× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιτυχημένο το διεθνές συνέδριο «Σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας των ελαιώνων»

Μετά από δεκαετίες διεξήχθη ένα συνέδριο αφιερωμένο αποκλειστικά στην δακοπροστασία των ελαιώνων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/3/2023

Επιτυχημένο το διεθνές συνέδριο  «Σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας των ελαιώνων»

Στις 6 και 7 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε το διεθνές συνέδριο με θέμα:  «Σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας των ελαιώνων» που οργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ορισμένα από τα σημαντικά στοιχεία του συνεδρίου ήταν:

-  Στο συνέδριο έλαβαν μέρος οι πλέον ειδικοί επιστήμονες τόσο από τα Ερευνητικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας, όσο και γεωπόνοι πεδίου και ειδικά από τις Περιφέρειες και τις ΔΑΟΚ, οι οποίοι μίλησαν για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη σημασία της σωστής δακοπροστασίας για την ελληνική ελαιοκομία.

-  Το συνέδριο είχε έντονα διεθνή χαρακτήρα, με προσκαλεσμένους πέντε ειδικούς εντομολόγους επιστήμονες ομιλητές από Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

-  Αναπτύχθηκαν οι σύγχρονες μέθοδοι παρακολούθησης και καταπολέμησης του δάκου, η ορθή χρήση των εντομοκτόνων και τα προβλήματα ανθεκτικότητας, η βιολογική καταπολέμηση του δάκου και οι καλλιεργητικές πρακτικές διαχείρισής του. Τέλος, αναπτύχθηκαν η συνέργεια του δάκου με τις ασθένειες της ελιάς, όπως το γλοιοσπόριο, καθώς και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αντιμετώπιση του δάκου.

Απονεμήθηκε έπαινος σε τρεις ερευνητικές ομάδες που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση του δάκου στη χώρα μας και διεθνώς. Πιο συγκεκριμένα:

1) Στην Δρ. Αργυρώ Καλαϊτζάκη, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Χανίων, για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών γεωπληροφορικής στο Εθνικό Πρόγραμμα Δακοκτονίας.

2) Στον Αν. Καθηγητή, Μάρκο Αυλωνίτη, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για την ανάπτυξη νέου τύπου ηλεκτρονικών παγίδων τύπου Mcphail,

3) Στους Κωνσταντίνο Ποντικάκο, Διονύσιο Περδίκη και Θεόδωρο Τσιλιγκιρίδη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για το σύστημα «Fruit Fly Net», ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής δακοπροστασίας.

 

Σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου υπήρξε ανοικτός διάλογος, ο οποίος ολοκληρώθηκε με την στρογγυλή τράπεζα, με τοποθετήσεις των εμπλεκομένων φορέων, ερευνητών, γεωπόνων, αγροτών, όπου αναδείχθηκαν τεκμηριωμένες προτάσεις για τη βελτίωση της εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας.

Συμπερασματικά, υπήρξε ομοφωνία ως προς:

- Την ανάγκη συνέχισης του Εθνικού Προγράμματος για την καταπολέμηση του δάκου με βάση τους δολωματικούς ψεκασμούς, λόγω των πλεονεκτημάτων του.

- Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θεσπίστηκε το 1953 και την προσαρμογή του σε νέα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα.

- Τη θέσπιση ενός ενιαίου φορέα υπεύθυνου για την υλοποίηση του προγράμματος με παράλληλη μείωση της γραφειοκρατίας.

Επίσης, αναδείχτηκαν οι κύριες αιτίες που προκαλούν προβλήματα κατά την εκτέλεση του Εθνικού Προγράμματος, που είναι το ύψος και η ροή της χρηματοδότησης και η οργανωτική δομή του. Παράλληλα τέθηκαν ως κύριες προτεραιότητες για την αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος, η αξιοποίηση και πιλοτική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και των επιστημονικών δεδομένων, η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του προγράμματος δακοκτονίας σε πολλά σημεία του, η δημιουργία Εθνικού Συμβούλιου Ελαιοκομίας. Οι επιμέρους προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν πολλές και θα εξειδικευθούν για κάθε θέμα, ώστε να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα προτάσεις του συνεδρίου προς τους υπεύθυνους φορείς της Πολιτείας.

Το συνέδριο έτυχε μεγάλης συμμετοχής και τις δύο ημέρες με συνέδρους που το παρακολούθησαν δια ζώσης στο ΓΠΑ και δικτυακά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχονται τα θερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Δείτε πόσα δρομολόγια προστίθενται αυτή την εβδομάδα στη Λέσβο. Πότε ξεκινά η σύνδεση με το λιμάνι του Σιγρίου.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 8.000 οι αφίξεις Τούρκων τουριστών την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου

Δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες ο υψηλός αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο το πρώτο πεντάμηνο του έτους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξανά για τα «Πρέβελης» και «Διαγόρας»

«Το ακτοπλοϊκό λύνεται με αγώνες όχι με συσκέψεις» λέει η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πτωτική η επιβατική κίνηση στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου

Οι επιβάτες που διακινήθηκαν το 2022 από τα λιμάνια του νησιού ήταν κατά 37% λιγότεροι από αυτούς που διακινήθηκαν το 2008
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Απόκτησε ότι χρειάζεσαι για να ζήσεις ένα αξέχαστο καλοκαίρι!
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγουν τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας

Δείτε εδώ πότε αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Προσωρινά εκτός συναλλαγών οι κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς

Μήνυμα της Τράπεζας Πειραιώς προς τους κατόχους χρεωστικών και πιστωτικών καρτών τησ. Δείτε εδώ για ποιες ημέρες και ώρες αφορά η ενδεχόμενη μη λειτουργία των καρτών
ΕΛΛΑΔΑ

Αναμένονται τα αποτελέσματα για 5.000 προσλήψεις

Πυρετωδώς εργάζεται το ΑΣΕΠ για την έκδοση αποτελεσμάτων 16 προκηρύξεων
ΕΛΛΑΔΑ

Ακτοπλοϊκές καραμπόλες στο Αιγαίο

Στις άγονες του νοτίου Αιγαίου πάει το «Διαγόρας» για τρεις εβδομάδες ως τις 24 Ιουνίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 1.000 Τούρκοι την Παρασκευή στη Μυτιλήνη

Τέσσερα πλοιάρια, μεταξύ των οποίων και το πρώτο δρομολόγιο του καταμαράν από τη Σμύρνη έφτασαν στο λιμάνι
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Θα αποφασίσει επί της πρόσληψης των γεωπόνων του προγράμματος δακοκτονίας της Λέσβου
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόγραμμα κατάρτισης για άνεργους οικονομολόγους

Δείτε τις προϋποθέσεις συμμετοχής και το ποσό της επιδότησης που δίνει