× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανομβρία, τραπεζικά επιτόκια και τιμές ελαιολάδου

Νέες μεταβλητές καθορίζουν τις αποφάσεις εμπόρων, τυποποιητών και παραγωγών ελαιολάδου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 25/3/2023

Ανομβρία, τραπεζικά επιτόκια και τιμές ελαιολάδου

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου η αγορά του ελαιολάδου στην Ισπανία έκλεισε με τις μέσες χονδρικές τιμές να διαμορφώνονται στα 5,275 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα παρθένο, στα 4,888 ευρώ για το παρθένο και στα 4,75 ευρώ για το βιομηχανικό ελαιόλαδο. Τις προηγούμενες ημέρες ο Ισπανικός Τύπος έγραφε πως οι Ιταλοί τυποποιητές ελαιολάδου έκαναν ξανά την εμφάνιση τους στην Ισπανική αγορά επιδιώκοντας να αγοράσουν ελαιόλαδο για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ωστόσο οι αγορές ελαιολάδου που πραγματοποιούνται αφορούν περιορισμένες ποσότητες καθώς οι τυποποιητές θέλουν να αποφύγουν τον τραπεζικό δανεισμό που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων τους. Έτσι αγοράζουν περιορισμένες ποσότητες, όσες χρειάζονται για να καλύψουν την τρέχουσα ζήτηση.


Η τακτική αυτή δίνει την δυνατότητα στους τυποποιητές να αποφύγουν το κόστος του τραπεζικού δανεισμού, να καλύπτουν την τρέχουσα ζήτηση των πελατών τους και παράλληλα να μην τροφοδοτούν ανοδικές τάσεις των τιμών παραγωγού του ελαιολάδου.


Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο Οκτωβρίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023, οι πωλήσεις τυποποιημένου ελαιολάδου στην Ισπανία κατέγραψαν μείωση μικρότερη του 10%, παρά την αύξηση των λιανικών τιμών σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες του προϊόντος.


Στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού, για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα συνέχισαν να κινούνται στην περιοχή των 5,10 – 5,30 ευρώ ανά κιλό. Ωστόσο πάντα μπορεί να συναντήσει κανείς τιμές παραγωγού για έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από 4,50 ως 5,00 ευρώ ανά κιλό.


Μέχρι τώρα (τέλη του Μάρτη) η αγορά δεν έχει δείξει να επηρεάζεται από την παρατεταμένη ανομβρία στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Ωστόσο το στοιχείο αυτό αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο για την εξέλιξη των τιμών τους επόμενους μήνες όσο και στην μεσοπρόθεσμη εξέλιξη του κλάδου. Το πρόβλημα της ανομβρίας είναι υπαρκτό και στην Ελλάδα παρότι ο Μάρτη έδωσε αξιόλογες βροχές. Ειδικά στην Λέσβο αναμένεται ως το τέλος του Μάρτη να καταγραφούν βροχοπτώσεις άνω των 150 χιλιοστών. Ωστόσο το νησί τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας γι' αυτό έχει ανάγκη από περισσότερες βροχές.


Αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές βροχοπτώσεις θα είναι περιορισμένη η παραγωγή ελαιολάδου και την επόμενη ελαιοκομική περίοδο (2023/2024). Η εξέλιξη αυτή θα εξασφαλίσει ικανοποιητικές τιμές για τους ελαιοπαραγωγούς αλλά θα είναι περιορισμένες οι ποσότητες του καρπού στα δέντρα. Όμως το σημαντικότερο στοιχείο είναι πως θα περιοριστούν οι αγορές στις οποίες απευθύνεται το προϊόν. Κι καταναλωτές που είχαν βάλει στην διατροφή τους το ελαιόλαδο θα στραφούν σε άλλες λιπαρές ουσίες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης