αποκλειστικότητα η ηλεκτρονική μας εφημερίδα stonisi.gr, στις 22 Μαρτίου, σε ρεπορτάζ του Στρατή Μπαλάσκα, με τίτλο «Το ΤΑΙΠΕΔ «βάζει πόδι» στο λιμάνι Μυτιλήνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης  επικεντρώθηκαν στο ότι ο δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο χάνουν τον αποφασιστικό ρόλο στο σχεδιασμό των δράσεων και των λειτουργιών που θα αναπτύσσονται στο λιμάνι. Ταυτόχρονα όμως εμφανής ήταν η αγωνία όσων τοποθετήθηκαν πως η δράση του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα σταματήσει εκεί και θα συνεχιστεί μέχρι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού .

 Σε κάθε περίπτωση η είσοδος του ΤΑΙΠΕΔ στο λιμάνι της Μυτιλήνης αντιμετωπίζεται, από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ως αρνητική εξέλιξη διότι: 1) ανοίγει το δρόμο για ανατροπή του υφιστάμενου Master Plan την παρουσίαση ενός νέου που θα εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης και όλου του νησιού, 2) έρχεται πιο κοντά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Μυτιλήνης όπως έχει συμβεί και πρόσφατα με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που παραχωρήθηκε στον Ιταλικό όμιλο Grimaldi.

 Η συζήτηση ξεκίνησε με ερώτηση της επικεφαλής της παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλης Χιωτέλλη η οποία κάλεσε την Δημοτική Αρχή να απαντήσει γιατί έπρεπε να γίνει αυτή η συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και δεν επιλέχθηκε ένα τεχνικό μελετητικό γραφείο του ιδιωτικού τομέα αν χρειάζεται τέτοιες υπηρεσίες το Λιμενικό Ταμείο. Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκη Τσιριγώτη υπογράμμισε πως αν χρειάζονταν το Λιμενικό Ταμείο τεχνικό σύμβουλο μπορούσε να υπογράψει μια προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο και όχι να εκδοθεί ΦΕΚ με υπουργική απόφαση. Ο επικεφαλής της παράταξης Επανεκκίνηση» «Κώστας Αστυρακάκης υπογράμμισε πως ο Δήμος χάνει τον έλεγχο του σχεδιασμού στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης εμφανίστηκε φανατικός υπέρμαχος της παραχώρησης του λιμανιού της Μυτιλήνης στο ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζοντας πως η δημοτική Αρχή επέλεξε την συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, με την διαδικασία ορισμού του Ταμείου ως αρχής σχεδιασμού για το λιμάνι προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Master Plan. Τόνισε η επιλογή αυτή έγινε προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του Ταμείου ώστε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όταν θα φθάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας να μην απορριφθεί. 

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η τοποθέτηση του Δημάρχου Στρατή Κύτελη που υποστήριξε πως δεν αλλάζει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμανιού, όπως του διευκρίνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.  Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής υποστήριξε πως δεν πρόκειται να αλλάξει το Master Plan, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπληρωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το βίντεο με όλη τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή