× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρεμιέρα για τη «Η Ζωή εν Τάφω»

Με έντονα στοιχεία και ανθρώπους της Λέσβου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 26/1/2019

Πρεμιέρα για τη «Η Ζωή εν Τάφω»

Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 10 το βράδυ κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 η νέα πολυαναμενόμενη τηλεοπτική σειρά 16 επεισοδίων «Η Ζωή εν Τάφω», σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, που στηρίζεται στο ομώνυμο αριστούργημα του συμπατριώτη μας Στράτη Μυριβήλη, και θα μεταδίδεται κάθε Πέμπτη. Τα στοιχεία της Λέσβου είναι έντονα όχι μόνο λόγω του συγγραφέα του βιβλίου, το οποίο περνά στη μικρή οθόνη, αλλά επειδή έχει και πολλούς συντοπίτες μας συντελεστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είναι γνωστό, μεγάλο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Λέσβο (σε Αγιάσο, Συκαμιά, Μυτιλήνη). Διευθυντής παραγωγής στα γυρίσματα που έγιναν στη Λέσβο είναι ο Μιχάλης Χιώτης ιδρυτής της KPG entertainment, o οποίος έχει διακριθεί για τη συμμετοχή του σε μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές και πασίγνωστες (όπως οι «Δυο Ξένοι» ή το «Κωνσταντίνου και Ελένης») και μετά τη μεγάλη αναγνώριση επέστρεψε με την οικογένειά του στο Σίγρι. Προφανώς λοιπόν η παραγωγή ήταν πολύ τυχερή που είχε έναν «δικό της» άνθρωπο εδώ, αλλά και έναν «δικό μας» που ξέρει πολύ καλά τη Λέσβο.

Αρκετοί ντόπιοι ηθοποιοί συμμετέχουν στα γυρίσματα, όπως ο Γιώργος Λημναίος, που τον είχαμε δει και στη «Ρόζα της Σμύρνης», το 2016 στον κινηματογράφο- ταινία που αναφέρονταν στο βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλλη- Θεοδοσιάδη. Περήφανος πατέρας, ο συγγραφέας, Παναγιώτης Κουτσκουδής για τον γιο του Μιχάλη που επίσης παίζει στη «Ζωή εν τάφω», αναφέρει: «Ο Μιχάλης συνδύασε τις θεωρητικές γνώσεις της δραματικής σχολής με τις πρώτες του εμπειρίες, συμμετέχοντας ως κομπάρσος στα γυρίσματα που έγιναν στο νησί μας, αλλά και στην Παιανία Αττικής, όπου γυρίστηκαν σκηνές μαχών του Α΄ παγκοσμίου πολέμου».

Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι: Δημήτρης Μοθωναίος, Γιάννης Μπέζος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Ημελλος κ.ά. Συνολικά συμμετέχουν 157 ηθοποιοί, 1.600 κομπάρσοι και ένα συνεργείο περίπου 50 ατόμων με γυρίσματα σε Λέσβο, Λαύριο, Ιλιον (βασιλικά ανάκτορα) κ.α. που έχουν διαρκέσει 7,5 μήνες ενώ θα χρειαστούν και άλλοι δύο.

Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1917, δηλαδή 100 χρόνια πίσω, και ο Γιάννης Μπέζος τονίζει: «Υπάρχει αυτό το κλίμα Βενιζέλου και Κωνσταντίνου που είναι εμφυλιοπολεμικό, πολύ έντονο όμως. Εχει μια προβολή στο σήμερα αλλά σε… λάιτ μορφή. Φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουμε διδαχτεί, δεν έχει πεθάνει μέσα μας όλο αυτό. Και σε αυτό έχει μεγάλη ευθύνη το πολιτικό σύστημα... Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε καλά. Ηταν μια πολύ ζοφερή περίοδος της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Αλλαξε τη γεωγραφική κατάσταση της Ευρώπης. Εριξε τρεις-τέσσερις αυτοκρατορίες, άλλαξε τα σύνορα, ανέβηκαν οι μπολσεβίκοι… Είναι μια πολύ σπουδαία περίοδος που δεν την ξέρουμε και είναι ευκαιρία να τη μάθουμε…».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου