× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θεσσαλονίκη ‑ Λήμνος – Μυτιλήνη: Υποσχέσεις για δύο δρομολόγια με ταχύπλοο

Άγονες γραμμές με έκτακτες δρομολογήσεις ταχύπλοων. Μοιράζει ζεστό χρήμα στους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας η κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 25/2/2023

Θεσσαλονίκη ‑ Λήμνος – Μυτιλήνη: Υποσχέσεις για δύο δρομολόγια με ταχύπλοο

Με απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα διαγωνισμός για την ανάδειξη ακτοπλοϊκών εταιρειών που θα εξυπηρετήσουν «άγονες γραμμές» με έκτακτες δρομολογήσεις ταχύπλοων πλοίων το φετινό καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η γραμμή Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνης που όπως και πέρυσι χρηματοδοτήθηκε αδρά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παρότι οι τιμές του εισιτηρίου ήταν αρκετά τσουχτερές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση δίνει ζεστό χρήμα, στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που εκμεταλλεύονται ταχύπλοα πλοία. Μέχρι τώρα οι άγονες γραμμές εξυπηρετούνταν με συμβατικά πλοία. Σε όσες δε περιπτώσεις δρομολογούνταν ταχύπλοα στις άγονες γραμμές εκτελούνταν τα δρομολόγια με μειωμένη ταχύτητα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το καλοκαίρι του 2022, για πρώτη φορά, δρομολογήθηκε, δοκιμαστικά, πλοίο της Sea Jet στην γραμμή Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη μια φορά την εβδομάδα. Κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, τον Αύγουστο του 2022, υποστήριζαν πως: «μετά από αίτημα της εταιρείας δόθηκε μια μικρής διάρκειας έκτακτη χρηματοδότηση (σ.σ. δηλαδή επιδότηση) για καλυφθεί ένα μέρος του κόστους της δρομολόγησης του πλοίου. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της εταιρείας να συνεχίσει η όχι τα δρομολόγια του πλοίου».

 

Ωστόσο, φέτος η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, φαίνεται πως έβαλε στην άκρη τον «φιλελεύθερο ορθολογισμό» και αναλαμβάνει να πληρώσει ξανά το κόστος «άγονων» γραμμών που θα εξυπηρετούνται με ταχύπλοα πλοία. Είναι φανερό πως κερδισμένες από την απόφαση αυτή θα είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Κάποια οφέλη θα προκύψουν και για τα νησιά που θα υποδεχθούν τους επιβάτες των ταχύπλοων πλοίων. Ωστόσο είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το κατά πόσο το δημόσιο όφελος που θα προκύψει θα είναι μεγαλύτερο από την δημόσια δαπάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Όλα τα παραπάνω ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει ο διαγωνισμός και θα έχουμε συμβάσεις ανάθεσης. Η ένσταση αυτή αφορά το κατά πόσο μπορεί να προκηρυχθεί και να ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός κατά το χρονικό διάστημα μιας προεκλογικής περιόδου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.