× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, δεν λειτούργησε πελατειακά στον αγροτικό τομέα»

Ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου αναφέρθηκε στις ενισχύσεις deminimis που δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί καθώς και στις διαφορές πολιτικής παρούσας και προηγούμενης κυβέρνησης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/2/2023

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, δεν λειτούργησε πελατειακά στον αγροτικό τομέα»

Τι  είναι η  deminimis ενίσχυση που περιμένουν να πάρουν δυο χρόνια τώρα οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου καθώς και τις διαφορές της στρατηγικής  του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στον αγροτικό τομέα στη Λέσβο,  εξήγησε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο υπεύθυνος της Θεματικής Αγροτικού της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ –  ΠΣ Λέσβου, Στρατής Νικολάου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως  ανέφερε ο κ. Νικολάου  τα deminimis είναι έκτακτες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας δηλαδή ενισχύσεις που δίνονται στους αγρότες αιτιολογημένα σε έκτακτες περιπτώσεις, πέραν των άλλων ενισχύσεων της ΚΑΠ, χωρίς να νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Το ύψος των ενισχύσεων αυτών προβλέπεται για κάθε χώρα και για κάθε φυσικό πρόσωπο από σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Το ύψος του προϋπολογισμού κάθε χώρας μέλους της ΕΕ προβλέπεται σωρευτικά για κάθε τριετία τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εκμετάλλευσης ή φυσικού προσώπου. Ο συνολικός σωρευτικός προϋπολογισμός  της τριετίας μας για την χώρα μας είναι 134.272.000 ευρώ ενώ  για κάθε φυσικό πρόσωπο ή αγροτική εταιρεία είναι 20.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι ενισχύσεις που θα δοθούν φέτος σε εθνικό επίπεδο αθροιζόμενες με τα δύο προηγούμενα έτη δεν πρέπει να ξεπεράσουν αθροιστικά τα 134.272.000 ευρώ ενώ οι ενισχύσεις που θα δοθούν στα φυσικά πρόσωπα δεν πρέπει να ξεπερνάνε,πάλι αθροιστικά,τα 20.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άμεσες ή οι έμμεσες ενισχύσεις  της ΚΑΠ,  των κοροενισχύσεων, των ενισχύσεων λόγω του πολέμου, που δόθηκαν την προηγούμενη τριετία δεν συμπεριλαμβάνονται στα αθροιζόμενα ποσά κι έτσι, όπως είπε ο κ. Νικολάου δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο στην λήψη  της ενίσχυσης από κανένα ελαιοπαραγωγό επειδή κανείς δεν πρόκειται να υπερβεί στην deminimis ενίσχυση το ποσό των 20.000 ευρώ.

Επισήμανε, ακόμη  το γεγονός ότι οι ενισχύσεις  αυτές βενώ είχαν καθιερωθεί από το 1992 για πρώτη φορά δόθηκαν στη Λέσβου από την κυβέρνηση του Σύριζα στους κτηνοτρόφους μια φορά για τις χαμηλές τιμές του γάλακτος και μια άλλη φορά για την επιζωοτία της ευλογιάς.

Ο υπεύθυνος αγροτικού του  ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου άσκησε κριτική στην πολιτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία αναφέροντας ότι το Υπουργείο εδώ και αρκετό καιρό μοιράζει σε όλους τους αγρότες Deminimis και υπάρχει κίνδυνος να μην φτάσει για όλους ο προϋπολογισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε αυτή την περίπτωση όμως, εξήγησε,  δεν πρέπει να μείνουν εκτός ενίσχυσης οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου επειδή θεσμικά δικαιούνται  την ενίσχυση τόσο από τον Κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) για την περίοδο 2020 – 2021 αλλά και για την ακαρπία της περιόδου 2021 -2022 σύμφωνα με την εκτίμηση του ΕΛΓΑ και την υπόσχεση του Προέδρου του Οργανισμού κ. Λυκουρέντζου κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη τον Ιούλιο του 2021. Για το λόγο αυτό ο Σύριζα επίμονα ζητά τώρα την πληρωμή της  πληρωμή της ενίσχυσης».

Όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στην στρατηγική που ακολούθησε ο Σύριζα την περίοδο 2015 -2019 και την σημερινή περίοδο ανέφερε ότι οι δύο περίοδοι δεν μπορούν να συγκριθούν γιατί  τα επίδικα της κάθε περιόδου είναι διαφορετικά.

«Ωστόσο, είπε,  ο Σύριζα πριν ακόμα γίνει κυβέρνηση, από το 2012,  είχε χαράξει στρατηγική και σχέδιο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα εφαρμόζοντας θεσμικές και διαχρονικές λύσεις και όχι ευκαιριακές και πελατειακές όπως κάνει σήμερα η ΝΔ και ο κ. Αθανασίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το λόγο αυτό άμεσα ο Σύριζα μόλις έγινε κυβέρνηση θεσμικά και με νόμους -ασχολήθηκε με το θέμα της μη επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων (τεχνική λύση) για να μην χάνουν οι κτηνοτρόφοι τις ενισχύσεις τους,

-έφτιαξε νόμο για την διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, προχώρησε στην σύνδεση της ΚΑΠ με τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες,

-τροποποίησε τον Κανονισμό των Ενισχύσεων Μικρών Νησιών Αιγαίου και αύξησε τις επιδοτούμενες ζωοτροφές,

-ενθάρρυνε την ίδρυση συνεταιριστικού τυροκομείου στο νησί (Πέτρα) ώστε το γάλα και η υπεραξία που παράγουν τα προϊόντα του να μένει στο νησί,

-ενώ τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους δεν τους αντιμετώπισε με πελατειακό τρόπο αλλά τους έφτιαξε σύλλογο ώστε όλοι μαζί αλληλέγγυα και με θεσμικό τρόπο να πάρουν τόσο τις ενισχύσεις που δικαιούνταν αλλά να διεκδικήσουν για δυο χρόνια όλες τις άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις για λόγους ανωτέρας βίας,  απλώνοντας έτσι πάνω από όλο τον κτηνοτροφικό τομέα ένα δίχτυ ασφάλειας, που όμως δεν πρόλαβε να γίνει πράξη γιατί μεσολάβησαν οι εκλογές του 2019».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη